1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Miks ETAP 2: GŁOSOWANIE --- KONKURS - Koniec Blisko Jest

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez AKYSZ, 21 Lipiec 2011.

?

Z której „RESTAURACJI” wyszedłeś najbardziej syty?

Poll closed 31 Lipiec 2011.
Restauracja 01 ilość głosów: 0 0.0%
Restauracja 02 ilość głosów: 7 50.0%
Restauracja 03 ilość głosów: 3 21.4%
Restauracja 04 ilość głosów: 0 0.0%
Restauracja 05 ilość głosów: 0 0.0%
Restauracja 06 ilość głosów: 1 7.1%
Restauracja 07 ilość głosów: 0 0.0%
Restauracja 08 ilość głosów: 0 0.0%
Restauracja 09 ilość głosów: 2 14.3%
Restauracja 10 ilość głosów: 3 21.4%
Restauracja 11 ilość głosów: 1 7.1%
Restauracja 12 ilość głosów: 1 7.1%
Restauracja 13 ilość głosów: 4 28.6%
Restauracja 14 ilość głosów: 0 0.0%
Restauracja 15 AKYSZ ilość głosów: 1 7.1%
Restauracja 16 oryginał ilość głosów: 1 7.1%
W żadnej "restauracji" nie było nic smacznego! Od dziś jem tylko w domu! ilość głosów: 0 0.0%
Wszystko przez te „!@#$%^&*” ślady, że mi nie wyszło jak chciałem! ;-) ilość głosów: 4 28.6%
Głos można oddać na kilka pozycji.
  1. AKYSZ Stały Użytkownik

* możesz głosować na kilka utworów (w tym swój), jeżeli uznasz, że na to zasługują
    * głosowanie jest niejawne, czyli nie będzie widać, kto na co i ile oddał głosów ;)

*w ramach ujednolicenia struktury komentowania utworów, po to, aby autorzy konkursowych miksów wiedzieli, co w ich wersjach jest OK, a co wymaga poprawy , składam niniejszym propozycję wypełnienia ich wg poniższego wzoru:

numer utworu / co jest OK? / co jest nie TAK? / Jak to poprawić i czym?

*wstawiłem do ankiety (POZA KONKURSEM) dodatkowo dwa oznaczone pliki, jeden mój miks (AKYSZ), a drugi oryginał do porównania - możecie klikać jak Wam się spodobają na tle innych, ale nie będą brane pod uwagę przy liczeniu głosów

* plik .zip z utworami do ściągnięcia znajduje się TUTAJ

Załączone Pliki:

• 01.mp3
      File size:
      7.6 MB
      Wyświetlenia:
      52
    • 02.mp3
      File size:
      7.5 MB
      Wyświetlenia:
      94
    • 03.mp3
      File size:
      9.4 MB
      Wyświetlenia:
      50
    • 04.mp3
      File size:
      7.9 MB
      Wyświetlenia:
      30
    • 05.mp3
      File size:
      7.2 MB
      Wyświetlenia:
      31
    • 06.mp3
      File size:
      7.4 MB
      Wyświetlenia:
      27
    • 07.mp3
      File size:
      3.1 MB
      Wyświetlenia:
      32
    • 08.mp3
      File size:
      7.5 MB
      Wyświetlenia:
      32
    • 09.mp3
      File size:
      7.6 MB
      Wyświetlenia:
      26
    • 10.mp3
      File size:
      7.7 MB
      Wyświetlenia:
      51
  2. AKYSZ Stały Użytkownik

pozostałe dania

Załączone Pliki:

• 11.mp3
      File size:
      7.6 MB
      Wyświetlenia:
      33
    • 12.mp3
      File size:
      7.8 MB
      Wyświetlenia:
      33
    • 13.mp3
      File size:
      7.6 MB
      Wyświetlenia:
      45
    • 14.mp3
      File size:
      7.7 MB
      Wyświetlenia:
      23
    • 15_AKYSZ.mp3
      File size:
      7.8 MB
      Wyświetlenia:
      37
    • 16_oryginał.mp3
      File size:
      7.7 MB
      Wyświetlenia:
      36
  3. jaca Stały Użytkownik

No i znowu miksy padaka ;)
    W pliku do ściągnięcia wszystkich nie ma wszystkich ;)
  4. AKYSZ Stały Użytkownik

:oops: pardon :oops:, nie wkleiły mi się miksy 10-14 do pliku zip, co niniejszym jak najszybciej poprawię. Już wgrywam pozostałe utwory na serwer ale biorąc pod uwagę prędkość mojego przesyłu, to za jakieś 2 godziny będą do ściągnięcia w zip :D .... a może za 3 godziny...? :dontknow:
  5. Bullek666 Użytkownik

Zawód:
    Muzyka...
    Mądrze napisane AKYSZ z tą propozycja opisu. Zawsze same tołsty leciały
  6. AKYSZ Stały Użytkownik

transfer mi padł, wgrywam od nowa brakujący plik .zip...
    może dziś mi się uda, bo burzowo jest i fale radiowe się wyginają podczas takiego mocnego wiatru ;)
  7. jaca Stały Użytkownik

Wczoraj to mialem na grubo, a przedwczoraj o malo piorunem w leb bym dostal. Kurde jaki piekny dzwiek:)
    Z tym ocenianiem na plus to moze i fajnie, ale ja bym tak nie panikowal że tego wcale nie bylo.
    Nie pisalismy co jest na plus bo nie bylo na minus;) i dlatego tez ze kwestia gustu wazna. Stad byly wytykane w wiekszosci kategoryczne błędy, reszta to przecież właśnie gust, gatunek lub "widzimisię" ;), to po co się było po dupciach klepać? ;)

