1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

GITARY PRZESTEROWANE MUSZA KOPAC!!!!!!!

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez ibook, 9 Luty 2006.

1. ibook Początkujący

Znacie jakies wyprobowane sposoby na to aby gittary przesterowane brzmialy tlusto i z kopem? Chodzi mi o sytuacje kiedy obie gitarki graja te same riffy (to samo w prawym i lewym kanale)..czasami mam wrazenie ze czegos im brakuje..moze mimo iz sa dwie nalezy dograc jeszcze duble tych partii i zrobic 4??
  2. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    1. Zmniejszyc Gain
    2. Popracowac nad artykulacja, byc moze zmienic kostke na bardziej miekka?
    3. Zmienic gitare
    4. Zmienic wzmacniacz
  3. Naja Użytkownik

Czy takie "przesterowane" gitary mógłbyś uzanć za stosowne ? Oczywiście nie zwracaj uwagi na równość zagrania, bo równo to to nie jest :) Ale da się. Jak zrobisz np. 4 scieżki zrobi Ci się zamulacz, a nie fajnie brzmiące gitary. Miałem okazję podpatrzeć pewną zachodnią produkcję jakiegoś tam zespołu grającego tzw. college rock czy jak to tam. No i ku mojemu zaskoczeniu, zawsze na track gitary zapinali eq wtyczkowy i wywalali wszystko poniżej 88Hz. Być może o zdawało egzamin akurat przy tej muzyce, ale gitary brzmiały rewelacyjnie. Oczywiście nie porównuję tego czegoś co tu wrzuciłem, ale to tak dla zrozumienia tematu :)
  4. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Dokladnie. Jesli nie zrobisz jednej sciezki, ktora kopie, to wiecej sciezek bedzie jeszcze bardziej "nie kopac". W produkcji nagran jak i w wielu innych dziedzinach najistotniejsza jest jakosc, a nie ilosc.

W przypadku gitary np. POD za niewielka cene daje dostep do setek roznych barw, ale watpliwa jakosc. Z kolei wzmacniacz za kilkakrotnie wieksze pieniadze daje mniejsza ilosc barw, czasami nawet jedna, ale wzamian daje jakosc i charakter.
  5. Larsu Użytkownik

Czym to bylo przesterowane ? I jak nagrane ?
  6. all510 Guest

Czy takie "przesterowane" gitary mógłbyś uzanć za stosowne ? Oczywiście nie zwracaj uwagi na równość zagrania, bo równo to to nie jest :) Ale da się. Jak zrobisz np. 4 scieżki zrobi Ci się zamulacz, a nie fajnie brzmiące gitary. Miałem okazję podpatrzeć pewną zachodnią produkcję jakiegoś tam zespołu grającego tzw. college rock czy jak to tam. No i ku mojemu zaskoczeniu, zawsze na track gitary zapinali eq wtyczkowy i wywalali wszystko poniżej 88Hz. Być może o zdawało egzamin akurat przy tej muzyce, ale gitary brzmiały rewelacyjnie. Oczywiście nie porównuję tego czegoś co tu wrzuciłem, ale to tak dla zrozumienia tematu :)[/quote]

No jestem pod wrazeniem :shock: Czy to napewno gitary były nagrywane ,a nie jakieś sample ,albo VG :?:
  7. Naja Użytkownik

No jestem pod wrazeniem :shock: Czy to napewno gitary były nagrywane ,a nie jakieś sample ,albo VG :?:[/quote]

