1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Hurt - Progres w brzmieniu

Dyskusja w dziale 'Q&A - Marcin Bors (zakończone)' rozpoczęta przez dejote, 31 Grudzień 2010.

1. dejote Użytkownik

Zawód:
    inżynier dźwięku/reżyser filmowy
    Marcinie - zastanawia mnie Twoja współpraca z zespołem Hurt - przed płytą "Cz@t" brzmienie tego zespołu nie było zbyt górnolotne - ba, było dosć kiepsie "garażowe". Zastanawia mnie jakie czynniki wpłynęły na tak znaczną zmianę brzmienia zespołu podczas pracy z Tobą - oprócz dobrego nagrania i miksu of course! Pilnowałeś muzyków, aby znacznie lepiej grali i dawali z siebie wszystko? Możesz opisać pracę nad tą płytą i zdradzić kilka anegdot?
  2. marcin.bors gość specjalny

Witaj!

Na te zmiane wplynelo mnostwo czynnikow.

Na pewno dwa glowne z nich to fakt, Maciej chcial zrobic material, ktory zmienilby oblicze zespolu i pojawienie sie Sida, ktory zostal kompozytorem (i w pewnym sensie producentem) lweij czesci materialu.

Kiedy pracowalismy nad "Czatem" ja i Gienia przygotowywalismy programowane bebny i klawisze, Gienia lub Wojtek Karel nagrywali bass, Sid wiekszosc gitar a nastepnie ja nagrywalem wokale i swoje dyrdymaly...

Pojawilo sie co prawda kilku gosci (m.inn. DJ Patrisia w "Czary Mary", Woo z Tumbao zagral w "Dysku C i D" na Rolandzie) jednak glownie pracowalismy w cztery osoby.

Do dyspozycji mielismy wtedy cztery preampy telefunken V72, limiter UREI 1176, TLAudio C1 i EQ2 oraz dwa Lexicony PCM, ktore pozyczylem od zespolu Raz Dwa Trzy.

Cala reszta to kilka plugzuf i niesmiertelna Yamaha 02R..

Miks trwal okolo 9 dni, master z tego co pamietam (uwaga!) 3 godziny i polegal w zasadzie na zwiekszeniu glosnosci materialu.

Co ciekawe, kiedy robilem jakis czas temu ponowny master na reedycje, nie bylem w stanie przebic dwoch nagran i zostawilem w oryginalnych wersjach.

Z grubsza tak to wygladalo, jezeli masz jeszcze jakies bardziej konkretne pytania, chetnie odpowiem.

Pzdr

M
  3. dred Super Moderator

Zawód:
    kucharz
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    A ja się zapytam jak nagrywałeś Maćkowe wokale? Maciek jest najfajniejszym kolesiem jakiego znam i na scenie współpracuje mi się z nim świetnie ale w studiu nie miałem jeszcze okazji i jak to jest?

Nowy początek był u Ciebie nagrywany? Czy Zmaziu miał wtedy już DW czy tego swojego baaaaaardzo starego bębna? Jak to nagrywałeś?

Czy elektroniką też się bawiłeś czy Agim podsyłał swoje pomysły?

Jak wyglądała praca nad WAKACJE I PREZENTY? Maciek mówił mi o pomyśle do "Małego" już dawno temu i na płycie wyszło dokładnie tak jak mówił, to Twoja zasługa czy jego? Jak wyglądała praca z nowym Maćkiem, który przy tej płycie totalnie wiedział czego chciał?

I jakbyś napisał coś o solowej płycie Sida bo z tego co mi mówił to miała być u Ciebie robiona?

dzięki :)
  4. dejote Użytkownik

Zawód:
    A ja słyszałem anegdotę że utwór "Załoga G." wielokrotnie wracał do poprawek zanim pojawił się w komercyjnych rozgłośniach radiowych i telewizyjnych. Prawda to ? Jakie to były poprawki?
  5. marcin.bors gość specjalny

Po kolei:

Nagrywajac wokale z Mackiem, tak naprawde wiekszosc czasu spradzamy rozmawiajac na zupelnie inne tematy. :)

Chwile pozniej magnetyzujemy kilka / kilkanascie wersji i numer jest gotowy.

Mysle, ze im dluzej ze soba pracujemy, tym latwiej jest nam znalezc odpowiednia komunikacje, a ten element jest w naszym przypadku niezbedny do uzyskania zadawalajacych nas obu efektow.

Na plycie "Nowy Poczatek" jedynym utworem, ktory byl produkowany przeze mnie jest utwor tytulowy.

Szczerze powiedziawszy nie pamietam na jikim zestawie Zmazik nagrywal, ale jestem przekonany, ze laczylem zywy werbel z samplem z Rolanda SP20 i ze nagrywalem osobno hihat.

Bardzo zalezalo mi na tym aby byl odizolowany i mocno przesterowany.

A do gotowej partii Zmazika dogralem swoj bass na Epiphonie Viola wpietym w DI Chandlera a zamiast kostki uzylem monety 5 pln.

Skubana miala najlepszy atak na szlifowana strune.

Tyle opowiesci z "Nowego Poczatku"

"Wakacje i prezenty" natomiast to o tyle specyficzna plyta, ze polowa materialu powstala w studio Agima, polowa u mnie, ale najwieksza ilosc aranzy z mojej czesci produkowal Gienia.

Ja tylko dogralem kilka gitar i dodalem do "Jestes Maly" fragment bebnow zrobiony na Linndrumie i Rolandzie TR707.

Naprawde krotki, w drugiej zwrotce.

Pomysl na aranz rzeczywiscie wyszedl od Macka, Gienia upichcil go po swojemu, a ja wtracilem swoje 15 centow miksujac.

Plyta Sida jest juz gotowa.

Pracowalismy nad nia dosyc dlugo i powstal material, ktory jest moim skromnym zdaniem dosc charakterystyczny i wyjatkowy.

Zarowno pod katem instrumentacji i aranzacji, jak i brzmienia.

Jestem pewien, ze spotka sie on z bardzo skrajnymi opiniami. :)

Mam nadzieje, ze niebawem bedzie dostepny i skonfrontujesz moje wrazenia z rzeczywistoscia.

Jezeli chodzi o "Zaloge G", nie robilismy absolutnie zadnych poprawek.

Nie jestem pewien, ale mam wrazenie, ze nie robilismy nawet skrotu piosenki do wersji "Radio Edit".

Skad takie anegdoty? :)

M
  6. dejote Użytkownik

Zawód:
    Zaprzyjaźniona wokalistka mówiła mi to kiedyś. Krążą legendy o Twoich produkcjach - gratuluję !;)
  7. marcin.bors gość specjalny

Pozdrawiamy zatem wokalistke.

Moze znasz kilka innych legend? :)

Zrobimy nowy temat i wyprostujemy.

Krzykliwy tytul i bedzie wiele odwiedzin.

Are U In?
  8. dejote Użytkownik

Zawód:
    Niestety - nic tej chwili nie przychodzi mi do głowy:(
    Jak sobie coś przypomnę albo usłyszę - dam znać?
    Poszukam też podobnych historii wśród znajomych.
  9. marcin.bors gość specjalny

My hovercraft is full of eels...

Dejote, zartowalem.

Share This Page