1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

dudnienie gitary?

Dyskusja w dziale 'Kącik Gitarzysty - dyskusje o gitarach, efektach i' rozpoczęta przez jaca, 8 Wrzesień 2009.

1. pe-em Użytkownik

Zawód:
    realizator dźwięku
    Tyle to kosztuje dobry smyczek - dobre skrzypce rząd wielkości więcej.
    Dobre gitary elektryczne w porównaniu z instrumentami smyczkowymi są po prostu śmiesznie tanie. :)
  2. Koltun Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, technik backline
    DAW:
    Cubase, Pro Tools

A co ja się namordowałem z zawoskowaniem pickupów w tym wynalazku :). Iggy chyba jej nigdy nie sprzeda za bardzo jest przywiązany.
  3. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    Producent muzyczny, inżynier dźwięku
    DAW:
    Pro Tools
    Nie sprzeda :D

Dobre skrzypce za 30k? Skatalogowany Tomasz Panufnik z 1922 roku to już raczej prawdziwy instrument, prawda?

Pozdrawiam
  4. jaca Stały Użytkownik

Panowie, miło mi bardzo, że Wy sobie tutaj o sksypeckach:)..., ale jak to z tymi chusteczkami na sprężynach jest? Owinąć, wcisnąć, zacisnąć? Jak to się robi?

Lestek , a co jeszcze w górze tej gitary Ci się nie podoba ? Mógłbyś opisać słabszemu koledze? Wdzięczny już jestem. Dzięki

Nie chodzi tylko o tłumienie strun, przy "otwartej" grze też buczy , a jak wytnę parametrycznym, to kopa ni ma:(. Jak wysoko tniecie gitary od dołu, w tej stylistyce oczywiście? 100 Hz?
    Sam bas wszystkiego nie załata:(:confused:, chyba?
  5. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

mi sie zdarzało ciąć i na 120, ale najczęściej jest około 80 Hz, czasami pomaga to co na foto kompresja dolnego pasma i buczenie ginie (Andy's C4 Setting) - pewno znasz. A Bas bardzo często potrafi świetnie uzupełnić ten obcięty dół w gitarach. Ale wiesz że moje gity to też jeszcze kupa :D.

Pozdrawiam,

Załączone Pliki:

6. pe-em Użytkownik

Zawód:
    realizator dźwięku
    Niezależnie od właściwości dźwiękowych to tańszy instrument (jak na instrument solistyczny).
    Wiem coś na ten temat, mam skrzypka w rodzinie który jest koncertmistrzem w jednej z najlepszych niemieckich orkiestr. Posługuje się m.in. smyczkiem, który kosztował (okazyjnie!) 7000 E. A jego służbowy włoski instrument z 18 wieku kosztuje rząd więcej (ubezpieczony jest na ok. 100 kE).

Na tańszych instrumentach zazwyczaj nie daje się do końca dobrze grać, choć oczywiście zdarzają się wyjątki w tej materii. Podobnie jak z gitarami elektrycznymi ;)

jaca2303: sorka za offtopic, już więcej nie będę!
  7. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    Ja też.

Myślałem, że rozmawiamy bardziej o polskich realiach ;), a nie o służbowych instrumentach w orkiestrach w Niemczech. Co nie zmienia faktu, że zazwyczaj dobry instrument to drogi instrument :D

Pozdrawiam!
  8. pe-em Użytkownik

Zawód:
    realizator dźwięku
    No dobra - ostatni raz.
    Przypomnę, że nasz offtopic zaczął się od "prawdziwych instrumentów na których grają panowie z ameryki". Więc napisałem również o "prawdziwych instrumentach, na których grają inni panowie (i panie) z innych krajów". ;)

Wbrew pozorom w polskich realiach skrzypkowie soliści, czy koncertmistrze też zazwyczaj grają na bardzo drogich instrumentach, najczęściej wypożyczanych z kolekcji, chociaż w tzw. "tutti" i u nas i w europie sporo jest tańszych instrumentów - co nie oznacza wcale, że złych.

