1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Miks Equalizacja instrumentów - wskazówki Paula White and Mike'a Seniora

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez matey23, 19 Maj 2011.

1. matey23 Użytkownik

Zawód:
    Student
    DAW:
    Logic, Reaper
    Znalezione w sieci, może komuś się przydadzą. Fajnie pokazane to wszystko jest na konkretnych utworach.
    Mi się przydały. Co prawda po angielsku, ale myślę że nie powinno to stanowić problemu ;)

Załączone Pliki:

Ofczi lubi to.
  2. Ofczi Użytkownik

Zawód:
    Amator- ale chłonie wiedzę w każdej ilości
    fajnie się czyta, nie rozumiem tylko sensu zastosowania informacji w 3 pliku (range)
  3. paul Użytkownik

Przyda sie jak bedziesz chcial np. napisac partyture dla orkiestry ;-)
  4. Bullek666 Użytkownik

Zawód:
    Muzyka...
    3 plik Ofca to "krzywa izofoniczna" Zależność między częstotliwością,natężeniem dzwięku i naszym wrażeniem głośności. Po naszemu - im głośniej słuchasz muzyki tym bardziej liniowo ją słychać :) np. przy 70 db ton 80hz i 1,1 khz będą słyszane z jednakową głośnością ale przy 40 db 80 hz będzie słyszane o około 10 db ciszej niż 1,1khz -czyli 1,1khz będziesz słyszał w natężeniu 40 db a 80 hz około 30 db. Rozumisz ? :)
  5. Ofczi Użytkownik

Zawód:
    sorki, może źle napisałem- nie o ten obrazek mi chodziło, miałem na myśli ten- eq instrument range
  6. Bullek666 Użytkownik

Zawód:
    Muzyka...
    a to z kolei są zakresy częstotliwości w jakich pracują dane instrumenty . Z tego co widzę są tu tylko tony podstawowe bez harmonicznych
  7. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Najprościej... skala instrumentów... po prawej masz "piano roll"... bardziej banalnie nie mogło zostać to przedstawione...
  8. Ofczi Użytkownik

Zawód:
    wiem co obrazek przedstawia, nie wiem do czego się on mógłby przydać, chodziło o sens zastosowania go w praktyce. W zasadzie to już nieistotne :).
  9. Bullek666 Użytkownik

Zawód:
    Muzyka...
    W sumie to chodzi o to,że jak byś chciał np. z Basu zrobić trójkąt to właśnie ta tabela uświadamia ci ,że było by "ciężko : :D
  10. Suwczynsky Użytkownik

Raczej się przydaje do equalizacji, tak jak w temacie tego wątku. Korekcję częstotliwości za pomocą filtrów robisz po to, aby poprawić selektywność instrumentów i pozbyć się maskowania (poczytaj o zjawisku maskowania w psychoakustyce), ewentualnie dodać trochę charakteru w jakimś zakresie. I generalnie podzielić pasmo pomiędzy instrumenty. Dzięki tej tabelce wiesz, że jak wytniesz z oboju grającego w swoim niskim rejestrze okolice 300Hz, to pozbędziesz się częstotliwości dźwięków podstawowych - raczej kiepski pomysł. Tak samo jak podbijanie w oboju 50 Hz - tam po prostu nie grają żadne dźwięki oboju. Jak założysz górnoprzepustowy na ten obój do powiedzmy 250 Hz, to raczej nie wytniesz nic z samego dźw. tegoż instrumentu, tam mogą pojawić się przesłuchy, może jakieś odbicia (uwaga - to czasami może być pożądane i może też być ciekawym elementem miksu). W ten sposób możesz się wspomagać tą tabelką przy korekcji instrumentów. Raczej kwestia, że tak powiem, orientacji w terenie, niż gotowych rozwiązań. Jeśli występują jakieś problemy w miksie z selektywnością instrumentów, wiesz, że w takim paśmie nie ma sensu tych problemów szukać, albo właśnie jest sens. Podobnie możesz się tym wspomagać przy doborze mikrofonów do instrumentów (pasmo przenoszenia mikrofonu).
    Ale to jest tak samo - jak w innym wątku z masteringiem. Tego typu diagram to tylko właśnie tak orientacja w terenie, kwestia świadomości, że takie instrumenty mają mniej więcej takie pasmo, więc wiesz czego możesz się spodziewać. Nie zrozum mnie źle - jestem gorącym zwolennikiem tego, żeby inżynier dźwięku miał bardzo dokładną wiedzę z akustyki, elektroakustyki, psychoakustyki, elektrotechniki itd. Ale mam wrażenie, że oczekujesz gotowych odpowiedzi, jakie możesz otrzymać z tych tabelek, a to jest nie do końca możliwe. Każdy utwór jest inny i ma inną aranżację i każdy instrument nie zawsze ma taką samą rolę w danym utworze. Dokonywanie korekcji i podział pasma pomiędzy poszczególne instrumenty to w pewnym sensie tworzenie i przekładanie tej aranżacji na nowo, na możliwości jakie daje nam elektroakustyczne medium i sztuka właściwego kompromisu. Dlatego kieruj się treścią muzyczną i tym co słyszysz, a teorie fizyczne pomagają zwracać uwagę na to co usłyszeć, zrozumieć jak to wszystko działa(co układa w głowie wiele rzeczy), i określać fizyczne parametry dźwięku, które są odpowiedzialne za efekt słyszany przez Twoje uszy.
  11. Ofczi Użytkownik

Zawód:
    thx za info :)

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. korekcja instrumentów

,
  2. tabela częstotliwości instrumentow pdf

,
  3. korekcja equalizacja