1. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Interface Audio Sound Blaster Live! USB SB0490

Dyskusja w dziale 'Forum' rozpoczęta przez SiniaDiva, 13 Luty 2012.

1. sinmix Aktywny Użytkownik

DAW:
    Cubase
    za 200 zł to nie kupisz nawet kabli żeby podpiąć 8 mikrofonów do ADA (pomijam mikrofony i statywy):D

8 x XLR = 200 zeta (jak się uda), max 5 m
    samson 5 kit (idąc po kosztach) = 650 zeta
    behringer C2 - na OH = 220 zeta (ale warte swojej ceny)
    statywy na OH - przy założeniu że będzie to własnie samson 5 kit gdzie masz miki na klipsach a w stope wrzucisz 1 - 2 x statywy (najtańsze) 100 zeta
    To moim zdaniem maksymalne minimum :D Swoje pierwsze nagranie wielośladowe garów możesz zrealizować za coś koło 2 tys !!!
    fakt, wymaga, tyle że te 2 tys nie zapewni ci profesjonalności - nazwijmy to "na start"
    zacznij już negocjować stawkę :banghead:

pozdro,
  2. johnyb007 Użytkownik

Zawód:
    Muzyk
    DAW:
    Nuendo
    Tak, dokłądnie o to chodzi. Poluj na BCA na allegro. Czasami schodzą za 250 zł, ale trzeba uważać na takie promocje.
  3. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    Ja ci powiem tak jak ja bym to zrobił na twoim miejscu. Uzbierałbym sobie na normalny 8 kanałowy interfejs [zamiast sie bawićw ADAT + interfejs] i to nawet używany do tego do komputera dokupił max ramu ile moze obsluzyc plyta głowna. To tyle jeśli chodzi o sprzęt.

Dwa. Zaopatrz się w jak najwiecej informacji. Pytania ktore zadajesz sa mocno podstawowe co oczywiscie rozumiem ale zadaj sobie troszkę trudu i poczytaj co nie co z tych zrodel ktore ci podaje. Większośc twoich pytan zniknie a zasób wiedzy zostanie nie wyobrazalnie powiększony.

4. Riplej Użytkownik

DAW:
    Cubase
    To jest większa loteria niż wszystkie Behringery razem wzięte... Naciąłem się na wadliwy egzemplarz - padł port firewire. Najpierw jeden, potem drugi. Okazało się, że na forum Presonusa osób z tych problemem jest dość dużo.
    Choć muszę przyznać, że jeśli działa to jest świetną opcją na wejście w świat nagrywania wielośladowego :)
  5. sinmix Aktywny Użytkownik

DAW:
    Cubase
    mój tez padł :D, teraz mam od paru lat Firestudio i działa bez zastrzeżeń !
    pozdrawiam,
  6. SiniaDiva Początkujący

Zawód:
    Uczeń
    DAW:
    Cubase, Samplitude, Adobe Audition
    No a jakbym miał takiego właśnie Presonus Firestudio, to mógłbym ominąć interface (patrz na mój rysunek)? Bo widzę że Firestudio ma złącze firewire, i może od razu bym podpiął go do kompa, zamiast bawić się przez BCA i USB. Działało by to?
  7. OneManBeat Użytkownik

Zawód:
    Student
    DAW:
    Pro Tools
    Nie żebym się jakoś specjalnie czepiał ale poczytaj te materiały które koledzy Ci wcześniej podrzucili, już nie mówiąc o czytaniu archiwum na forum i poszukaj nieco informacji na własną rękę, ludzie poświęcają Ci swój czas tłumacząc dość proste rzeczy a Ty zadajesz pytania czy jak kupisz interfejs, to nie będziesz musiał już kupować interfejsu i czy da się go podpiąć bez interfejsu...
    SRsound oraz sinmix lubią to.
  8. sinmix Aktywny Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Kończąc temat z mojej strony mogę ci polecić jeszcze coś takiego jak PreSonus AudioBox 1818 VSL. Więcej możesz poczytać o tym tutaj:http://audiostacja.pl/index.php?le=produkty&kryterium=PRESONUS&pr=produkty&numer=1184
    Potrzebny ci wtedy "tylko" komputer z usb i to wszystko! Celowo napisałem "to wszystko" bo jak się okaże za jakiś czas będzie potrzebne ci to: http://www.dzwiek.org/threads/interface-audio-sound-blaster-live-usb-sb0490.9410/page-3#post-97755
    A chwile potem: jakie słuchawki do 200 zł i jakie monitory do 1 tys, oraz jak wykonać adaptację mojego pokoju:D
    Pozdrawiam,
  9. SiniaDiva Początkujący

Zawód:
    Uczeń
    DAW:
    Zawsze będzie coś potrzebne, to się nazywa rozwój ;] Zebrałem już wszystkie propozycje i linki do artykułów w jednym pliku co by mi się to nie pogubiło i teraz będzie dłuuuuugie czytanie, sprawdzanie, porównywanie a w międzyczasie będę tutaj podpytywał. Ale dzięki wam za zainteresowanie i pomoc, nie zawiodłem się na dobrej renomie tego forum :D
  10. johnyb007 Użytkownik

Zawód:
    Muzyk
    DAW:
    Nuendo
  11. Artur(m) Aktywny Użytkownik

Ale poważne, bo nie opowiadali tam kawałów?
    vermon lubi to.
  12. johnyb007 Użytkownik

Zawód:
    Muzyk
    DAW:
    Nuendo
    "8 wejść i 8 wyjść analogowych RCA, (w tym 2x wejście i analogowe XLR z przełączana czułością Mic/Line)"
  13. Riplej Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Chyba tylko.

