1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

EZ Drummer a sample ?

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez Rob, 22 Sierpień 2010.

1. Rob Początkujący

witam
    Czy posiadając EZ Drummer (Kit from hell) można użyć go jako sample dla ścieżek ?
    Mam nagraną sesję i chcę wstawić sample z bębnów EZ na zasadzie drumagoga, czy jest to możliwe ?

Pozdrawiam
  2. Gitarniak Użytkownik

3. Rob Początkujący

Nie używałem jeszcze tego i chcę się dowiedzieć jak można to wykorzystać
  4. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Nie wiem jakiego DAW używasz... ale np. w Sonarze można skopiować transjenty ze ścieżki do postaci midi... midi podpinasz pod EZD i jazda... w sonarze robi się to przez AudioSnap w innych daw też można podobnymi narzędziami... Problem jest tylko taki że algorytmy detekcji transjentów są dość niedokładne w porównaniu do Drummagoga a co dopiero SD Trigger... ale ja sobie radze poprzez odopwiednie destruktywne nałożenie bramki na ścieżkę z bardzo precyzyjnym doborem parametru wyprzedzenia itd... udało mi się zrobić drogą okrężną własny "100% faze accurate trigger" w połączeniu z bliblioteką SSD... :D Jest trochę więcej roboty ale efekt jest świetny... no i masz 1000% pewność że wszystko jest dokładnie tak jak chcesz... bo jeśli coś jest nie tak... to ręcznie poprawiasz w midi i jest cacy...

Aha i od razu zaznaczam że argument Jacka jakoby midi było zbyt niedokładne aby zapewnić fazowość jest chybiony... nie wiem jak PT czy inne DAW ale w projektach Sonarowych pozycjonowanie midi odbywa się z dokładnością co do sampla względem zegara audio, a nie do zegara midi... tak więc fazowość można bez problemu zachować...

No i jest jeszcze programik... nie pamiętam jak się nazywa... wypuszczony właśnie przez Toontrack... do zdejmowania midi z plików z bębnami... można nawet "wyciągać" poszczególne instrumenty perkusyjne z miksu stereo całych garów...
  5. Gitarniak Użytkownik

....może się przydać bramka przed drumagogiem.

pozdrawiam
  6. Rob Początkujący

A z EZ nie da się wyciągnąć sampli ? Jeśli jest z tym tyle roboty jak napisał Smiechu to nawet się za to nie zabieram.
  7. Gitarniak Użytkownik

....każdy instrument na 1 śladzie czy suma zestawu....??
  8. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Możesz sobie "nagrać" sample z EZD i wstawić do Drummagoga... W sensie zrobić osobny projekt zrobić midi z np 20 uderzeniami stopy pod rząd... zamrozić/zbouncować... powycinać ładnie i wyeksportować... a potem wrzucić do Drummagoga...

Tyle roboty?? W życiu nie ma nic za darmo... albo wydajesz kase, albo wkładasz w coś czas i poświęcenie...
  9. Rob Początkujący

Każdy instrument na śladzie. Przecież tak potężna wtyczka powinna obsługiwać coś tak prostego.
  10. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    :ehhh:
    Podałem Ci najsensowniejsze rozwiązanie problemu... dzięki któremu wyeliminujesz problemy fazowe które są największym wrzutem na dupie podczas trigerowania bębnów (alternatywą jest zakup SDTrigger który podobno sobie z tym radzi)... a Ty jeszcze marudzisz że to za dużo roboty i zapierasz się że EZD na pewno to potrafi... masz EZD to przeczytaj dokładnie instrukcję jeśli nie wierzysz... jeśli poświęcenie godziny czasu na podłożenie midi to dla Ciebie za dużo to równie dobrze możesz nie zabierać się za miks...
    Edycja śladów i przygotoanie sesji do miksów jest tak samo ważne jak sam miks... jeśli olewasz pierwsze to znaczy że olewasz drugie... dobrym przykładem był poprzedni konkurs na miks Feared... połowa ludzi nawet nie pofatygowała się aby wyciąć przypadkowy werbel na samym początku śladów lub skopiować nierówny fragment gitary w jednym miejscu...

Dla jasności?? Masz wyłącznie EZD i chcesz aby działał jak Drumagog?? Czy masz EZD i Drumagoga i chcesz wyciągnąć sample aby wrzucić je do drumagoga??
    Jeśli masz obie wtyki możesz jeszcze skorzystać z opcji drumagoga, żeby wysyłał sygnał midi do EZD... tyle że mi się to jeszcze nie udało... a nawet jakby się udało to problem niezgodności fazowej między samplami a oryginalnymi ścieżkami pozostaje... i tak czy siak trzeba poświęcić czas na ręczną edycję...
  11. Rob Początkujący

Mam i ezd i drumagoga, na razie próbuję podpiąć ezd pod midi które sobie stworzyłem ze ścieżek. Niestety to się nie udaje, bo musiałbym na każdą ścieżkę zapinać ezd a to pochłonie 300% pamięci. Chciałbym żeby ezd czytał mi pojedynczy plik midi i z niego "grał". Nie wiem jak to zrobić w cubase. Importuję plik MIDI ale zostaje on rozstrzelony na pojedyncze ścieżki (werbel, stopa..) i żeby to zagrało na każdą ścieżkę musiałbym nałożyć ezd co się nie uda. Wie ktoś jak to rozwiązać ?

Pozdrawiam
  12. Michal_Chojnacki Użytkownik

Zawód:
    uczeń
    Może z poszczególnych ścieżek midi zrobić wysyłki na inną ścieżkę i na niej zapiąć ez drummera. Może wypali, spróbuj ;)
  13. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    :ehhh:
    Tak instrukcja obsługi Ci to powie... i ten sam problem był już tutaj chyba 20 razy poruszany...
  14. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    albo slate trigger - od drumagoga dzieli go przepasc
  15. Rob Początkujący

Ceny za Slate są śmieszne... Oni myślą że my tu zbijamy wielką kase ? Zwłaszcza że chcę bawić się w domu..
  16. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Zgadzam się, że ceny Slate Digital są śmiesznie niskie. Tylko dlaczego wspominasz o zbijaniu wielkiej kasy? :rotfl:

Trigger Platinum jest o $10 (około 30zł) droższy od Drumagoga Pro. Jest o klasę lepszy i dokładniejszy. Zawiera bibliotekę bardzo dobrych sampli, czego Drumagogowi brakuje.

Trigger EX jest o $70 (około 210zł) tańszy od Drumagoga Basic lub o $160 (około 480zł) tańszy od Drumagoga Pro.

$129 to ciutkę ponad 1/10 średniej pensji.

Drumagog Basic nie ma wyjścia MIDI, więc musisz kupić wersję PRO za 480zł więcej niż Trigger EX żeby móc używać go z EZ Drummerem.

Za zabawę w domu też trzeba płacić. Nawet jeśli chcesz zaoszczędzić na akcyzie i robić alkohol samemu, to za cukier, owoce i drożdże też musisz płacić.
  17. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Twoja irytacja chyba polega na tym że Trigger ani sample SSD nie są dostępne w formie "darmowej"... na EZD, drummagoga i Cubase Cie stać a na Triggera nie?? Trochę to dziwne...

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. sample do ezdrummer

,
  2. instrukcja instalacji ezdrummer

,
  3. granie ez drummerem bez triggerów

,
  4. sample z ezdrummer,
  5. sample stopy do ez drummer,
  6. używanie ezdrummer