1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Miks Haas Trick

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez ghetto_blaster, 13 Wrzesień 2009.

1. ghetto_blaster Użytkownik

Zawód:
    Student
    Witam,

Tym postem chcialem wywolac dyskusje na temat zastowan i wariacji triku Haas'a. Niedawno poznalem te technike i rozumiem ze jest to proba nadania sygnalowi mono wymiaru stereo i dajmy na to zrobienia wrazenia ze zrodlo dzwieku znajduje sie na scenie badz w pomiesczeniu. Jak waszym zdaniem nalezy te technike zastowac zeby instrument brzmial naturalniej badz po prostu ciekawiej ? Czy ta technika wogole jest popularna ? Ponizej moja wersja tej techniki chcialem ukryc i zamazac troche kopie oryginalnego sygnalu zeby trudniej go bylo wykryc ale jednoczesnie zeby sam efekt byl dosc mocny.

Załączone Pliki:

rops lubi to.
  2. JoachimK moderator globalny

Wykorzystywanie opoznienia i filtracji celem uprzestrzennienia dzwieku mono jest czyms powszechnie stosowanym na swiecie. Osobiscie korzystam z tego, ale czesto stosuje wieksze efekciarstwo, typu delay z feedbackiem, multitap itp., co ma dac bardziej bogatsze brzmienie, a nie tylko zasymulowac przestrzen zwiazana z samym w sobie docieraniem dzwieku do uszu z wielu kierunkow.

Kiedys probowalem budowac dokladne lokalizacje dzwieku, obliczajac opoznienie i filtrujac odpowiednio, co mialo nadac zjawisko zmiany barwy dzwieku dochodzacego z jednej strony glowy do ucha polozonego po stronie przeciwnej, ale dalem sobie z tym spokoj, za duzo zabawy, za malo efektu.
  3. wojt Użytkownik

Według mnie efekt Hassa wykorzystany do określenia lokalizacji źródła dźwięku może być dobrą alternatywą dla tradycyjnego ustawiania panoramy. Instrument od tego raczej nie zabrzmi naturalniej.
  4. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Nawet nie wiedziałem że to się tak nazywa :D
  5. wojt Użytkownik

W sumie mogło by się nazywać jakkolwiek :) Ważne, żeby wiedzieć, że można coś takiego zrobić...
    Ale jakby kto chciał jakieś naukowe teorie na ten temat zgłębić, to nazwa zjawiska może pomóc
  6. do0r5 Początkujący

Cześć, pamiętam że jak się kiedyś więcej interesowałem dźwiękiem przestrzennym to było cos takiego jak QSOUND np.: płyta Rogera Watersa Amused of death – była tak nagrana i jeżeli miałeś dobrze przygotowane miejsce odsłuchowi to słyszałeś dźwięk z tyłu boku i innych lokalizacji, można było to miejsce bardzo konkretnie wskazać może jest jakaś wtyczka to takiej obróbki.
    Pozdrawiam
  7. fatarr Użytkownik

8. Mariusz Dojs Początkujący

Zawód:
    grafik,
    czy ten efekt zastosowac mozna na sumie? czy tylko na indywidualnych scieżkach? dzięki
  9. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    suma jest stereo, a efekt haasa dziala ze zrodlami mono.
    CD_RW lubi to.
  10. Mariusz Dojs Początkujący

Zawód:
    grafik,
    na pewno?stereo = 2x mono ;) zdaje mi sie ze gdzies czytalem o tym, zasada jeset ta sama: na lewym kanale wysylasz delaya (12-40ms) na prawą strone, i na prawym do lewego etc.
    chodzi mi przede wszystkim o dodanie głębi do mixu dzieki temu efektowi... ale nie jestem pewien czy efekt ten jest używany na sumie? raczej nie...ale moze warto poekperymentować? pozdraśki
  11. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    ja nie slyszalem, i nawet nie chce chyba tego probowac. od glebi w miksie sa inne historie, ale moze nie mam racji i na swiecie tak sie robi.
  12. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Jeden z bardziej znanych i wyraźnych przykładów na wykorzystanie efektu Haasa to szyszunia w piosence "Broken Wings" zespołu Mr Mister z 1985r.
  13. ŁukaszB Użytkownik

Poza tym co napisano wyżej na temat lokalizacji dźwięku, warto zauważyć, co wydaje mi się szczególnie interesujące - że efekt Haasa jest tez zwiazany z szerokością i obszernością żródła. Wrażenie poszerzenia "wokół" danej lokalizacji można uzyskać regulując proporcję głośności odbicia i dźwięku bezpośredniego, az do momentu przesunięcia żrodła w panoramie i wyrażnego efektu echa. Wyznaczono nawet krzywą okreslajacą graniczną glośnośc odbicia w zależnosci od jego opóznienia wobec dźwięku bezpośredniego.przy ktorej jeszcze nie slyszymy echa,
  14. Marek Walaszek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    "Pan Akustyk"....
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Mnóstwo zastosowań i wrajacji tego efektu. Trzeba tylko pamiętać że w miarę opóźniania jednego kanału, instrument zaczyna się przesuwać w panoramie w kierunku tego kanału który jest wcześniej.
    Czasami zamiast opóźniać jeden, przesuwam do przodu drugi. Mówię tu o przesunięciach rzędu 10-25ms.
    Bardzo często używam go na syntezatorach które w większości przypadków i tak w sumie są mono z dodanym efektem stereo lub lfo.
    Z reguły łączę go również z jakimiś efektami przestrzennymi jak reverb lub delay, często różny na każdy z kanałów.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. efekt haasa