1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Mastering Gdzie wykonać mastering polskiego utworu

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez Łukasz S., 1 Październik 2010.

1. Łukasz S. Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dźwięku Live
    Gdzie najlepiej zmasterują polski kawałek???

Koszty nie grają roli, chodzi o to, że ma to być dobrze zrobione.
    Jeżeli jesteście w stanie, podajcie orientacyjne ceny.

Proszę polecać tylko sprawdzone studia, nie interesuje mnie lista "napisz do nich,powinni dobrze robić bo mają fajne graty".

W Polsce jest różnie z wypowiedzi kolegów po fachu, natomiast na zachodzie czy w USA możemy mieć problem z naszymi "sz" "cz" "ś" itd....

Podzielcie się swoimi uwagami.
  2. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    zaden normalny inzynier masteringu nie bedzie staral sie zmienic ci brzmienia twojego miksu - wiec nie boj sie, ze ktos przerobi ci polskiego wokaliste na amerykanskiego

zerknij na swoja polke z plytami, wybierz te, ktore ci sie podbaja i zanotuj gdzie byl robiony mastering. Wlasnie po to te informacje sa umieszczane na okladkach plyt . chyba, ze szukasz innowatora, ktory jeszcze w zyciu niczego nie wydal, ale ma dobra opnie na forum dzwiek.org...
    Łukasz S. lubi to.
  3. Łukasz S. Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dźwięku Live
    Prosta i rewelacyjna odpowiedź :D
    Trafiłem na to, czego szukałem......dokładnie na to studio.
    Chciałem się dowiedzieć gdzie robiła master Rihanna, tylko nie mam płyty, podobno zawodowo brzmi. Sterling Sound NY znalazłem na płytach Pata Methenego i w tym samym studio robiła master Rihanna i w choinke innych gwiazd.
  4. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    To teraz tylko jeszcze kredyt na 15 lat :D
  5. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    nie zapominaj tylko, ze mastering z wszystkich procesow w produkcji ma najmniejszy wplyw na brzmienie
    jesli twoj utwor nie urywa jaj brzmieniem juz teraz, to mastering tego nie zmieni
    RadekX oraz gizasound lubią to.
  6. Łukasz S. Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dźwięku Live
    To było pytanie ogólne, nie robiłem nagrania, nie ja mam wpływ na cały proces nagrań, proszono mnie o "prześledzenie" tematu.
    Ja jestem lajwowcem :D

Dzięki jeszcze raz.
    Temat do zamknięcia (tak myślę).
  7. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    w takim razie daj znac tym co prosili, ze nie ma to wiekszego znaczenia
    z zakresu inzynierii dzwieku najwazniejsze jest nagranie i miks
    oczywiscie jesli jest slabe wykonanie i brak produkcji, to nawet te rzeczy na nic sie nie zdadza
  8. placo Początkujący

Jeśli szukasz profesjonalisty to polecam Ci StudioMasterComp , sprawdzona marka i pełny profesjonalizm - tyle odemnie
    a i z ceną jak na taką robote nie jest najgorzej 80 PLN / 1 Track

tu masz www studia : http://studiomastercomp.com/ tam znajdziesz kontakt i wszystkie potrzebne informacje :)

Polecam jak najbardziej.

Pozdrawiam.
  9. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Sprawdzona marka i pełny profesjonalizm? Chyba żartujesz... A gdzie dyskografia? Sprawdzona marka i pełny profesjonalizm to Sterling Mastering.
    To studio to taki sam żart jak moje studio "masteringu" sprzed 5 lat.

To co tutaj podałeś nie ma nic wspólnego z masteringiem, a zwłaszcza profesjonalnym.
  10. placo Początkujący

11. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
  12. oses Użytkownik

Smiechu mysle ze w Sterling Sound ceny sa w miare normalne skoro robili tam Ewe Sonnet, Gabe Kulke Karma to Burn Michala Urbaniaka. Polecam Toma Meyera z MASTER & SERVANT w Niemczech
  13. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Wszedlem na strone i znalazlem nastepujaca informacje:
    "Wynajęcie Studio nagrań; ... Sesja całodzienna (8 godzin) - 25 zł/h (z realizatorem)"
    Calodzienna sesja kosztuje wiec 200PLN. W misiacu moze byc takich sesji nawet 20, jak sie uda, pozostanie niewiele czasu na sprzatanie i drobne rzeczy. Daje to miesiecznie 4 tysiace obrotu (jak jest dobry miesiac) - w tym jest amortyzacja sprzetu, czynsz, media i wynagrodzenie realizatora. Studio za 25PLN/h z realizatorem to jest jednak przegiecie. Jezeli my sie nie bedziemy szanowali, to kto nas bedzie szanowal? Czegos nie rozumiem...
    lego, Oskar Frydrych oraz lestek lubią to.
  14. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    szczerze mowiac takie "studia" istnieja nie dluzej niz rok lub dwa
    swiadomi muzycy omijaja takie miejsca szerokim lukiem
  15. gizasound Początkujący

Zawód:
    właściciel
    Alan Silverman człowiek z NY który był nominowany do 40 nagród GRAMMY!!
    Wysyłasz mu wave mailem i za 150-200 $ masz mastering na światowym poziomie .
    A to artysci z którymi współpracuje:Judy Collins, Shawn Colvin, Norah Jones, Chaka Khan, The Kinks, Earl Klugh, Medeski Martin & Wood, Jane Monheit, Dolly Parton, Cheap Trick, Bebo Valdes (Five-time Grammy winner,) and Jimmy Webb.
    Podaje namiary:
    http://www.arfdigital.com/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=24&Itemid=39

Arf! Mastering
    245 West 55th Street, Suite 804
    New York NY 10019
    212-757-2505
    inquire @ arfmastering.com
    Pozdrawiam
    gizasound.eu
  16. gizasound Początkujący

Zawód:
    właściciel
    klarnetwielki lubi to.
  17. szkudlik Przyjaciel dzwiek.org

18. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    jak widać, to czy utwór jest po polsku ma niewielkie znaczenie :)
    nawet amerykański mastering nie jest w stanie zmienić "amy lee" na "emily" :D
    kornel_k lubi to.
  19. vasyl Super Moderator

DAW:
    Pro Tools
    Domyślam się, że ty nagrywałeś ten numer. Może wrzucisz numer przed i po masteringu?:)

:rotfl:
  20. kornel_k Aktywny Użytkownik

TO była moja pierwsza myśl po przesłuchaniu tego kawałka ;-)

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. mastering cena

,
  2. mastering utworu

,
  3. mastering ceny

,
  4. cena masteringu,
  5. najlepszy mastering w polsce,
  6. studia masteringowe ceny,
  7. mastering dźwięku w prl,