1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

fXpansion BFD2 - upgrade z Lite i parę pytań

Dyskusja w dziale 'Pluginy' rozpoczęta przez stopi, 6 Styczeń 2011.

1. stopi Użytkownik

Zawód:
    elektronik
    Chciałbym zapytać jak to jest ze zgrywaniem śladów w BFD2, w pełnej wersji tego oprogramowania. Mam obecnie wersję Lite dołączaną do ProTools LE. Kiedy tworzę partię bębnów, to gdy chcę potem wyeksportować na osobne ślady stopę, werbel, hihat, overhead itd.. to muszę ustawić poszczególne instrumenty solo i zgrywać w czasie rzeczywistym poszczególne ślady, a potem importować jako audio na ścieżki, aby sensownie pracować dalej z takim materiałem. Jest to uciążliwe.
    Pytanie moje brzmi: jak to jest z pełną wersją BFD? Czytam, że można jakieś submixy tam robić, ale nie wiem jak to działa - czy tworząc w midi ścieżkę bębnów opartą na BFD mogę szybko i sprawnie wyeksportować wszystko do audio?

Upgrade z Lite do BFD2 z tego co widzę kosztuje np. na ebayu ok. 600zł, więc to nie jest kosmiczna cena, biorąc pod uwagę możliwości tego instrumentu. Ciekaw jestem tylko jak to jest z tym Third Party Content, bo z PT mam BFD jako oprogramowanie Third Party i czy zakup upgrade'u zadziała mi w ogóle..?
  2. conr4d Użytkownik

Tutaj masz zakładkę "Mixer" w BFD2

Jak widać BFD posiada duże możliwości mixu wewnątrz programu, jeśli chcesz dodać wtyczkę inną niż dostępna (Najnowsze wersja posiadaja wewnątrz np. Vintage Warmera) możesz skierować poszczególne ścieżki na dowolny track w DAW'ie.
  3. stopi Użytkownik

Zawód:
    elektronik
    Tak, ale czy jest możliwość np. szybkiego zgrania tracków BFD do śladów audio, tak aby po stworzeniu ostatecznej partii perkusyjnej pozbyć się BFD i odciążyć procek? W czasie rzeczywistym to wiadomo, że da radę bo można to zrobić przez zwykłą wysyłkę na inny ślad i włączenie nagrywania, tylko zgrywanie wszystkiego w czasie rzeczywistym jest bardzo czasochłonne, gdy mamy kilkanaście śladów bębnów i 4-minutowy utwór np.
  4. To jedyny sposób
  5. stopi Użytkownik

Zawód:
    elektronik
    Wracając do tematu - powiedzcie co Waszym zdaniem jest lepsze - Superior Drummer z ToonTrack czy fXPansion BFD? Superior potrafi brzmieć też zawodowo. Jeśli miałbym wybierać pełną wersję, to tylko z tych dwóch bo raczej nie widzę innych alternatyw aby mieć dobrze brzmiącego "perkusistę" w celu tworzenia ścieżek perkusyjnych.
  6. conr4d Użytkownik

Nie widzisz alternatyw pod względem finansowym czy jakościowym?
  7. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    Oba zestawy potrafią zabrzmieć zawodowo. Zalezy to w glownej mierze od ciebie niz od softu.
  8. stopi Użytkownik

Zawód:
    elektronik
    conr4d - pod względem jakościowym. Zdaję sobie sprawę, że zależy to ode mnie jaki będzie efekt końcowy, ale chodzi mi o to, czy odczuwalna jest jakość np. pod względem większego zróżnicowania próbek, więcej poziomów dynamiki na próbki, możliwości miksowania w samym Superiorze, łatwości/szybkości obsługi itp? I jak wypada stosunek ogólnej jakości do ceny w obu przypadkach. Nie miałem okazji używać superiora póki co. BFD mam w wersji 1.5 Lite póki co.
  9. conr4d Użytkownik

Zobacz sobie jeszcze Ocean Way Drums, Addictive Drums, Abbey Road Drums 70/80, paczki brzmień do BFD - Joe Baressi, Andy Johns czy Jim Scott. Sprawdź co z tego wszystkiego podoba Ci się najbardziej. Porównaj to sobie z defaultowymi brzmieniami BFD czy Superiora.
    Mixosaurus kosztuje raczej za dużo, ale warto też sobie posłuchać.
  10. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    A próbek zawsze mozesz posluchac na stromach producentow. Sam bedziesz wiedzial jak sie roznia od siebie.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. bfd2

,
  2. bfd 2

,
  3. BFD2 forum

,
  4. fxpansion bfd lite czy superior drummer,
  5. bfd czy superior/,
  6. bfd2 cena