1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Ezdrummer a nagranie w studiu...

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez folkstorm, 9 Wrzesień 2010.

1. folkstorm Początkujący

Witam!!
    Czy ma ktoś jakieś doświadczenie z miksowaniem ezdrummera/superiora ?
    Jakie są tego efekty?
    Myślę nad zrobieniem śladów bębnów w Midi (brak żywego perkusisty) i potem wykorzystanie ich w studiu przy nagraniu całej reszty.(exportowanie każdego mikrofonu jako oddzielny track)
    Czy takie coś ma sens?
  2. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    Ja miksowałem takie bębny. Ale zostały zagrane przez zawodowego bębniarza na e-drums.

O ile nie spędziłeś życia na programowaniu bębnów, to nie ma sensu.

Wynajmij perkusistę.
  3. pawello Użytkownik

Ma sens ale przy miksowaniu musisz miec wglad w slady midi, bo zawsze znajdzie sie na trackach bebnow cos do poprawienia. Stworzenie porzadnego sladu bebnow programowanych jest trudne ale mozliwe do wykonania bez e-drums i bebniarza. Ja kiedys gralem na bebnach i mam o tym jakies pojecie, wiec mi to idzie latwo. Jak nie grales na bebnach to bedzie Ci o wiele trudniej...
  4. dred Super Moderator

Zawód:
    kucharz
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Nagrałem ostatnio dwie płyty używając addictive drums i bębnów rolanda. I da się. Trzeba mieć tylko dobre biblioteki :) Wcześniej nagrywałem bez bębnów używając klawiatury. Też się da ale bardziej męczące to...
  5. folkstorm Początkujący

No niestety ze mnie bębniarz żaden.
    Pisząc programowanie bębnów miałem na myśli skorzystanie z bibliotek toontracka gdzie są gotowe zagrywki.

Ogólnie to wygląda tak ze ja nagrywam w domu tylko gitarę żeby była równo z tempotrackiem, potem idę do kumpla i pod moje zagrywki tniemy gotowe midi z zestaw które są na stronie toontracka(wydaje mi się ze nagrane przez dobrych bębniarzy) tak co by pasowały do moich pomysłów.

I teraz czy tak przygotowane MIDI/exporty zdadza egzamin w studiu co by to miało ręce i nogi.

dzięki za pomoc

Przykładziki

Załączone Pliki:

6. Dario2 Użytkownik

A czemu masz tylko ujęcia z overheadów a właściwie to raczej ujęcia ambientowe ??
    przydałyby sie troche bliższe ujęcia poszczególnych bębnów, wtedy brzmienie garów nabrałoby więcej mocy
    jezeli korzystasz z gotowych MIDI Packow to nie ma obaw bo sa grane przez zawodowcow wiec są nagrane równo.

Jak popracujesz troche nad zestawem, to mozesz uzyskac naprawde dobre brzmienie.
    No i wyeksportowac poszczegolne instrumenty, overheady i ambient, jako osobne sciezki
    Z Superior Drummerem mozliwosci jest dużo
  7. folkstorm Początkujący

Dzięki za info. Tak czy siak postanowiłem spróbować i zobaczyć co z tego wyjdzie, zawsze to jakieś nowe doświadczenie na przyszłość. :)
  8. Gitarniak Użytkownik

polecam na traki bliższych bebnów wrzucic drumagog z blbliotekami np: SD....dużo lepszy efekt niz sam ez
  9. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Dla mnie jest to koszmar wspolczesnych poczatkujacych zespolow, ktore nie chca lub nie potrafia grac na zywych bebnach i ratuja sie bebnami zaprogramowanymi. Nie lubie tego.
    hrryniu, dominik.wieczorek oraz Jurek lubią to.
  10. igs Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Producent
    Dla mnie EZDrumer to niezły koleś. Nie trzeba mu dużo płacić, nie pałęta się po studio, nie chleje browarów i co 10 minut nie wychodzi na szluga. I przede wszystkim równo gra :D
  11. folkstorm Początkujący

Szczerze powiedziawszy to tez z wielką chęcią bym nagrał wszystko z żywym perkusistą jednak takowego niestety nie ma...
  12. kornel_k Aktywny Użytkownik

Się wie - w końcu easy z niego gość...

A tak na poważnie, to moim zdaniem jeśli nie ma warunków do nagrania garków to lepiej zaprogramować je w EZD czy innym tego typu ustrojstwie niż próbować nagrywać w sali prób. Efekt moim zdaniem będzie znacznie lepszy. No i będzie równo, to fakt... i bas ze stopą się czasem jednak spotkają ... ;-)
  13. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    Wynajmij. Jeżeli zależy Ci na muzyce, to kombinuj. Najlepszy sampler przegrywa z żywą muzą. Wierz mi, spędziłem lata z automatami. Ludzie nie chcą tego słuchać.
  14. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Ten pan też sporo czasu spędził z automatami, chyba nawet aż za dużo :)

15. Księciunio Guest

Fajnie ten gość zamiata po tych guziczkach :)
  16. jaca Stały Użytkownik

Ma tylko jeden feler-zna go cały świat ;)
  17. Alan Użytkownik

Cześć „folkstorm”.

