1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

[hehe] jak ustawic ambienty? (bebny)

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez masterofphysicalchemistry, 16 Listopad 2009.

1. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

Witam!

w sobote bede nagrywal bebny w pomieszczeniu studyjnym w calosci pokrytym czym takim jak "echofon" - generalnie dosc gluche to pomieszczenie jest (wymiary okolo 7x4m, podloga jest niczym nie wylozona). Do dyspozycji mam (jesli chodzi o pojemnosci):
    - AKG C414 (2szt) i Rode NT-5 (2szt).

Pytanie:
    - czy jest sens w takim gluchym pomieszczeniu dawanie ambientow?
    - ktore mirkofony dac na OH a ktore na ambienty? (chcialem dac 414 na oh i nt-5 na ambient)
    - co w zasadzie powinny mikeofony ambientowe zbierac = gdzie je postawic/ jak daleko?? (czytalem np o tym ,ze jednym z wariantow jest = zwrocone w storne sciany itp) - jak Wy to robicie (jesli na pytanie pierwsze odpowiedz brzmi TAK - bo jak nie ma sensu kupowac kredensu to nie bede sie meczyl)

Pozdrawiam
  2. peak Użytkownik

Zawód:
    Dźwiękowiec
    Ja bym dał bębny mniej-więcej w 1/3 długości sali i ambient na c414 ustawionych na kółka, niezbyt daleko, będzie więcej mięsa niż na kardioidach.
    Ale i tak trzeba spróbować na odwrót.
  3. paul Użytkownik

Ja mialem podobna sytuacje - niezbyt ciekawe pomieszczenie - i na OH dalem C414 - i dobrze, bo ambientu i tak nie wykorzystalem w miksie - a OH na C414 lubie...
  4. mike73 Początkujący

Witam. Jak podłogę masz niewytłumioną to ustaw ambient na wysokości pomiędzy werblem a centralą około 2,5m. Może uda ci się przepchnąć w miksie trochę powietrza. Jak ściany wygąbkowane to lipa. Jak pomieszczenie nie oddycha to ambienty na nic . Lepiej dokładnie Oh powiesić przy osiach mocowania wtedy zostaje sam dźwięk bez rozdygotania tależa od udeżenia.
  5. kamilbiedrzycki Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools, Reaper
    Na OH w tym przypadku daj C414 i broń Boże nie na kółkach!!! Są to mikrofony dość uniwersalne i dobrze brzmiące z lekko tępą górą i ciutkę zamulonym dołem przy dalszych planach.
    Nt-5 postaw sobie w drugim końcu pomieszczenia. Prawdopodobnie ich nie użyjesz w miksie ale zawsze warto nagrać. Możesz zastosować jeden z patentów taki jak ustawienie ich jako małą parę AB tuż przy ziemi.
  6. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

odp 1:
    - pomieszczenie jest "wygabkowane" - na scianach jest ecophon
    - podloga nietlumiona (perkusja stala na dywaniku)
    - ustawilem perkusje w 1/3 dlugosci, ambient w 2/3 dlugosci (na wys 1,70m)
    - za pozno - dalem na kolkach C414 (para AB)

wg mnie te ambienty sie przydaly, bez nich brzmi chudziej.

krzysiek

Share This Page