1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Gitary w linię - symulacje, impulsy etc.

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez tomek_katowice, 23 Październik 2010.

1. tomek_katowice Użytkownik

DAW:
    Cubase, Samplitude
    Witam!
    Mam dwa pytania:
    1. jakie są wasze typy jeśli chodzi o soft i stosowanie impulsów pod metalowe riffy?
    2. czym doprawić, dopięknić, uszlachetnić :hmmmm: gity z linii: konkretny preamp, preamp gitarowy ala ENGL e530, Marshall JMP, sansamp z Tech 21, coś z linii POD'a, a może wyjście z lampowego heada?

Mój znajomy, jeszcze jakiś czas temu, nagrywał następująco: gitara -> komp -> rejestruje czysty ślad -> zapina plugin + impulsy.
    Obecnie korzysta z PODa: gitara -> POD -> komp -> rejestruje dwa ślady: full symulacja dla luźniejszego nagrywania + czysty ślad, na którym zapina plugin + impulsy.

Generalnie jestem zwolennikiem nagrywania z paki, lecz świat ww. impulsów jest dość ciekawą alternatywą. Pomijam, że parę kapelek z podwórka chce nagrywać za pomocą tej metody (brak headów i pak, budżetowe wiosełka etc). A z racji tego, że przymierzam się do zakupów któregoś z ww. sprzętów (patrz pytanie 2) chciałbym wiedzieć, czy w dobrym kierunku idę...

Będę wdzięczny za sugestie.
    Pozdrawiam - Tomek

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. impulsy gitara