1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Export plików Elastic Audio w Pro Tools 8

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez Dr. Fleischman, 2 Marzec 2011.

1. Dr. Fleischman Użytkownik

Mam w sesji kilkanaście ścieżek których tempo zmieniam za pomocą Elastic Audio. Co chwilę występuje błąd wynikający z przeciążenia systemu bo jak rozumiem EA pracuje w czasie rzeczywistym na wszystkich trackach. Próbuję wyeksportować te regiony tak, żebym mógł je później umieścić jako normalne pliki ale pojawia się komunikat, że "wraped regions will be exported unwarped at their orginal duration". Coś mam źle ustawione?
  2. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    po prostu zmien na tych sladach tryb elastic z realtime na rendered
  3. Igor Aktywny Użytkownik

Zawód:
    trener, realizator
    DAW:
    Pro Tools
    Niestety to nie zawsze gwarantuje prawidłowe zrenderowanie. Przynajmniej mówię o swoim doświadczeniu. Zdarzało mi się, że po przejściu na tryb 'rendered' fragmenty audio odtwarzały co kilkanaście sekund milisekundowy noise, a czasem, niby wyrównane już akcenty, zmieniały swoją pozycję na totalnie przypadkową. Jedyny sposób, jaki wtedy mi się sprawdzał, to po prostu nagranie wyników EA z realtime na nowe ślady audio.
  4. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    istnieje jeszcze opcja consolidate: alt+shift+3
  5. mate_ok Aktywny Użytkownik

Zawód:
    użytkownik Protoolsa / konstruktor BlueBoardAudio
    DAW:
    Pro Tools
    Jacka metoda jest chyba najskuteczniejsza. Zauważyłem, że warto przed konsolidacją przełączyć się na widok Waveform (zamiast Warp albo Analysis) - z jakiegoś powodu mniej błedów się pojawia. W ogóle EA rozczarowuje..
  6. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    To imo najwygodniejsze wyjście jeśli nie planujemy już pracy nad danym fragmentem.
    W trybie rendered przy np kazdej edycji fade'u pomiędzy regionami z elastic audio regiony renderują się ponownie. To może bardzo spowalniać pracę.
  7. lego Użytkownik

A nie wystarczy na obrobionym tracku wyłączyć EA w cholerę? System zapyta, czy zachować wersję oryginalną czy po zmianach, wybieramy "Commit" i po krzyku. Czy czegoś nie rozumiem?
  8. Igor Aktywny Użytkownik

Zawód:
    trener, realizator
    DAW:
    Pro Tools
    Niezaleznie od tego czy zrenderujemy, skonsolidujemy, czy wylaczajac EA, damy "Commit" - to zbyt czesto pojawiaja sie rozne kwiatki. Rzeczywiscie, EA czasem rozczarowuje. Bebnow juz dawno nie edytuje za pomoca EA, bo szkoda mi nerwow, poza tym nigdy nie podobalo mi sie to, co robily algorytmy EA z dzwiekiem, szczegolnie na sladach OH i Room. Inne tracki, jak bas czy perkusjonalia roznej masci, jeszcze ujda...
  9. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    do bebnow tez nie uzywam, ale jest calkiem przydatny do wokali
    chociaz i tak najczesciej uzywam tradycyjnych metod edycyjnych
  10. Dr. Fleischman Użytkownik

"Consolidate" się najlepiej sprawdziło. Przełączenie z realtime and rendered specjalnie komputera nie odciążyło i nadal pojawiały się błędy.
    Dzięki wielkie za pomoc.
  11. lord_awesomeguy Użytkownik

Zawód:
    Informatyk/fizyk
    Potwierdzam - wybuchy szumu w regionach po renderowaniu zdarzały mi się w 8.0.4 LE i HD2. Co gorsza, jeżeli nie zwróci się uwagi, a odsłuchy są dość mocno rozkręcone to można nieźle się wystraszyć[IMG]
  12. Igor Aktywny Użytkownik

Zawód:
    trener, realizator
    DAW:
    Pro Tools
    Na moje ucho, przy wokalach najmniej inwazyjny jest algorytm... Digidesign w TCE. Do instrumentow mialem przyjemnosc uzywac Serato Pitch N Time i przy nim nawet X-Form sie chowal, ale takie luksusy tylko w studio mialem.
    BTW, O jakich metodach mowisz 'tradycyjne'? Recznie tniesz, przesuwasz i w razie potrzeby TCE? Dla mnie to najbardziej precyzyjny, choc czasochlonny sposob, ale lespzego poki co nie znalazlem. Beat Detective jest przyzwoity, ale za czesto trzeba po nim poprawiac :)

Warto skonsolidowac na nowej playliscie, zeby moc chociaz wizualnie porownac zgodnosc z EA.

Share This Page