1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Gaba Kulka - powstawanie płyty Hat, Rabbit

Dyskusja w dziale 'Q&A - Marcin Bors (zakończone)' rozpoczęta przez konop_tnt, 16 Grudzień 2010.

1. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Marcin, możesz napisać nieco o płycie Gaby Kulki - Hat Rabbit? Jak powstawała, kto i w jakim stopniu był zaangażowany itd.
  2. marcin.bors gość specjalny

Dnia 1 stycznia 2009 na mojej skrzynce zagoscil mail z pytaniem o to czy bylbym zainteresowany zmiksowaniem plyty Gaby Kulki.

W zasadzie nie wiedzialem nic na jej temat, poza tym ze jest corka Konstantego i brala udzial w PPA.

Okazalo sie, ze planuje na okres od 2-5 stycznia sesje nagraniowa ze swoim zespolem w S-4 . Realizacja zajmuje sie Leszek Kaminski a ja mialbym zmiksowac material i pomoc zamknac ostatecznie temat plyty.

Spotkalismy sie, wiec kilka dni po tej sesji u mnie w studio i juz po pierwszych taktach utworu tytulowego bylo dla mnie oczywiste, ze Gaba jest niezwykla i wyjatkowo muzykalna istota.

Ustalilismy wiec, ze wokale nagrane zostana przez nia sama w domu i spotkamy sie poczatkiem lutego na miks.

14 utworow - 14 dni pracy,

W trakcie pierwszej sesji dogralismy u mnie w studio dwa lub trzy wokale (na pewno "Niejasnosci", "Aaa" i partie Czeslawa), ale niestety okazalo sie, ze rozklada mnie grypa..

Zabookowany niesmiertelny Hotel Polonia, napiety grafik wydawniczy, ustalony termin masteringu w Sterling Sound...

Podjelismy wiec decyzje, ze ja spedzam jeden dzien na rekonwalescencji, a Gaba w tym czasie edytuje u mnie w studio nagrane wokale i ruszamy od wtorku.

Kolejnych 12 dni w zasadzie nie jestem w stanie rozpatrywac w kategoriach pracy.

Bylismy absolutnie jednomyslni, kazdy nowy pomysl realizowalismy bez jakichkolwiek watpliwosci, usunelismy wspolnie wiele sladow, dogralismy kilka idiotyzmow w moim stylu (na kamieniu kamien, szumy z traskow, architekci wspomnien :)), bardzo duzo rozmawialismy o muzyce i kinie,

Zmiksowany material pofrunal do Sterling Sound, masteringiem zajal sie Stephen Fallone (np. wszystkie wydawnictwa TV On The Radio).

Poprosilem go, aby material przed ostateczna korekcja przepisany zostal na tasme 1/4 cala.

Po trzech tygodniach material zostal odebrany z serwera, jednak okazalo sie, ze ooje chcemy poprawic master dwoch utworow.

Z zupelnie nieznanych mi powodow, w obu tych piosenkach pojawily sie (pardon me folks) zbyt wyrazne artefakty saturacji tasmy i nagrania stracily na dynamice.

Po wszystkim zmontowalismy plyte i wyslalismy do Michala Wardzaly z Mystica.

To tyle.

Gaba, Michal, Leszek, Stephen - dziekuje !!!
    Dzidzia oraz konop_tnt lubią to.
  3. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    A fajny efekt na wokalu w "Niejasnościach" jak zrobiłeś?
  4. marcin.bors gość specjalny

Na calej plycie wokal po korekcji (prawdopodobnie Curve Bender) jest wysylany na dwie rownolegle kompresje - bardzo delikatna z Glory Compa i dosyc agresywna z Neve 33609JD.

Dodatkowo powrot z Neve wyslany byl sendem na TTE Fulltone'a i na nim ustawiony byl krotki slapback.

Dluzsza przestrzen w refrenioe pochodzi z Rolanda Space Echo RE 150.

He, pamietam. Mimo braku notatek..
    Dzidzia lubi to.

Share This Page