1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Help !!! Jak wyeksportować mixdown 5.1 ??

Dyskusja w dziale 'Postprodukcja i dźwięk do filmu' rozpoczęta przez Tasiorowski, 22 Wrzesień 2010.

1. Tasiorowski Stały Użytkownik

Hej, czy ktoś z was wie jak wyeksportować z Cubase mixdown 5.1, wypalić to jakoś na płytę aby owo 5.1 grało z DVD playera na kinie domowym ??? Mam mega problem i dość szybko ( do piątku rano ) muszę się z nim uporać. POzdrawiam i proszę o szybką odpowiedź
  2. pi_ Aktywny Użytkownik

nie znam cubase ale jesli masz output surroundowy to wypuszczasz plik interleaved albo split / wav/, potem konwertujesz do ac3 albo dts, /pewnie to pierwsze bedzie prostsze choc gorszej jakosci/
    a potem wypalasz jako dvd audio, pewnie beda schody ale taka procedura dala efekt na zestawie mac/ logic/soundtrack / compresor -ac3 / toast
  3. Tasiorowski Stały Użytkownik

Ok, powiedzmy że będę miał splita. Wiesz może czym je zepnę do DTS ??
  4. pi_ Aktywny Użytkownik

moge ci podac link do online store dts ale chyba nie o to chodzi, to droga zabawa,
    jesli masz pod reka kogos kto robi filmowe kwestie i posiada soft do authoringu dvd to skonwertuje ci do ac3 ,
    chyba ze musisz miec dts,
    no i nie wiem czy mac czy pc bo pewnie jakies kodeki sie znajda
  5. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Do ac3 mozna znalezc darmowe kodeki, skomplikowane, ale cos robia (besweet kiedys robil ac3, nie wiem, jak teraz). Ja ac3 robie w Vegasie - chyba najtansza mozliwosc. DTS drozszy jest raczej.
  6. przemak Przyjaciel dzwiek.org

I zamiast dvd audio lepiej zrobic jakikolwiek film z dzwiekiem ac3, nawet czarny caly ;)
  7. Tasiorowski Stały Użytkownik

taki też mam pomysł, jeśli Vegas ma AC 3 to spoko, chodzi o to żeby gość włożył płytę to odtwarzacza DVD i żeby poleciało mu zmiksowane 5.1 - rozumiem że to najprostsza droga ??
  8. Tasiorowski Stały Użytkownik

Przemak - a czy mógłbyś mi tak w skrócie opisać jak to robisz ?? Rozumiem że łańcuch jest taki : Export 5.1 jako "SPLIT" z Cubusia-----> potem te tracki muszę zaimportować do Vegasa i co dalej ??? Nie mam zielonki jak to zrobić.....
  9. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Vegas bierze oddzielne wavy, trzeba mu po kolei pokazywac, co jest czym. Potem moge wyeksportowac samo audio jako ac3 i w programie do dvd sklejamy to z obrazkiem jakims. Bez obrazka nic nie robilem, wiec nie wiem, trzeba odpowiednio dluga czern albo zdjecie jakies...
  10. paul Użytkownik

Ja kiedyś wypaliłem plik zakodowany do AC3 jako zwykle CdAudio. W kinie domowym po łączu cyfrowym ładnie się dekodował do 5.1, a w zwykłym CD Playerze po analogu było "cyfrowe pierdzenie".
  11. Tasiorowski Stały Użytkownik

a jak z wypaleniem tego na płycie i odczytywaniem przez odtwarzacz DVD ??
  12. paul Użytkownik

Nie pamietam dokladnie - ale chyba plik AC3 ma rozszerzenie WAV - wiec normalnie - jak sciezke audio. Nie pamietam tylko jak to bylo z czestotliwoscia probkowania - czy w kodeku AC3 ustawialem 44kHz, czy program nagrywajacy CDAudio sam to robil... Bo na DVD jest chyba 48kHz. W odtwarzaczu DVD po cyfrze amplituner poprawnie dekodowal dzwiek jako DolbyDigital.

Edit: Encodowalem SonicFoundry (czyli dzisiaj chyba SonyVegas)
  13. pi_ Aktywny Użytkownik

14. Tasiorowski Stały Użytkownik

Ale to tylko na maca czy również na PC ??
  15. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Tak sie pare lat temu robilo - dekodowales dekoderem SF, ktory byl dosc popularny, ale nie roziwjany i zniknal po wersji 1.0. Wypalalo sie to na plyte audio cd i cgralo po cyfrze puszczone do amplitunera. ALe teraz, jak sa plyty dvd, to chyba ma maly sens...
  16. paul Użytkownik

Dokladnie tak!!!
  17. Tasiorowski Stały Użytkownik

Chłopaki, ale ja nadal nie wiem, jaką funkcją przypisać trackom odpowiednie "kanały" w Sony Vegas i w czym to nagrać na DVD.... :(
  18. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Teraz nie powiem, bo nie pamietam, ale import audio zapewne... to bylo oczywiste, i dzialalo, dalem rade posadzony za vegasem pierwszy raz ;)
    Kolejnosc trackow jest inna niz standardowa z protoolsa i trzeba poklikac, poza tym lfe trzeba inaczej stworzyc, kanaly w vegasie maja panorame i send lfe - ale to latwe do skumania. Potem wybierasz bitrate (najwiekszy oczywiscie) i zrobione. Oczywiscie fs 48k.

A nagrac w programie do authoringu dvd, jakis encore czy co.
  19. bartoszchmielewski Użytkownik

Coś mi tu nie gra. Robisz zgranie do oddzielnych plików wav. Najczęściej wykorzystuję się 24bity/48kHz lub 16bit/96kHz. Pliki imortujesz do programu który jest w stanie wypalić dvd-audio np Samplituda 8 Pro lub chyba WaveLab to ma. DVD-audio to jest PCM, więc masz wszystko bez kompresji. Po co niszczyć to dts-em czy ac3. Każdy odtwarzacz DVD powinien to łyknąć. Paliłem DVD-Audio jeszcze na studiach i nie było problemu.
  20. Tasiorowski Stały Użytkownik

a da się do tego zapakować mixdown 5.1 interleaved ??

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. jak dvd do protoolsa