1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

impulsy

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez tomek_katowice, 23 Październik 2010.

1. tomek_katowice Użytkownik

DAW:
    Cubase, Samplitude
    Witam!
    Mam dwa pytania:
    1. jakie są wasze typy jeśli chodzi o soft i stosowanie impulsów pod metalowe riffy?
    2. czym doprawić, dopięknić, uszlachetnić :hmmmm: gity z linii: konkretny preamp, preamp gitarowy ala ENGL e530, Marshall JMP, sansamp z Tech 21, coś z linii POD'a, a może wyjście z lampowego heada?

Mój znajomy, jeszcze jakiś czas temu, nagrywał następująco: gitara -> komp -> rejestruje czysty ślad -> zapina plugin + impulsy.
    Obecnie korzysta z PODa: gitara -> POD -> komp -> rejestruje dwa ślady: full symulacja dla luźniejszego nagrywania + czysty ślad, na którym zapina plugin + impulsy.

Generalnie jestem zwolennikiem nagrywania z paki, lecz świat ww. impulsów jest dość ciekawą alternatywą. Pomijam, że parę kapelek z podwórka chce nagrywać za pomocą tej metody (brak headów i pak, budżetowe wiosełka etc). A z racji tego, że przymierzam się do zakupów któregoś z ww. sprzętów (patrz pytanie 2) chciałbym wiedzieć, czy w dobrym kierunku idę...

Będę wdzięczny za sugestie.
    Pozdrawiam - Tomek
  2. jaca Stały Użytkownik

3. MrRammFire Użytkownik

Zawód:
    muzyk
    Witam.Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak używa się tych impulsów paczek gitarowych?chciałem spróbować z Amplitube Metal
  4. Galileon Użytkownik

Zawód:
    SoftDev
    W amplitube ustaw bypass na cabinetach. Następnie ściągnij z sieci Kefir oraz impulsy , które możesz znaleźc na stronie guitarampmodeling.com
  5. MrRammFire Użytkownik

Zawód:
    muzyk
    dzięki za odzew.cienki jestem w te klocki,impulsy już mam od redwirez.jak je teraz połączyć z Amplitubem?kefir to jakiś program?
  6. Heinrich Użytkownik

Zawód:
    muzyk
    W Amplitube symulujesz wzmacniacze i efekty a w Kefirze paczki (choć symulować można w zasadzie wszystko)
    Uogólniając Kefir to plugin który bazuje na impulsach.
    Oczywiście nie musisz korzystać z Kefira zorientuj się bo być może masz już plugin który używa tej metody (spotu impulsowego) w Logic'u jest to np. Space Designer.
    Zobacz czy jakiś Twój plugin (najczęściej pogłos) nie ma gdzieś opcji "import IR" lub "load IR" - IR to skrót od Impulse Response.
    Zarówno Amplitube jak i Kefir czy inny plugin muszą działać pod jakimś hostem czyli Cubase, Reaper, Logic czy co tam masz.
    Tutaj jest to pięknie pokazane http://www.youtube.com/watch?v=A0nVsmoiEUk&feature=related
    AKYSZ lubi to.
  7. tomek_katowice Użytkownik

DAW:
    Cubase, Samplitude
    Witam!
    Konkretnie jestem w trakcie lekkich testów: gitara bezpośrednio w PODa X3Live -> nagrywam ścieżkę lub ścieżki jako sygnał czysty (w tle mam przester dla wygodniejszego grania -> i tutaj miałem plugin LePou (symulacja wzmacniacza - LE456) -> kolejny plugin LePou (symulacja kolumny - LePou LeCab) i pięknie zagrało na cleanie. Pojawiłą się tzw. przestrzeń. W moim wyobrażeniu jest dużo lepiej, niż było. Wybrałem też opcję external, czyli zewnętrzne impulsy. Niektórzy podpowiadają: używaj Recabinet lub darmowe wg popularności (KeFIR). Oczywiście wiosła w panoramę daję... Z zabawek, które mam u siebie, mam do dyspozycji m. in. dwa heady Marshalla oraz PSA 1.1, lecz jeszcze nie używałem do nagrywania. Czasu brak niestety... Ale powiem jedno: PSA po wpięciu w heada miażdzy...

P.S. Spotkałem się z opinią, żeby wiosełka po impulsach dopieścić LiquidSonics Reverberate (impulsy pogłosowe). Nie znam tematu szeroko, więc się wykropkuję...

P.S. 2. Strona http://guitarampmodeling.com/index.php zabija prawie pod każdym kątem.

:beer:
  8. Gitarniak Użytkownik

Witam.

W temacie impulsów polecam nagrać sygnał z wyjścia send preampu wzmacniacza i nałożyć na ten track impuls paczki jednocześnie nagrywając ujęcie z mikrofonu ....