PROSBA: nie oddawajcie glosu tylko na ostatnia pozycje. Nie po to jest ankieta wielokrotnego wyboru, nie po to sie Akysz nameczyl a ludzie postarali;)
  8. AKYSZ Stały Użytkownik

wiecie, chodzi mi o to, że nie ma miksu (ok, czasami się zdarzają ;)) skopanego w 100% chodzi o to, żeby napisać cos w stylu: "stopa i werbel są ok, na tym tle blachy nieco ciszej z podcięciem/uwypukleniem tego i tego, a wokal z lewej strony bardziej na prawo, gitary nieco jaśniej/ciemniej, reverb mniej/więcej, itd. Kompresja np. nie taka mocna 20:1 tylko max 5:1 ;)
    Wtedy ktoś będzie miał punkt wyjścia i jakąś wskazówkę gdzie podążać, czego nie ruszać.
  9. jaca Stały Użytkownik

ok tyle ze to co napisales to rady dla total poczatkujacych;) albo znowu gust czy widzimisię czy gatunek. Ja wiem że to tylko przykłady;)
    Bardziej bym pojechal w stronę 3,5 khz w gitach w dół bo w wokal włażą;) lub ten pogłos jest zły i trzeba dobrać inny przy odsłuchu sugerując się tym a tym a potem ten pogłos trzeba: podciąć ściąć, skompresować zmonofonizować itd. Taka operacja na wszystkich miksach raczej nikomu sie nie uda;)
    Dlatego też;) z 3 wygranych może lepiej jest wybrać ten najkonkretniejszy/najciekawszy niekoniecznie wygrany i niech kolega się pochwali co zrobił, może jakieś screany, a nawet stemy. Wszyscy mamy slady więc jest kogo i przede wszystkim JAK gonić:)
    A może ktoś z kolegów Pro się w końcu;) zlituje i ten jeden miks poprowadzi ku światełku;) , po drodze wytykając błędy lub nieprzemyślane decyzje wnikające z braku świadomości czyli wiedzy o tym i owym.;)

Pardon;)
  10. miuzikus Użytkownik

Ja umiem zanalizować jeden miks - jego kolejne wersje i powiedzieć czy teraz jest lepiej czy nie, ewentualnie opowiedzieć co jest na moje ucho nie tak - ale nie w konkursach.
    Moim zdaniem nie powinno się sugerować albo wypowiadać na temat miksów przed zakończeniem ankiety. Ale to tylko moje zdanie.
  11. AKYSZ Stały Użytkownik

byłoby miło, ale zaczynam wątpić. Trzeba uczyć się na własnych błędach i szukać informacji/rozwiązań w internecie.
  12. sinmix Aktywny Użytkownik

DAW:
    Cubase
    trochę czasu zajęło ci dojście do tych wniosków :D ważne ze się udało :aetsch:
  13. jaca Stały Użytkownik

14. AKYSZ Stały Użytkownik

Wiesz, naczytałem się tu na forum o konieczności podnoszenia świadomości muzyczno/realizatorskiej to na początku sobie tak myślałem, ale teraz już rzadziej ;)

Zacząłem "edukację" w grudniu i po pół roku z haczykiem widzę u siebie ogromny postęp.
    Setki stron teorii w głowie się kłębi i powoli znajduje swoje miejsce w szufladkach :bike:, własnoręcznie przeprowadzona adaptacja akustyczna pomieszczenia :banghead:, miksy potrafię zrobić głośniejsze :thrasher:na razie przy tej samej, powiedzmy "nie idealnej" jakości :confused:, ale to już coś, bo pół roku temu mi bełkot z głośników leciał a teraz, pomimo błędów w pasmach (uczę się głośników i pomieszczenia) jest bardziej czytelnie pomiędzy instrumentami.
    progres jest :D
    obym za każde następne pół roku mógł powiedzieć to samo, znaczy, że progres, a nie, że ciągle w tym samym miejscu i będzie git :D
    czego i Wam życzę :ciao:
  15. sinmix Aktywny Użytkownik

DAW:
    Cubase
    i bardzo dobrze, kręć, miksuj, kombinuj, szukaj rozwiązań, podglądaj czytaj a nawet kseruj i modyfikuj, testuj płacz śmiej się i ciesz jak dziecko - powoli i z czasem docenisz to do czego Sam doszedłeś !!!. Powodzenia.
  16. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Pamiętasz, kiedy ostatni raz jeździłeś na swoim rowerku Bobo :) A jak widzisz się w tej roli dzisiaj, dosiadając takiego rowerka. Było by ci łatwo :)

W samych Tenisówkach to se można :)

Chopaki mają rację :) Rozgrywki XIV ligi z XVIII podligą nie są tutaj najciekawszym tematem do analiz :)
  17. jaca Stały Użytkownik

ojej. To co teraz z nami bedzie? :D
  18. AKYSZ Stały Użytkownik

Każda liga ma swoich trenerów, a im bardziej doświadczony trener, tym szybciej podnosi się poziom zespołu.
    Pomijam fakt, że ja na przykład aż tak nisko siebie nie cenię. na euro2012 chcę już być w ekstraklasie, może być nawet strefa spadkowa ;)
    co nie zmienia faktu, że samokształcenie nie wystarczy, trzeba ćwiczyć pod okiem kogoś doświadczonego.
  19. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Myślałem, że pierwszymi trenerami są nasi produktorzy :) A później kasa, albo ulica ;)
  20. Puzzel Użytkownik

Wiadomo, zeby mixowac trzeba mixowac :) Im wiecej tym lepiej. Nie rozumiem do konca o czym tutaj dyskutujecie?? heh

Share This Page