1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

edycja track'ów

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez zeb666, 3 Sierpień 2011.

1. zeb666 Początkujący

witam,
    zwracam sie z pytaniem do znawców tematu, gdyz sam narazie nie wiele wiem, a dotyczy ono edycji nagranych sciezek. Zagwozdke mam na etapie czyszczenia tracka z niechcianych dzwieków. Dokładnie chodzi o to że nie wiem co zrobić z nagraną perkusją(nagrywałem na 6 mikrofonów, 2 OH, i po 1 na stope, werbel, kocioł i przejscie) bo jak sobie puszczam do odsłuchu to np. w momencie gdy grają same kotły słychać z OH sprężyne werbla ale tez na sciezce werbla w momencie gdy perkusista w niego nie udezał sprężyna szumi, brzeczy. Ogólnie, jak zrobić żeby poszczególne ścieżki będnów nie miały tych "przesłuchów", żeby na każdym track'u np. stopie była tylko stopa, na werblu tylko werbel, na kotle kocioł, bo wiecie, mikrofony nie zebrały selektywnie. Czym to czyścić, czy wycinać miejsca gdzie nie ma uderzenia, czy traktować cały track jakmś filtrem, jakim, jak do tego podejść?
    czy może w reszcie nic nie robić i zostawić te "przebsłuchy" bo tak ma być, tak będzie większa głębia bębnów itp.
    Poza tym czy z gitarami , basem i wokalem robi się coś podobnego, tzn, wycina te szumy, filtruje to jakoś, czym i jak?
  2. miuzikus Użytkownik

OH raczej nie powinny być cięte, ale zapodaje się na nich filtr górnoprzepustowy. Tomy jeśli grają kilka razy w utworze to można wyciąć (czyli ściszyć do 0 sampli) przesłuchy, zostawiając pojedyncze uderzenia. Na końcu pojedynczego uderzenia powinno się zrobić fade-out na krótkim odcinku, żeby nie było pyknięć i/lub nienaturalnych ściszeń. Ze stopą i werblem też tak można robić, ale jest trochę więcej roboty.
    Możesz oczywiście pobawić się bramką szumów, ale musi być to w miarę dobra bramka. Muszę lecieć, może ktoś jeszcze coś dopisze więcej.
  3. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    Tomy po prostu bramkujesz. Ja używam bramki Reapera - ma presety, które świetnie się do tego sprawdzają. OH, jak napisał kolega - zazwyczaj wystarczy zapiąć HPF i grają tam całe bębny. Co do stopy i werbla - sprawa może być już bardziej złożona. Dużo zależy od sytuacji, rodzaju muzyki i koncepcji na miks. Może się zdarzyć, że lepiej zagada bez bramkowania, może lepiej zbramkować (ręcznie lub automatycznie), może zbramkować, ale z pewną ilością sygnału dry. To już musisz sam rozstrzygnąć i poszukać kombinacji, która zadziała.

Weź pod uwagę fakt, że czasem walka z brzmieniem jest przegrana z powodu braku groove'u. Siedzimy nad miksem n-ty dzień i nie chce zadziałać. Wtedy warto zadać sobie pytanie czy przyczyna tkwi faktycznie w samym brzmieniu. Dodaję to dlatego, że kiedy jest dobry groove, to podoba nam się wszystko - nawet odzywające się sprężyny.
  4. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

wg mnie przede wszystkim tego typu problemy jak bujajaca sie sprezyna w czasie gdy nie gra werbel nalezy eliminowac przed wbiciem sladow - czyli powinienes uciec sie do roznych metod a'la McGyver + odpowiednia regulacja werbla/sprezyn.

Jesli niestety jest to nagrane - pozostaje bramkowanie, ale nie zmienia to faktu, ze ten przesluch bedzie w praktycznie wszystkim i nie bedzie to najlepiej gadac. Warto sie pastwic nad werblem do momentu uzyskania satysfakcjonujacego efektu

Jesli chodzi o przesluchy to ja postepowalbym nastepujaco (gdyz fizyki nie oszukasz):
    - maksymalnie wykorzystac charakterystyki kierunkowe poszczegolnych mikrofonow - zobacz w ktorym miejscu kardioida tlumi czy hiperkardio (zalezy jakie masz mikrofony).
    - starasz sie optymalnie ustawic zestaw perkusyjny i w miare mozliwosci dobrac elementy do potrzebnego brzmienia - np. podniesc troche blachy wyzej nad bebny (w miare mozliwosci bebniarza) + odpowiednie strojenie i likwidacja roznych przydzwiekow typu wlasnie rzeczone sprezyny
    - podejscie A: starasz sie usunac z danego mikrofonu wszystko co "nie nalezy do niego" [nie lubie tego podejscia]
    - bramkowanie to zalezy troche od rodzaju muzyki - w niektorych gatunkach sprawdza sie lepiej, w niektorych raczej przeszkadza i psuje
    - podejscie B: starasz sie wykorzystac mozliwie najlepiej przesluchy - tak zeby dobrze brzmialo :) [lubie to podejscie]

faktu ze one beda nie unikniesz - bo to nie cyfrowe bebny - mozesz z tym walczyc albo wykorzystac na swoja korzysc - wybor nalezy do Ciebie ;)
  5. zeb666 Początkujący

wow, dzieki za odpowiedzi, podnieśliscie mnie na duchu :)

miuzikus, wasnie jak w tomach te przesluchy powycinalem do 0, to zauwazylem ta brzeczaca sprezyne, ale to byla szybka robota, bo tak jak mowisz tomow jest dosc malo... z werblem i stopa juz nie bede sie bawil w ten sposob, bo utkne na wiecznosc

jurek, dzieki za podpowiedz, sprawdze ta bramke(jak sie dokladnie nazywa?) w reaperze, w sumie mam cubase sx3 ale nie wiem czy on posiada takie wtyczki... i prosze rozszyfruj skrot HPF bo nie wiem o co chodzi

masterofphzsicalchemistry, przy nastepnej nagrywce na pewno zwroce uwage na te szczegoly, a i powalcze z tym co mam wg twoich sposobow

i jeszcze jedno pytanie, czytalem ze tnie sie stope, oh itp o rozne czestotliwosci w Hz, np. ktos napisa ze tnie OH o 300Hz, na czym to ciecie polega, czym to sie tnie?
  6. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

bramka - pakiet wtyczek Reaplugs - czyli ReaGate

HPF - hi pass filter czyli odcina niskie tony
  7. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    te Hz sie tnie korektorami czyli eq

mizikus "sciszenie do 0 sampli" spowodowalo ze oplulem monitor wafelkiem i kola :D :D:D:D
    Smiechu lubi to.
  8. miuzikus Użytkownik

No ale jakbym napisał wyzerować (wygenerować cisze, ustawić głośność na -inf) to mogłoby być bardziej niezrozumiałe ;)
  9. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

a nie wystarczy po prostu: "wytnij regiony tam gdzie nic nie gra?" ;p

ja dopiero po Twoim drugim poscie zakumalem o co kaman
  10. JoachimK moderator globalny

Ale zwrot "ściszenie do 0 sampli" jest przede wszystkim nielogiczny ;)

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. co zrobic żeby nie było track

,
  2. stopa hpf site:dzwiek.org

,
  3. tomy site:dzwiek.org