1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Gitara z efektem "na żywo"

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez dibusz, 20 Wrzesień 2009.

1. dibusz Początkujący

Witam serdecznie, czy ktoś zna Cubase na tyle żeby powiedział mi, jak gitarę podpiętą "na sucho" do kompa możnaby odsłuchać z efektami (fuzz, flanger itp.) "na żywo"? Czy jest to w ogóle możliwe?
    Wiem że można bez problemu przekształcić ścieżkę już nagraną, robiłem to często ale to nie to, jak słuchać na żywo! Pomocnijcie mnie bo pewnie to proste a ja tego nie umiem nigdzie znaleźć.
  2. JoachimK moderator globalny

Wylacz direct monitoring
  3. dibusz Początkujący

Poczekaj spróbuję. Jestem teraz w innym pomieszczeniu
  4. dibusz Początkujący

Direct monitoring - który to knefel?
  5. dibusz Początkujący

Monitor - ten mały taki głośniczek podpina mi gitarę - i owszem - ale nadal nie wiem jak tam dodać te wszystkie przetwory!?
  6. JoachimK moderator globalny

Nie, to nie ten maly glosniczek. To opcja w ustawieniach interfejsu audio.
  7. dibusz Początkujący

Niestety poległem. Grzebałem w instrukcjach zarówno cubase'a jak i mojej karty muz.i nie znalazłem.
    Mam prośbę do Ciebie JoachimK, zanim wyprowadzę Cię z równowagi, abyś w miarę możliwości poprowadził "za rączkę" do końcowego efektu bo sam nie dam rady. Mam kartę E-MU 0404. A za to co już to dzięki.
  8. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Opcje sa dwie:
    - albo zapinasz efekty na torach wejściowych jako inserty.
    - albo zapinasz efekty na śladzie na który będziesz nagrywał - również jako inserty

Różnica jest taka, że w pierwszej opcji przy nagrywaniu od razu nagrasz ślad z efektami, a w drugiej nagrasz "suchy ślad".
  9. Tom Użytkownik

jeśli to karta zew. to masz przycisk i pokretło DIRECT MONITORING pokretło bez pczątku i końca
  10. dibusz Początkujący

Dobrze, to próbuję ale po kliknięciu insert wyskakują okienka, ale wszystkie są nieaktywne.
    Chodzi oczywiście o ścieżkę audio. MIDI ściechy inserty mają aktywne. Błądzę jak pijane dziecko we mgle! Help!
  11. dibusz Początkujący

Nie, to wewnętrzna
  12. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Devices -> Device setup i tam ma NIE BYC PTASZKA przy opcji Direct Monitoring.

Załączone Pliki:

• dm.jpg
      dm.jpg
      File size:
      28.9 KB
      Wyświetlenia:
      13
  13. dibusz Początkujący

Wszystko ok, nie ma ptaszka, ale sprawa następująca;
    po wybraniu opcji - ASIO directx full duplex driver - zwiększyła się latencja do jakiegoś monstrum, ja miałem wybrany gdzie swobodnie wybrałem odpowiednią latencję (małe okienko) a tu tego nie widzę.
    Powoli skłaniam się do zainwestowania w normalne pudło z przetworami przed kompem;), bo idzie mi jak po grudzie.
    Dzięki za odzew, pytajcie mnie o zagadnienia muzyczne, chętnie pomogę!
  14. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Nie, sterownik ma byc asio, moj sie taki zrobil, bo nic do laptopa nie mialem podlaczone, jak robilem screena, wazny jest ptasze/brak ptaszka przy DirectMonitoring - 404PCI to juz w ogole do laptopa nie podlacze, zebys widzial co i jak ;)
  15. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Musisz wybrać ASIO XXXXX i w miejscu XXXXX jest z reguły nazwa karty. Wtedy możesz zmniejszyć latencję poprzez mniejszy bufor (w zależności od karty albo z poziomu Cubase albo z poziomu programu obsługującego kartę) do pozimonu kilku milisekund tak by się grało komfortowo.
  16. dibusz Początkujący

No dobra, walczę dalej - nie mam ptaszka przy direct monitoring - jest ok., gdzie teraz mianowicie i czym włączyć tę gitarę na przetwory? (tak jakby to miało być na estradzie,czyli nogom;-)?
  17. dibusz Początkujący

Walczyłem i wywalczyłem! Wiecie, co?
    Trzeba jednak patrzeć w co się klika! Wasze podpowiedzi były właściwe, u mnie jednak zawsze coś tam nie tak...
    Okazało się, że klikałem we włącznik efektów (szary. nieaktywny ale naciskałem myszkę mocniej, bo może pomoże), a trzabyło na czarne pole przeca! i oto efekty so! Dzięki!

Share This Page