Na 100% nagrywane (Gitara Cort M520 jedna z najtańszych). Mój tor audio pozostawia wiele do życzenia, nie zawiera tych wszystkich preampoow, kompresoroow i innych urządzeń za miliony PLN, należy raczej do ubogich i najtańszych na rynku, ale dzięki eksperymentom (nauczyłem się po prostu nie obawiać innego podejścia do kwestii nagrywania i używania efektów). Są to standardowo dwie ścieżki rozrzucone w panoramie. Zauważyłem jedno. Miazga wychodzi wtedy kiedy aranż jest prosty i mało w nim dźwieków. Zastosowałem tu też wycięcie tych pasma poniżej tych 88Hz, gitara nie jest zamulona, stopa i bas mają miejsce, bo tak na prawdę to one dają ten czad. Bas też jest nagrywany (Fender Precission), a na basie jest lekki drive. Jakby co wal na private :)
  8. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Preamp czy kompresor za miliony nic by tu nie zmienil. Sprzet studyjny nie sluzy do robienia cudow, tylko do rejestracji. A rejestruje sie INSTRUMENTY i ich brzmienie. Jesli udaje Ci sie zrobic fajne brzmienie, to bedzie ono fajne nawet jesli je zarejestrujesz przy uzyciu kiepskiego sprzetu. Bedzie mniej szlachetne, to wszystko.
  9. ibook Początkujący

Naja fajne te gitary...o cos takiego wlasnie mi chodzilo..oprocz odpowiedniego ustawienia wzmacniacza i podciecia dolu robiles tam cos jeszcze?
    A dla szydercow - "przesterowana" czyli - "nie clean" hhee ;) ;)
  10. ibook Początkujący

Jacek napisz cos wiecej o tym "zmniejszeniu GAINA" ???? Chodzi o gain we wzmacniaczu gitarowym?
  11. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Dokladnie. Nagminnie spotykam sie z sytuacja, gdzie gitarzysci odkrecaja tak duzy gain, ze wychodzi cos co przestaje przypominac instrument strunowy. Wtedy jest kompletny brak kontroli nad dynamika, brak jakiegokolwiek ataku. To cecha charakteryzujaca wiekszosc niskobudzetowych nagran rockowych/metalowych amatorskich kapel.
  12. ibook Początkujący

wlasnie o tym samym myslalem..czasami wydaje mi sie ze mlodym metalom wystarczy polozyc tania kostke bossa i rozkrecic wszystko na full. Radosc i szczescie nei zna granic wtedy.
  13. Naja Użytkownik

Heh. To nie wzmacniacz...To plugin. Potrzymam Cię trochę w niepweności. Mała podpowiedź: to nie jest Guitar Rig, ani Amplitube :-P Gary to po prostu plugin BFD, na który mnie nie stać, ale mam dostęp u kolesia. Werbel muszę zrobić innny bo słychać zbytnio pomieszczenie...Aha. Karta emu 1212m, użyty kompresor z jej DSP
  14. Naja Użytkownik

O tak! Racja...trochę się zapędziłem z tym torem audio za milony PLN :)
  15. ibook Początkujący

Gary to po prostu plugin BFD, na który mnie nie stać, ale mam dostęp u kolesia. Werbel muszę zrobić innny bo słychać zbytnio pomieszczenie...Aha. Karta emu 1212m, użyty kompresor z jej DSP[/quote]
    -----------------------------------------
    Bebny akurat bardzo mi sie nie podobaja, nie tylko werbel, juz chyba bylo umieszczane na tej stronie cos z tymi bebnami?? Chyba ten utwor do sesji internetowej??..
  16. Naja Użytkownik

-----------------------------------------
    Bebny akurat bardzo mi sie nie podobaja, nie tylko werbel, juz chyba bylo umieszczane na tej stronie cos z tymi bebnami?? Chyba ten utwor do sesji internetowej??..[/quote]

Nie było :) To przypadek. Zupełny przypadek. Zapomniałbym! Brzmią tak z dwóch powodów: były złożone w ciągu 5 minut, nie są "uzdatnione". :)
  17. Michu Początkujący

Jest to mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich bardzo serdecznie:)

A teraz pytanie: Naja, na jakim pluginie nagrałeś tą gitarę? Brzmi całkiem fajnie :)
  18. vasyl Super Moderator

DAW:
    Pro Tools
    Naja gadaj co to jest! Darmowe?;>
  19. Naja Użytkownik

Nie darmowe :-( Niestety :-( To akurat symulacja NI Guitar Combos
  20. Ten który czeka Użytkownik

Z tym gainem to można polemizować. Na płytach Limp Bizkit jest duży gain.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. ustawienie wzmacniacza gitarowego

,
  2. co to jest gain we wzmacniaczu gitarowym