1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Dziwna awaria mikrofonu pojemnościowego MXL 770

Dyskusja w dziale 'Komputery, Interfejsy, Oprogramowanie - Mac & PC' rozpoczęta przez xeper, 17 Czerwiec 2009.

1. xeper Użytkownik

Czy ktoś z forum zna się na naprawie mikrofonów pojemnościowych? Albo zna kogoś kto się zna [IMG]?

Mój mikrofon mxl 700 nagle przestał działać, tzn - przelaczniki przy przełączaniu (filtr oraz tłumik) wydają trzask czyli elektronika chodzi... ale mowienie i krzyczenie do niego nie rusza wykresu... jedynie pukanie w obudowe daje jakiś tam sygnał.. sprawdzałem na kilku mikserach z fantomem i na różnych kablach... tak jakby miał strasznie osłabiony sygnał.... na włączonym tłumiku -10 db nie ma syngału nawet przy "pukaniu"

ktoś pomoże?

p.s. nigdy mi nie upadł, nigdy też nie przewoziłem go bez walizki
  2. pe-em Użytkownik

Zawód:
    realizator dźwięku
    Najprawdopodobniej awaria elektroniki. Daj jakiemuś znajomemu elektronikowi żeby pomierzył napięcia w układzie. Pewnie wkładka nie ma polaryzacji - ale to tylko domysły. Jeśli jesteś z Poznania, lub okolic to mógłbym do niego zajrzeć.
  3. xeper Użytkownik

niestety - woj. lubelskie, wiec bede musial w moim miasteczku poszukac kogos, albo w lublinie...
  4. pe-em Użytkownik

Zawód:
    realizator dźwięku
    Nie chcę przesądzać, ale to może być awaria prostego elementu za parę złotych, co się zdarza w tanim sprzęcie. Miałem podobną usterkę w Oktavie MK 219 i skończyło się wymianą małego kondensatorka. Może też być po prostu zły lut, który puścił.
    Aha - i nie dawaj tego byle komu, mikrofony pojemnościowe wymagają przy naprawach delikatnej ręki, wiedzy i odpowiednich narzędzi (precyzyjna lutownica ze stabilizacją temperatury itp.).
  5. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    na wejściu z kapsuły do preampu mikrofonu jest kondensator separujący który notabene potwornie degraduje brzmienie bo jest najtańszy z możliwych - ceramiczny. Te kondziołki lubią się wykruszać i pękać.
  6. pe-em Użytkownik

Zawód:
    realizator dźwięku
    Najczęstszą usterką jest upływność tego kondensatora, co powoduje przesunięcie punktu pracy pierwszego stopnia konwertera impedancji. Jeśli niewielka, to mikrofon zniekształca i prędzej się przesterowuje - jeśli duża, to potrafi całkiem zamilknąć.
  7. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    No a jeśli kondzioł padł bo pękł lub się rozpadł to poprsotu nie ma przewodnictwa dla sygnałów w paśmie akustycznym. Ale dużo by gdybać, w tych mikrofonach jest jedna z najtańszych możliwych elektronika, więc i naprawa nie będzie kosztowna.
  8. Szulc Początkujący

Jeżeli jesteś z Warszawy/okolic, chętnie pomogę.Za free.
    btw:takie same objawy ma uszkodzona wkładka.
  9. xeper Użytkownik

A jakbym Ci go wyslal poczta w walizce? Bo do warszawy mam jakies 220km..
  10. Szulc Początkujący

Nie masz nikogo kto "bywa" w W? Pocztą trochę strach... jakby co, dzwoń.509_078_598
  11. Koltun Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, technik backline
    DAW:
    Cubase, Pro Tools
    Jakby trzeba pomóc w podrzuceniu to jutro jadę do Wawy z Lbn i mogę pomóc w podrzuceniu.
  12. xeper Użytkownik

A o ktorej jedziesz? bo ja bede ok 12-13 na pksie w lublinie

Szulc - jak cos, moge wyslac na swoj koszt i swoje ryzko :) za wysylke spowrotem tez pokryje
  13. Koltun Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, technik backline
    DAW:
    Cubase, Pro Tools
    Ja wyjeżdżam niestety godzinkę wcześniej.
  14. Szulc Początkujący

xeper, chłopaku, zadzwoń.
  15. hesik Początkujący

Witam,

Czy udało się rozwiązać problem? Mam podobny - mikrofon po głośniejszym krzyknięciu na 2 sekundy traci sygnał po czym wraca do normy. Kiedy zdejmę kapsułę - wszystko jest ok. Zakładam kapsułę - znowu ten sam efekt. Ma ktoś jakiś pomysł? Z góry dziękuję za sugestie.
  16. Sanchezzo Użytkownik

Witam, sorki za małe podpięcie się do tematu... Mam uszkodzonego MXL 991, uszkodzona jest sama kapsuła, jest możliwość, zamiany , zakupu innej ? (-wkręcana kapsuła)

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. naprawa mikrofonów mxl 770 poznań

,
  2. awaria mikrofonu zniekształca głos