1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Głośnik gitarowy...Eminence itp

Dyskusja w dziale 'Kącik Gitarzysty - dyskusje o gitarach, efektach i' rozpoczęta przez Gitarniak, 28 Październik 2010.

1. Gitarniak Użytkownik

Witam.

Planuję zmienić głośnik we wzmacniaczu Engl Screamer.

Jakie polecacie jeżeli chodzi o Eminence...orginalny głosnik to Vintage 30 GT12

Pozdrawiam
  2. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    mam dziwne wrazenie, ze fora Ci sie pomylily. to nie six i seven string :)
  3. Gitarniak Użytkownik

Kącik gitarzysty to nie miejsce na takie pytania?:hmmmm2:
  4. Gitarniak Użytkownik

....na pewno nie brakuje tu kompetentnych forumowiczów
  5. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    W sumie nie... :p ale w kąciku gitarzysty bardziej chodzi o sprawy bardziej zbliżone z realizacją...

Na forum typowo gitarowym, jest sporo maniaków przerabiania itd... więc tam zaczerpniesz większą wiedzę niż tutaj...
  6. Koltun Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, technik backline
    DAW:
    Cubase, Pro Tools
    A co Ci nie pasuje w tym głośniku?
  7. jaca Stały Użytkownik

Gitara - rejestracja i obróbka nagrań

to jest miejsce na gadki zbliżone bardziej realizacji, a

"dyskusje o efektach gitarach i wzmacniaczach" to złe miejsce na takie pytanie? ;)

Dochodzi do tego że na najpopularniejszym forum w Polsce traktującym o realizacji nagrań padają głosy że nie można pytać o brzmienie płyt. ;)
    Ja juz nie wiem kto wariuje ;)

Ps . Sorry za OT ale juz się gubie na tym forum ;)
  8. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Bardziej chodzi o to że tu raczej nikt w takiej kwestii nie pomoże... bo na forach gitarowych są maniacy którzy testowali w paczkach wszystkie głośniki, mieli 1000 modeli "głów"... 10000 modeli gitar... i bawią się w "modowanie" sprzętu gitarowego... i oni na pewno coś polecą szybciej... niż my :p bo nie przypominam sobie żeby w gronie udzielających się był jakiś totalny maniak gitarowy...
  9. jaca Stały Użytkownik

No to jeśli Ci co nagrywają różne gitary na różnych wzmakach i paczkach się mniej znają, to nie mam pytań i sorry ;)
  10. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Nie wiem jak inni... ale ja nie rozbieram każdej paczki którą nagrywam żeby sprawdzić jakie ma głośniki w środku :p
  11. jaca Stały Użytkownik

...i to błąd ;) byś wiedział więcej ;)
  12. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Nic bym więcej nie wiedział... bo wiem jedno... i tak gitara i gitarzysta są o 1000% bardziej istotne...
  13. jaca Stały Użytkownik

14. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    Producent muzyczny, inżynier dźwięku
    DAW:
    Pro Tools
    Oj, niekoniecznie. Ostatnio przeżyłem duże zaskoczenie przepinając głowę Marshalla JMP-1 z paczki 1960A na G12T-75 na paczkę Engla na V30. Diametralnie inny dźwięk :D

Czemu chcesz zmienić głośnik w combo? Co Ci w dźwięku nie pasuje? Jeśli nie wiesz co, to kup jakikolwiek głośnik o mocy chociaż tych 60 W i sprawdź czy będzie lepiej. Jeśli nie, to go sprzedaj i kup następny. I następny. I następny, aż znajdziesz. Moim zdaniem Engle najlepiej działają właśnie na V30 :)

Pozdrawiam
  15. Gitarniak Użytkownik

przy rozkręceniu wzmaka na 60% głosnik nie wyrabia., dzwięk zmienia sie na niekorzyśc brak czytelności...
  16. Gitarniak Użytkownik

......Śmiechu....czytam fora gitarowe i nie chcę porad ludzi, którzy najpierw pytają się czy można kupic profesjonalny instrument za 1000 zł a potem wypowiadają się o mega wypasionych wzmakach za 15000 jako eksperci....widze tu pewna niespójnośc....myślę, że Ci którzy nagrywają piece mogą miec więcej trafnych wniosków na temat głosników.....
  17. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    Kup paczkę 4x12, inaczej tego nie ominiesz.

Pozdrawiam!
  18. Gitarniak Użytkownik

...czyli tak ma być przy tej konfiguracji:banghead:
  19. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    No albo chociaż dołóż 2x12 do comba, też się da ;) Umów się*z kumplami gitarzystami, posłuchaj pieca w różnych wariantach, posprawdzaj, pobadaj :)

Pozdrawiam
  20. Lex Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Manager
    Ja nawet 30 watową lampę nie rozkręcam na więcej niż połowę. Chyba że w ramach testów i wtedy faktycznie powyżej pewnego poziomu przestaje być głośniej a zaczyna być "brzydziej" mniej selektywnie, a w końcu głośnik zaczyna się dusić. Tak ogólnie można przyjąć zasadę że głośnik (lub głośniki) powinny mieć moc 2x większą od mocy wzmacniacza. W przypadku 50w combo to będzie 100w. W przypadku wzmacniacza 100 watowego robi nam się już nieznośnie głośno, więc chyba lepiej głośnik o mniejszej skuteczności, choć nie schodził bym niżej niż 97dB. Tyle np ma celestation g12t-75. Ale on najlepiej wg mnie brzmi z jcm800 :) Natomiast jest to na pewno inny głośnik od v30, więc jeżeli szukasz innego brzmienia to go z tym głośnikiem znajdziesz. Ja lubię oba, w różnych zastosowaniach, lubię jeszcze greeny. Emi też są fajne ale oczywiście nie z każdym piecem czy paczką. Legend 121 i 125 są fajne, ale już nie pamiętam które do czego. V12 to istne potwory: 120 wat przy skuteczności bodaj 101dB to może dać 2 krotnie głośniejszy od tego co masz teraz. Jak dla mnie przesada. Jeżeli powodem zmiany jest duszenie to lepiej dołożyć paczkę 1x12 a najlepiej 2x12. Jeżeli szukasz nowego brzmienia to najlepiej szukać go testując nowe głośniki w różnych konfiguracjach.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. eminence głośniki gitarowe