1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Ezdrummer a nagranie w studiu...

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez folkstorm, 9 Wrzesień 2010.

1. jaca Stały Użytkownik

Mam prośbę. Wytłumaczysz mi , na czym polegają te problemy w innych ? Jeśli można to na przykładach. Poważnie pytam i z góry dziękuję.
  2. kornel_k Aktywny Użytkownik

Panoramy akurat zostawiam tak jak są, dzięki temu zgadzają mi się na wszystkich ścieżkach.

Nie wiem jak jest w innych programach emulujących bębny.
    Problemy fazowe, z tego co wiem, występują podczas nagrywania perkusji w tradycyjny sposób. Z tego, co rozumiem, to ścieżki overheadów czy ambientów trzeba równać do śladów bliskich mikrofonów, inaczej występują problemy związane z opóźnieniem jakie występuje przy rejestracji dźwięku przez mikrofon, który znajduje się w większej odległości od źródła dźwięku - fazy się nie zgadzają ze sobą.
    Nie mam żadnego doświadczenia w nagrywaniu perkusji, więc mogę gadać głupoty - może inni wytłumaczą Ci dokładniej jak to działa.

W EZD dostajesz ślady pasujące do siebie fazowo.
  3. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    No tak trochę nie do końca z tymi fazami jest jak mówisz...

Przesunięcia to normalna sprawa przy nagrywaniu bębnów... problem pojawia się gdy np. OH zostaną ustawione za blisko bębnów... i wtedy podstawowy ton werbla przesunięty jest o pół okresu... W takim przypadku werbel traci moc pochodzącą z niskiego pasma... dlatego OH należy ustawić w odpowiedniej odległości od bębnów...
    Dosuwanie śladów do siebie stosuje się zazwyczaj w cięższej muzie, żeby uzyskać bardziej zwarte bliskie brzmienie... ale zazwyczaj przestrzeń i "powietrze" bierze się właśnie z faktu że miedzy bliskimi mikami, OH i ambientem występują przesunięcia...

Nie pamiętam jak jest w EZD ale wydaje mi się że OH i ambient jest jednak z przesunięciem (co nie oznacza problemów fazowych)... W Addictive Drums jest bez przesunięcia...

EZD ma bardzo fajny dopracowany podstawowy zestaw... niczym się nie przejmuj... tylko układaj bębny :D
    Ślady OH i Ambient możesz eksportować jako ślady stereo...
  4. kornel_k Aktywny Użytkownik

O widzisz, wiedziałem, że wiem, ale nie do końca. Dzięki za wytłumaczenie.
  5. hrryniu Użytkownik

Zawód:
    student
    mógłbyś mi przybliżyć, cóż to jest ten humanizer? :)
  6. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Algorytm w EZD który "randomizuje" wyzwalane próbki... np. ścisza lub podgłaśnia niektóre uderzenia w stosunku do tego co wynika z midi, lub podstawia próbki z innej warstwy, lecz o tej samej głośności...
  7. hrryniu Użytkownik

Zawód:
    student
    Ciekaw, ciekawe... a znacie Koledzy może jakiś freeware'owy odpowiednik EZD z podobną funkcją?
  8. kornel_k Aktywny Użytkownik

Szukałem zawzięcie ale nie znalazłem niczego, co by choć zbliżyło się do funkcjonalności EZD.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. ezdrummer odpowiednik