1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Flaki

Dyskusja w dziale 'Kącik Gitarzysty - dyskusje o gitarach, efektach i' rozpoczęta przez kubam, 14 Maj 2009.

1. kubam Użytkownik

Witam,

jestem na etapie wymiany bebechow w gitarze (HSS: dimarzio evo2,sds1,fs1; 5poz+2poz). Gitara to Kramer, oryginał z 87-89 roku (new york). Zastanwiam sie nad potencjomterami... kupic jakies markowe? 250K czy 500K? Jakies inne wskazówki?

pozdrawiam
  2. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    Producent muzyczny, inżynier dźwięku
    DAW:
    Pro Tools
    Jeśli w gitarze masz tylko single, to 250k. Jeśli jest jakiś humbucker, to 500k. Zazwyczaj "markowość" potencjometru ma znaczenie dla jego żywotności i precyzji pracy, nie wpływa w znaczący sposób na brzmienie instrumentu ;)

Niektórzy, jak Artur Lesicki w swoim jazzowym Ibanezie wywalają cały układ elektryczny, podłączając pickup od razu do gniazda, żeby grała pełniejszym dźwiękiem. Ja tak zrobiłem kiedyś w swojej basówce Musimy, nie ze względu na audiofilię, ale ze względu na brak czasu na składanie rozsypanego układu. Zalutowałem kiedyś przed koncertem kabel od razu do pickupów, od tamtej pory działa, brak problemów z trzeszczącym gniazdem, wytartymi potencjometrami etc :D

Pozdrawiam
  3. kubam Użytkownik

No widzisz...Twój post kosztuje mnie 100zł, bo tyle pi razy drzwi koztują 3 potencjometry (chyba, że te od Dimarzio są do d... wtedy: więcej) :). Tak jak napisałem HSS, czyli według Ciebie 500k.
    Ok, dzieki za Zn. Poczekam..moze ktos jeszcze cos dopisze i wtedy zabiore sie za zakupy.

pozdro
  4. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    FAQ ze strony DiMarzio:
    "Regardless of what type of pickups are in your guitar, higher potentiometer resistance values produce a little more power and treble response. Whether this is a good or a bad thing is a matter of individual taste. In the early days, Gibson used 500K controls and Fender used 250K, thereby starting the single-coil = 250K, humbucker = 500K theory. Even though neither company has stuck strictly with this formula since then, the theory lives on. You won’t damage your pickups or your amp by mixing and matching different value controls, and one of our current favorites is a 250K volume control and a 1 Megohm tone control, EP1202."

Wejdź również w "pickups", wybierz model który Cię interesuje, i w zakładce "Installation" masz pdf'y z przykładowymi połączeniami i opisem jaki potencjometr i dlaczego.
  5. Hardi Aktywny Użytkownik

patent, który podał lestek jest dla mnie genialny, bo ja nigdy nie używam potencjometrów w gitarze :) będzie trzeba wywalić elektrykę i zobaczyć jak to gada ;)
  6. kubam Użytkownik

eeeeh, nie po to kupilem gitare z dwoma przelacznikami, 3 potencjometrami, zeby teraz to wszystko olac....
    Poza tym zalezy mi na jakiejs kontroli brzmienia. Nigdy nie gram na calkowicie otwartych potach, a co wiecej wydaje mi sie oczywistym fakt, ze trzeba dostosowac ustawienia do kazdego pieca, czy np guitarig'a lub amplituba.....

konop_tnt dzieki! Jakos to przeoczyłem. Chyba wyprobuje opcje 250k + 1M....a nawet 2x1M, a co mi tam!

pozdro

Share This Page