Z tego co widzę, Koledzy zamieścili sporo trafnych uwag. Mimo to, nie powinieneś odnosić negatywnego wrażenia, co do używania EZ. Jeśli nagranie ma wystarczyć jako dajmy na to, dobre demo – na EZ można zrobić bardzo wiele. Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że przeciętny słuchacz jadąc samochodem, może nie zauważyć automatu. Oczywiście, że nic nie zastąpi żywego bębniarza, ale przy odrobinie zaangażowania, można sobie poradzić samemu.

Rzeczy podstawowe:

• Ustaw tempo
    • Wybierz z biblioteki rytm najbliższy tego - o jaki Ci chodzi
    • Wstaw to na ścieżkę MIDI
    • Wleź do edytora MIDI
    • Zmień w zapisie ręcznie to, co Ci nie pasuje
    • Skopiuj te kilka taktów tak, żeby uzyskać długą ścieżkę
    • Poćwicz to, co masz w głowie i to nagra
    • Wstaw przejście tam – gdzie chcesz. Możesz skorzystać z gotowych loop’ów – potem je pozmieniasz ręcznie.
    • W trakcie kolejnych prób nagrywania, przyjdą Ci do głowy kolejne pomysły na bębny. Tu dodasz blachę, tam otwarty hi-hat, gdzieś wywalisz stopę, albo wstawisz kawałek ciszy.
    • Z pełnej listy „drumm map” stwórz sobie swoją własną mapę z opisem poszczególnych instrumentów.
    • Korzystaj z mapy tempa [Cubase - Ctrl-t]. Każdy takt, możesz skrócić lub wydłużyć w czasie i przypisać mu inne metrum. EZ może zagrać zwalniając we fragmencie lub wstawiając uderzenia „obok”
    • Graj zawsze z „humanizerem”
    • Ustaw EZ w sekwenserze jako „multitrack”, czyli na osiem osobnych kanałów.
    • Korzystaj z narzędzi dynamiki. Każde uderzenie może mieć inną głośność.
    • Używaj czasem podwójnych blach – uderzonych milisekundy obok.
    • Wstaw czasem uderzenie niegodne automatu – człowiek nim nie jest
    • Na początku zapoznaj się z demo w EZ. W edytorze widać wyraźnie, że to jest zapis żywego bębniarza. Uderzenia nie są „skwantyzowane” – są obok idealnego metrum.
    • Dobierz zestaw jakiego będziesz używał i wybierz w nim ustawienia poszczególnych instrumentów.
    Wbrew pozorom – to nie jest trudne, zabiera tylko trochę czasu. W trakcie nagrywania i tworzenia ścieżki EZ, nie wdawaj się zbytnio w szczegóły. Na to przyjdzie pora po nagraniu całości i w trakcie przygotowywania miksu. Jeśli jednak masz pomysł na jakąś zmianę – zrób to. Staraj się nie korzystać z gotowych loop”ów. Jeśli już – zmieniaj je.
    Pamiętaj, że zmiana w mapie tempa, pociąga za sobą nagranie wszystkiego od nowa.

Hmm…

• Znajdź realizatora
    • Daj mu te osiem śladów z całą resztą
    • Dobrze zapłać
    • Przypilnuj
    • Gotowe
    Pozdrawiam – Alan
    Przy okazji witam wszystkich – jestem nowy.
  18. folkstorm Początkujący

Witam!!
    Wielkie dzięki za pomoc i trafne spostrzeżenia , jedno co mnie zaciekawiło to exporty z ez.
    Fakt jest tam 8 kanałów i to co mnie nurtuje to jak je exportowac , rozumiem ze każdy track oddzielnie w mono , 2 ostatnie room i overhedy tez?. Jednak co zrobić z ustawieniami głośności? zachować oryginalne czy wszystko wyrównać do jednej głośności i zostawić resztę zabawy realizatorowi?

pozdrawiam
  19. kornel_k Aktywny Użytkownik

Ja zazwyczaj ustawiam fadery w EZ na "0" i dopiero wtedy nagrywam ślady audio w DAW na poszczególnych kanałach.
    Potem miksuję je tak jak miksuje się normalnie nagrane ślady perki, ustawiając proporcje poszczególnych śladów tak, jak mi pasują.
    Bonus występujący w EZ: nie ma problemów fazowych ;-)
  20. folkstorm Początkujący

Thx , rozumiem że wszystkie panoramy z EZ też wyzerować (ustawić na środku)?

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. ezdrummer brak dzwieku

,
  2. ezdrummer nagrywanie

,
  3. ezdrummer wstawianie nowych bnrzmien

,
  4. jak wyeksportowac z ezdrummera,
  5. pro tools 10 ezdrummer,
  6. rozdzielenie śladów ezdrummer,
  7. jak zmieniać tempo w ez drummer,