1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Edycja Wokalu - KOMPRESJA.

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez Fink3miasto, 11 Sierpień 2011.

1. Fink3miasto Początkujący

Witam. Piłka jest krótka - chodzi o rap. Chciałbym dowiedzieć się jakie przedziały wartości stosować podczas kompresji wokalu? Dokładniej: treeshold, attack, realase, częstotliwości odcięcia itd. Moim zdaniem istnieją jakieś normy np. wokal - szybki attack <--- bynajmniej wydaje mi się, że istnieją jakieś zasadnicze kroki. Chętnie otrzymałbym również nazwy wtyczek VST - kompresorów , z których osobiście jesteście zadowoleni i pracuje się na nich wygodnie ku***.
  2. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

nie bardzo rozumiem co ma byc w ostatnim slowie? moze inaczej. chyba rozumiem, ale nie kumam jaki jest jego sens...

ja bym wyszedl od szybkiego ataku i release jako punkt startowy

mozesz sie zapoznac z kompresorem ReaComp - jesli chcesz darmowy. Jest bardzo dobry.

mozesz sie zapoznac z FabFilter Pro-C - jesli chcesz platny. Jest bardzo dobry.
  3. Fink3miasto Początkujący

nie bardzo rozumiem co ma byc w ostatnim slowie? moze inaczej. chyba rozumiem, ale nie kumam jaki jest jego sens...

Dobrze zrozumiałeś, brak filozofii :)

ja bym wyszedl od szybkiego ataku i release jako punkt startowy

Szybki atak tyle wiemy, ok. release jako punkt startowy? w tym momencie ja nie rozumiem , jakaś wartość np. od 100-200ms . treeshold -3 do -10 <---- ułatwiłoby mi to wiele :)
  4. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

release tez szybki. wartosci nie podam, bo u mnie galki opisane sa tylko "slow i fast" :) 100-200ms to raczej dlugi release przy szybkich zmianach sygnalu kompresor nie zdazy wrocic do "stanu zero"

treshold nie da sie okreslic bo zalezy od sygnalu wchodzacego. Bardziej wymiernym byloby podanie gain reduction, ja raczej unikam kompresowania wokali o wartosci wieksze niz kilka db w najglosniejszych punktach ale to jak zwykle wszystko zalezy od efektu ktory chcesz osiagnac..
  5. miuzikus Użytkownik

Moim zdaniem nie ma szybkich piłek w muzyce, tak jak i w sporcie - musisz to ćwiczyć miesiącami albo i latami.
    Mogę podać przykładowe ustawienia dla wokalu z książki : Attack w obrębie 30ms, Release ~330ms, Ratio 2.5, Threshold od -20dB do -8dB, Output +2dB.
    Natomiast ja to staram się robić na słuch, szczególnie na kompresorach wtyczkowych, które działają jak działają.
    Czasem więcej wnosi automatyka bądź edycja, niż kompresja na śladach.
  6. Igor Aktywny Użytkownik

Zawód:
    trener, realizator
    DAW:
    Pro Tools
    O ile Attack i Release można podać w przybliżonych wartościach (szybki, średni, wolny), to Thresholdu nikt uniwersalnego nie jest w stanie wyznaczyć, bo tak, jak pisze 'masterof...' - zależy on od poziomu nagranego sygnału. W sprzężeniu z Ratio go ustawiasz, a kierujesz się tym, ile redukcji sygnału ma miejsce. Ustawienia z książki - genialne... Chłopak nagra sygnał na poziomie -21dBFS i potem będzie się dziwił, czemu "się nie kompresuje"... :)
  7. miuzikus Użytkownik

No chciał szybką piłkę ;) Zgodzę się, że Ratio i Threshold powinny być korygowane do poziomu sygnału. No ale taki cichy sygnał to powinno się na wejściu ścieżki ew. samego kompresora korygować moim zdaniem.
  8. Igor Aktywny Użytkownik

Zawód:
    trener, realizator
    DAW:
    Pro Tools
    Podaje tylko przykładową sytuację... Najważniejsze w ustawieniu każdej wtyczki jest rozumienie, jak ona działa, a nie szukanie gotowych cyferek. 'Szybka' czy 'krótka' piłka to jest dobra dla mistrza ciętej riposty a nie dla produkcji muzycznej.
  9. miuzikus Użytkownik

My Igor w tym temacie się rozumiemy ;)
  10. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Zawsze bylem zdania, ze edycja to raczej "w poziomie", a wszystko "w pionie" to juz nie edycja, tylko zgranie, ale niech bedzie ;)
    Oczywista oczywistoscia jest, ze mozna podac zarowno prog jak i nachylenie, bo kazdy plik jest normalizowany przed i po kazdym etapie obrobki ;)
    A serio - nachylenie 2:1 do 6:1, atak i powrot jak najszybciej, prog wedle gustu do tlumienia, zasadniczo max 10dB, zalezy od stylu, gustu i miernia ;)
    Fink3miasto lubi to.
  11. Fink3miasto Początkujący