W niskim budżecie warta wspomnienia jest też ESI ESP1010. Miałem swojego czasu, bardzo fajny interfejs za tą cenę, polecam. Za 500-600zł można zdobyć.
  14. SiniaDiva Początkujący

Zawód:
    Uczeń
    DAW:
    Hej, odkopuję temat bo pokusiłem się o kupna Behringera BCA2000. Paczka idzie w poniedziałek. Skusiła mnie bardzo niska cena (160zł). Niestety w przypadku takich aukcji zawsze jest jakieś ALE. Ten interface pochodzi z feralnej serii Data Code 04010. Co prawda sprzedający chwali go, bo śmigał mu bez problemu dwa lata pod Win XP. Mówi że nie ma problemów z instalacją a jedyny defekt to nie działający phantom na jednym preampie mikrofonowym. Na szczęście phantom mi nie potrzebny, a w razie czego jest drugi sprawny.

Ale pytanie zasadnicze: czy ten interface nagrywa w moim Cubase SX 3 ścieżkowo? Tzn. taki przykład: wpinam dwa dynamiczne mikrofony, jeden pod wokal, drugi pod gitarę - czy w DAW'ie nagrywa mi osobno dwie ścieżki: osobno gitary i osobno wokalu czy robi sumę ? Wiem że po podłączeniu zewnętrznego konwertera jak ADA8000 można nagrywać do 8 osobnych ścieżek w jednym czasie, ale czy przy użyciu samego interface'u też się tak da ??
  15. sinmix Aktywny Użytkownik

DAW:
    Cubase
    TAAAAAK !!! :D
    jak ci ruszy i tylko phantom jest walnięty,
    pozdrawiam,
  16. SiniaDiva Początkujący

Zawód:
    Uczeń
    DAW:
    ejj no, bez tej ironii też można było. jeżeli nie działa phantom to moim zdaniem nadal powinno się dać wpiąć w niego dynamiczny mikrofon. ale spoko, skoro nagrywa ścieżkowo to jestem usatysfakcjonowany ;]
    sinmix lubi to.
  17. SiniaDiva Początkujący

Zawód:
    Uczeń
    DAW:
    No i przyszedł mi interface. Faktycznie problemów z instalacją nie ma najmniejszych. Problem z kanałem mikrofonowym jednak wystepuje bo nie dziala na nim mikrofon po podlączeniu. Tzn. jest tak: działają wszystkie przyciski i kontrolery oraz diody. Jak włączam phantom to się świeci, jak przesuwam suwak głośności mikrofonu do słychać szum/syczenie, da się przełączyć z mikrofonu na linię oraz na wejście gitarowe (hi-z) - z daleka wszystko niby wporządku bo świecą kontrolki. Ale po podłączeniu pod gniazdo mikrofonowe/hi-z czy linię na tym kanale nic nie słychać - ale nie wierzę że padły na raz 3 wejścia i to każde o innej specyfice... Wskaźnik poziomu na kanale też nie skacze, tak jakby wejścia były tylko skopane a reszta działała. Dam głowę że wiecie co mu dolega, bo to wygląda tak jakby cały preamp był dobry tylko na wejściu sygnał nie przechodził. Jeżeli wiecie co to jest to mi powiedzcie może uda mi się u jakiegoś elektronika albo w serwisie audio to naprawić.

Tak poza tym interfejs jest świetny, uporałem się już z ustawieniem go jako kartę dźwiękową komputera, nagrywa mi ładnie w Cubasie, odtwarza aż miło wszystko ;)

Aha i pytanie mam: jak kupiłbym ADA 8000 to mógłbym sobie darować na ten zepsuty preamp mikrofonowy?
  18. paul Użytkownik

Tak. Jezeli ADAT dziala.
  19. SiniaDiva Początkujący

Zawód:
    Uczeń
    DAW:
    Hmm ale kurcze tymczasowo przydałoby się rozwiązać ten problem. Zanim komuś go dam do naprawy to sam chcę zdiagnozować co mu dolega żeby mnie nikt nie naciągnął w serwisie czy coś. A jak wy myślicie, co może mu dolegać? Ten kanał mikrofonowy to MONO INPUT. Po prostu jak wepnę mikrofon do wejścia XLR (czy tam Canon) to nic nie słychać - nawet jak przesuwam suwak głośności w górę (im bardziej przesunę, tym słychać mocniej szumy ale nie ma sygnału z mikrofonu). Tak samo z wejściem liniowym przypisanym do tego kanału oraz z wejściem dedykowanym pod gitarę (Hi-Z) - nie działają. Natomiast działa kontrolka zmiany kanału (mic / line / hi-z), działa suwak głośności (szumi jak odchylę do końca), działają też kontrolki (święcą się). Wygląda tak jakby był uszkodzony ,,tylko na wejściu" gdzieś, i nie dochodził sygnał z ,,gniazd'' wejściowych do przedwzmacniacza bo reszta funkcji działa. W czym tu może być problem? Drugi kanał gra poprawnie, zarówno mikrofon jak i linia. Co może być temu pierwszemu?
  20. ihavelostmykeys Użytkownik

DAW:
    Reaper
    i wykrakałeś

SiniaDiva
    spróbuj zwrócić tego behringera, bo na pewno nie jest to tylko awaria phantoma na jednym kanale
    sinmix lubi to.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. montaż behringer c2 na statywie