1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Engl i Marshall vs. kiepski realizator :)

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez Hollowman, 18 Listopad 2009.

1. Hollowman Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Zawód:
    Wkurzanie ludzi...:)
    Witam

Dzisiaj mialem chwile nagrac krotki riff na wzmacniaczach Engl Fireball i Marshall VS100H (hybrydowy amp) w podłączeniu do paczki Framusa 2x12 na Celkach V30 (o dziwo dobrze gra ta paczka) sm57 do mackie onyx stallite (wezcie to ode mnie!!!)

Oba piece przeszly przez drastyczne zabawy EQ, bo inaczej sluchac sie ich nie da. Aczkolwiek sadze, ze za malo czasu poswiecilem kreceniu galami w Englu, mysle, ze moglbym lepsze brzmienie wyciagnąc

Nie wiem czemu ale komp mi strasznie swirowal, uzylem zaledwie 1/5 wtyczek, ktorych uzywam przy standardowych mixach a CPU umieralo, stad nie moge zrobic normalnego mixu (suma troche pompuje, blachy przekompresowane itd)
    Ale sadze, ze da sie tego w miare sluchac.

Wydaje mi sie, ze oba piece, w rzeczywistosci niebo a ziemia, brzmia strasznie szorstko, nie wiem czego to wina... Bede szukac odpowiedzi w dalszych probach :)

Dla ciekawostki podam ze w Marshallu wszystkie galy na maxa (z wyjatkiem contour i volume) :)

Jak oceniacie me dzisiejsze zmagania? Jak wam sie podoba sound?

Załączone Pliki:

2. dred Super Moderator

Zawód:
    kucharz
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Na englu strasznie dużo piachu jak dla mnie, natomiast marshall siarzy trochę. Poza tym na macbooki słabo słyszę bo wszystko bębny zagłuszają...
  3. Hollowman Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Zawód:
    rzeczwyscie byla roznica glosnosci - poprawione

dzieki
  4. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Obie próbki strasznie napompowane, co do oceny brzmienia pieca to najlepiej jak zamiescisz te same przyklady ale bez miksu i mastera. Tzn gary poobrabiaj, gitary rozloz w panormie i zostaw jak sie nagraly a na sumie tylko limiter delikatnie. Nie bedzie pewnie kopać ale da pogląd na to jak brzmia oba piece - tak myslę ;)

Pozdrawiam,
  5. Hollowman Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Zawód:
    zaraz poprawie te pompy, troche to zajmie bo pewnie komputer mi nie pozwoli... ale sprobujemy :)
    wrzucam obrobione (po drastycznym eq) bo nie da sie ich nawet prowizorycznie zmixowac bez ingerencji w ich brzmienie
  6. Hollowman Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Zawód:
    cos poprawilem, nie powinno pompowac.
    jesli wciaz pompuje to w dolnym pasmie najbardziej pewne bo nie mam tutaj gitary basowej, wiec nie oszczedzalem basu w gitarach :p
  7. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Rok minął, bo tak zerkam na starsze posty, ale mi się podoba. Fajnie to brzmi. Dodać przestrzeni na gary i jest niezły miks. Trochę za bardzo pompuje stopa, ale jeśli to był "szybki" miks to fajny :)

Share This Page