...moim zdaniem dużo lepszy efekt niż symulować preamp wzmacniacza z softu

Pozdrawiam
  9. tomek_katowice Użytkownik

DAW:
    Cubase, Samplitude
    Witam!
    ... dokładnie rzecz ujmując... Nawet spotkałem się z opinią, żeby wykorzystywać te output'y właśnie do tego celu. Mam kumpla, który poleciał out'em z marshallowskiego jmp1 i podłożył kolumnę mesy. Czy to myki, czy to wiedza tajemna... Ważne, że brzmi i się podoba.

Tomek

Kolejny P.S. Z obozu nagrywaczy Behemotha: tutaj cytat: w temacie home recording'u i rżniętych wioseł to właśnie impulsy rządzą.
  10. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Nie do końca... właśnie o ten bajer chodzi aby nałożyć na siebie brzmienia 2 różnych wzmaków... to czy jeden z nich to symulacja jest mało istotne... Jeśli są takie możliwości niektórzy nagrywają sound z 3 wzmaków jednocześnie... Tak czy siak... Mój jak na razie najskuteczniejszy sposób to mix sygnału z paki z sygnałem z symulacji z zadbaniem co do sampla o zgodność fazową obu... Sygnał z paki daje "prawdziwość" brzmienia a symulacja wszystko to czego brakuje sygnałowi z paki...
  11. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Też tak robię i "działa" to dokładnie jak mówisz.
  12. jaca Stały Użytkownik

dokładnie takie wytyczne dostałem z Hertza ;)
  13. Gitarniak Użytkownik

Śmiechu.... czy robiłeś porównanie preampu z softu i wyjścia pętli wzmacniacza pod kątem artukulacji i "żywotności" brzmienia......ja zrobiłem na własny użytek...wynik na korzyść wyjścia send według mojego ucha...poza tym tak samo brzmienie możesz dobarwić różnymi impulsami paczek niekoniecznie headów..+ sygnał z mikrofonu.

Pozdrawiam
  14. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Wszystko zależy od głowy... są heady, które są niezastąpione, a są takie które mulą niemiłosiernie i każda symulacja jest lepsza... tak czy siak zupełnie nie zrozumiałeś idei...

Impulsem paczki wpływasz wyłącznie na pasmo i charakterystykę fazową... ale nie dodasz czy odejmiesz harmonicznych, przydźwięków i specyficznej odpowiedzi dynamicznej... Chodzi o wzbogacenie dźwięku o dodatkowe elementy, a nie zgrubną modyfikacje barwy...
    Oparłem to o przykład gdzie w czasie nagrań używa się 2-3 headów nagrywanych jednocześnie... z których sygnał jest później miksowany dla osiągnięcia pełniejszego brzmienia... To samo z powodzeniem można uzyskać z symulacją... Symulacja ma tą przewagę że jednym klikiem możesz "dodać" konkretnego charakteru do brzmienia z paki... Za artykulacje i dynamikę odpowiada żywa ścieżka... za charakter i pełnie barwy symulacja (sygnał reampowany)...
  15. Gitarniak Użytkownik

......wolę jednak" harmoniczne" z " żywego" preampu ....podobny efekt można uzyskać wpinając kostkę analogową liniowo w input karty potem impuls. Dla mnie wszystkie symulacje headów brzmią porównywalnie pod względem barwy, harmonicznych itp.....końcowy efekt wynika zawsze z mega kombinacji miksującego żeby zabrzmiało to w miare przyzwoicie.....i co najgorsze efekty tej ekwilibrystki nie są powtarzalne w innych utworach i zabawa zaczyna się od nowa.

Pozdrawiam
  16. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Słabe masz ucho jeśli wszystkie symulacje brzmią dla Ciebie tak samo...

Widzę że nadal należysz do grona tych co uważają... że najlepsze miksy są efektem odprawiania przez inżyniera dźwięku magicznych okultystycznych modłów nad miksem i używania przez niego nikomu nie znanej magicznej technologii sprzed 150lat... Radzę otworzyć oczy...

Ciąg dalszy wypowiedzi nastąpi... Najpierw odpoczynek i obiad...
  17. jaca Stały Użytkownik

18. Gitarniak Użytkownik

Śmiechu...nie wytaczaj dział... [IMG]...to są moje doświadczenia....i nie nakłaniam nikogo na siłę do tego sposobu tylko go przedstawiam. Z moim słuchem jest wszystko w porządku.....poza tym " ucho" ćwiczy się czały czas .....chyba, że Ty osiągnąłeś już dokonałość....no to wybacz[IMG]
  19. Gitarniak Użytkownik

....nie napisałem tak samo tylko porównywalnie.....czytać ze zrozumieniem proszę.....im mniej emocjonalna dyskusja tym bardziej wartościowa dla innych...

Pozdrawiam
  20. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    O ile jest rzetelna to to nie ma znaczenia... Dlatego szykuje próbki do oceny... Zawsze gadka szmatka a zero konkretów...

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. impulsy kolumn

,
  2. jak uzywac impulsow gitarowych

,
  3. impulse response amplitube lecab

,
  4. działanie impulsów kefir,
  5. impulsy recabinet ,
  6. jakie impulsy paczek,
  7. wielka paka impulsów gitarowych