To nie jest tak, że jestem totalnie zielony w temacie, ale już tyle kombinowałem, że z czasem sam nie wiem jak to ma być. Czytałem, że ratio nie może być wyższe niż 2,5:1 do 4:1 dla wokalu itd. więc chciałem usłyszeć jakie parametry Wy zakładacie. Może wytłumaczycie mi jeszcze o co chodzi w automatyce?
  12. dzwiekowykolezka Użytkownik

Zawód:
    piekarz
    DAW:
    Reaper
    Chętnie podpowiem czego możesz użyć.
    Polecam Ci darmowy MOLOT. Wg mnie jest to kompresor, który jest wybitny. Może być agresywny i szybki jak i wolny, miękki i subtelny. Może kolorować, ale nie musi. Raczej nie jest możliwe aby określić jakiś standard w wykorzystaniu go ponieważ jest ok 89 785 sposobów. A jak chcesz wygody to symulacja LA-2A od waves (w mojej opinii jeden z najlepszych kompresorów do wokalu).
    Jestem pewien (nie tylko ja), że nie ma żadnych reguł kiedy realizowanemu wokalowi towarzyszy pomysł.
    Kiedyś usłyszałem pewien mit, że wokale rapowe muszą być jedynie delikatnie kompresowane cokolwiek miałoby to znaczyć. Na szczęście wytrzeźwiałem w porę. Polecam to video: http://www.youtube.com/watch?v=GftM6g0CYco
    W którymś momencie padają słowa odnośnie kompresji wokali rapowych. Wg mnie jest to bardzo celny komentarz. Polecam Ci również przesłuchania accapelli jakiegoś pierwszoligowego rapera zza wielkiej wody np Jaya-z. W kawałku jego wokal brzmi naturalnie i przejrzyście. Accapella okazuje się (w skrócie) mocno kompresowana.
    Fink3miasto lubi to.
  13. Igor Aktywny Użytkownik

Zawód:
    trener, realizator
    DAW:
    Pro Tools
    Średnio się z tym zgadzam, ale rozumiem, że są różne szkoły myślenia.
    A nawet jeśli byś każdy plik normalizował przed kompresją, to i tak trudno podać dokładne wartości progu, bo tego, z jaką dynamiką ktoś zaśpiewał czy zagrał i tak normalizacją nie zmienisz. Szczególnie jeśli byś chciał sięgnąć cichszych fragmentów - 'uniwersalny' Threshold raz cichszy sygnał sięgnie, a raz nie.
  14. Diki Użytkownik

Całkiem ciekawy artykuł o kompresji masz w nowej Estradzie i Studio - poczytaj i się dowiesz co nieco. I przede wszystkim szperaj po necie i czytaj różne opinie różnych ludzi i dowiedz się ile się tylko da o podstawach.
  15. mate_ok Aktywny Użytkownik

Zawód:
    użytkownik Protoolsa / konstruktor BlueBoardAudio
    DAW:
    Pro Tools
    Za Markiem Walaszkiem: "Metoda prób i błędów jest jedyną metodą nauczenia się tego fachu".
    Spróbuj dwóch kompresorów w szeregu: pierwszy ogranicza szczyty (fast att/rel, ratio może 1:4, max 3-4 dB redukcji), drugi łagodniejszy (slow rel, ratio 1:2, redukcji tyle by nie pompowało, ale też żeyb dynamika została). ten drugi kompresor będzie bardziej leveler'em.

Eksperymentuj, weź ten sam wokal dobrze nagrany i eksportuj go z różnymi ustawieniami kompresji, potem posłuchaj i wyciągaj wnioski. Pamiętaj, że suchy ślad brzmi inaczej (może i lepiej) sam, a inaczej osadzony w miksie (może i gorzej). Podepnij jakiś dobry kompesor (Waves może) i przejrzyj presety - zrobili je ludzie, którzy wiedzieli co robią, a Ty przyznałeś, że jesteś zielony w temacie :)

Rada dla zielonych, którą kiedyś znalazłem: Treshold ustaw tak, aby uzystać max 6-7 dB redukcji, Gain tak aby wyjście komprsora nie przesterowało Twojego DAW, szukaj kompresorów z opcja AutoRelease (w 90% przypadków kompresor sam dobierze ten parametr), Atak tak, aby nie odebrać wokalowi życia i agresji. A potem kręć i kręć czym się da, aż się nauczysz co do czego służy;)

powodzenia
  16. nano Użytkownik

Jednym z lepszych wtyczkowych kompresorów na wokal (i nie tylko) jest emulacja CL 1B (Softube, lub na PowCor.).
    Dla mniej obeznanej osoby w tej materii, wystarczy odpalić presecik "Male Vocal" (jakoś tak to chyba było) i jazda. Myślę, że będziesz bardzo zadowolony, jak i zdziwiony jak działa ten kompresor.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. kompresja wokalu

,
  2. obróbka wokalu w reaper

,
  3. kompresja wokalu rap

,
  4. obróbka wokalu reaper,
  5. rap vocals kompresia,
  6. jak uzywac kompresora reaper,
  7. obróbka wokali kompresja,