1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Dynamic Spectrum Mapper

Dyskusja w dziale 'Pluginy' rozpoczęta przez jacko, 17 Listopad 2009.

1. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Robie teraz miks 4rech utworow na ktorych testuje ten plugin. Jest to faktycznie rewolucyjne narzedzie.

jest to mega plugin do kompresji praktycznie wszystkiego
    zastosowan jest multum,
    w tej chwili uzywam go do przesterowanych gitar, do basu, do overheadow, do wokalu i niczym innym nie jestem w stanie tak dobrze ogarnac dynamiki

zdecydowanie najlepszy kompresor w formie pluginu
  2. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

jak skonczysz wrzuc cos do posluchania, interesuja mnie przesterowane gitara - heh jak zwykle ;)

Pozdrawiam,
  3. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    na pewno wrzuce do playera na mojej stronie
    jesli chodzi o gitary to uzywajac go odpowiednio mozna ladnie wyrownac wszystkie zdudnienia przy tlumionych dzwiekach, znacznie szybciej i latwiej niz przy uzyciu c4
    na razie jestem tak podekscytowany, ze zaluje ze dopiero teraz go testuje i nie uzylem go przy kilku poprzednich miksach...

mam tez bardzo kiepski bas z wystajacymi i znikajacymi dzwiekami - tutaj dsm czyni cuda!
  4. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
  5. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
  6. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Bo w wiekszosci przypadkow producentow softu na to nie stac.Rozmawialem mailowo z chlopakami z D16group,mowia ze RTAS zrobia bo dostali kod od Digi po wielkich spekulacjach i udowadnianiu,ze ich wtyczki sa powazane na swiecie,ale za kod do TDM trzeba placic slono i ich nie stac na to,jak wiekszosci.Nawet taka firma jak PSP tez sie nie porwala na TDM.Jestem ciekawy jak to zrobil Steven Massey,ze za 69$ dostajesz wtyczke RTAS-TDM bez zadnych doplat.
  7. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    tutaj wyjasnienie samego tworcy:
  8. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Po przykładach z vimeo - rewelacja! Nawet jeśli przykłady są trochę naciągane (w co wątpie) -to sam pomysł na taką metodę kompresji jest genialny!
    Pobrałem dziś demo i będę testował - mam nadzieję, że za niecały miesiąc go kupię... ;)
  9. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    moim zdaniem rewolucja w obrobce dzwieku
    chyba zaden sprzet nie zrobil na mnie tak duzego wrazenia...
  10. wojt Użytkownik

nie mam dostępu teraz do żadnych filmików i jestem ciekawy na czym ta rewolucja polega... Może w skrócie ktoś napisze?
  11. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Testuję go właśnie na trialu i faktycznie jest świetny.
    Próbowałem go katować z czystej ciekawości róznymi tragicznymi materiałami (źle wgrane tracki wokalu, miksy z przewalonymi pasmami, basy z dudniących pomieszczeń etc) i naprawde sporo można dzięki niemu poprawić/uzyskać.

Mimo wszystko jeszcze dla mnie nie jest do końca intuicyjny - prawdpodobnie z czasem nauczę się go lepiej wykorzystywać.
    Jedynymi irytującymi szczegółami jest Makeup Gain ustawiający się na maksa przy każdym presecie oraz wykres w liniowej skali częstotliwości. Przydałby się w skali logarytmicznej żeby pasmo od 10-20kHz nie zajmowało połowy wykresu...

Niezależnie od tego wielki szacunek dla autorów za tak świetne narzędzie. Prawdopodobnie kupię go zaraz jak mi się skończy trial.. :)
  12. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    wykres moglby byc przelaczany, w tej skali ktora jest teraz tez duzo mozna dzieki temu zobaczyc - w funkcji deesera to bardzo sie przydaje taka skala, zwlaszcza na overheadach
  13. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Dokladnie tak.
    Może w następnej wersji będzie. ;)
  14. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Paul, autor pluginu, wyjasnia ze proces FFT uzywany do podzialu pasm jest liniowy, w zwiazku z tym tego typu wykres w lepszym stopniu obrazuje faktyczne dzialanie pluginu. W zwiazku z tym watpie, ze wykres sie zmieni. W kazdym razie ma to tez swoje zalety.
  15. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Zajebiscie ta wtyczka wywala brudy z basu,jak muzyk w czasie grania nie potrafi dobrze tlumic pustej struny w dole.Niewazne czy E czy B.Miazga,juz nie mowiac o tym,ze brzmienie instrumentu nabiera koloru.Stety lub niestety,te presety(ale mi sie rymuje)na drzewo.
  16. Oskar Frydrych Użytkownik

Zawód:
    student
    DAW:
    Pro Tools
    warty jest 200funtow? pytam bo nie mialem do czynienia
  17. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    ciuciom, dsm warty jest 200 funtow. jacek, nie wiem ile osob ma ale ktos moze miec powody do sprzedazy ;].
  18. jaca Stały Użytkownik

tego nie wiem ;)
    ale jeśli juz badaliście ten soft to wytłumaczcie na czym polega jego genialność, oprócz tego co pisał Jacek?
    może to pomoże niektórym w podjęciu decyzji ;)
  19. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    na pewno 21 dniowy trial pomoze w decyzji lepiej niz nasze slowa.
  20. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Bardzo ciekawym patentem jest wykorzystanie go jako zwyklego EQ na przesterowanych gitarach. Mozna go nauczyc brzmienia jednego sladu i zaaplikowac spektrum tej gitary na inna uzywajac przycisku Freeze Gains.
    Jako kompresor nadaje sie do obrobki kazdego zrodla - jeszcze nie znalazlem czegos, gdzie by nie dzialal. Dla mnie ten plugin to jeden z pretekstow oprocz pluginow PSP zeby przesiasc sie w koncu z PPC na Intela :)

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. spectrum dźwięku