Prawda jest też taka, że powyżej pewnej rangi szanujący się skrzypek (dotyczy to również innych instrumentów) nie powinien schodzić poniżej pewnej klasy instrumentu, jakiego używa, mimo że często mógłby natrafić na znacznie tańszy instrument mniej znanego lutnika, ale świetnie brzmiący i na którym mu się dobrze gra. I jest to bardziej sprawa prestiżu.

Myślę, że ta reguła w jakimś stopniu dotyczy wszystkich muzyków . Chociaż u nas taki status oznacza więcej wyrzeczeń, żeby zdobyć upragniony instrument z najwyższych półek.

jaca2303 - jeszcze raz przepraszam za offtopica i pozdrawiam wszystkich z tego wątku.
  9. jaca Stały Użytkownik

Nic do Was nie mam:), ale po takim offtopie, to kultura i sumienie, powinny Wam podpowiedzieć, że miło by było, mnie odpowiedzieć:)

Przeprosiny NIE PRZYJĘTE :)
  10. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Możesz powtórzyć pytanie? Bo wydawało mi się ze chcesz wiedzieć czemu Ci dudni, a na to już odpowiedzieliśmy. Natomiast na pytanie w jakim paśmie, również odpowiedzieliśmy.
  11. jaca Stały Użytkownik

:)
  12. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    Z tymi skrzypcami to sam się władowałem na minę trochę ;)

Gitara ma kilka buczących rezonansów między 100 a powiedzmy 500 Hz. Filtr parametryczny z dużą dobrocią, duży gejn i sobie pojeździj i posłuchaj gdzie one się czają. Tyle, że jak je wszystkie eksterminujesz, to z gitary zostanie trochę bzyczek bez dołu i środka.

W takiej muzyce, gdtbym ją robił, pewnie nie podcinałbym gitary HPF wyżej, niż jakieś 80 Hz. Ale nie wiem, nie znam się na takiej muzyce.

Chusteczki przy sprężynach zamontuj tak, żeby dotykały sprężyn. Można to pewnie też jakąś gąbką bardziej elegancko zrobić, albo kawałkiem szmatki - papier to rozwiązanie "na szybko", jak przychodzi do mnie delikwent i mu wszystko gwiżdże i wyje w mostku. Nie napchaj za dużo papieru tam, bo to nic nie wniesie, spróbuj włożyć chustkę i dojdź do tego, żeby nie było słychać sprężyn, zarówno bez podłączenia do pieca, jak i po podłączeniu, z dużym gejnem. Wystarczyło spróbować je założyć jakoś i już byś nam pytania nie zadawał :):):)

Pozdrawiam!
  13. jaca Stały Użytkownik

Dziękuję bardzo.
    Tylko to mądralikowanie na koniec niepotrzebne. Może nie mam dostępu do gitary, może już to robiłem na kilka sposobów, może chce wiedzieć jak to robią zawodowcy? Dlaczego zakładasz , że tego nie robiłem? Ja z tych, co to dokładnie muszą wiedzieć:) tyle że mi wolno idzie, bo czasu mało:)

Jeszcze raz dzięki.
  14. pe-em Użytkownik

Zawód:
    realizator dźwięku
    W sprężyny to najlepiej powkładać w każdą z nich wąski pasek gąbki - wymaga to trochę pracy, ale zrobisz raz i będzie spokój. Tak robią zawodowcy. ;)

Jeśli chodzi o brzmienie tej gitary to myślę że korekcją można sporo z niej ukręcić, i to nawet nie za bardzo skomplikowaną. Miewałem już na nagraniach dużo gorzej brzmiące instrumenty. Ostateczne brzmienie, jakie trzeba znaleźć i tak zresztą zależy od aranżacji.
  15. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    Nie chodzi o mądralikowanie. Naprawdę, gdybyś spróbował, to byś wiedział :)

Pozdrawiam
  16. jaca Stały Użytkownik

Dziękuję Baaardzo.
    Ps. Przeprosiny przyjęte;)

Uratowałeś mnie od poważnej kłótni małżeńskiej:)

Niech będzie;)
    Dziękuję Ci . Też bardzo.;)
  17. jaca Stały Użytkownik

Co radzisz?;) Oprócz nowej gity:)
  18. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    Trudno powiedzieć. Nie ma jednej recepty na brzmienie instrumentu, wszystko zależy od konkretnego miksu :) Myślę, że nie powinieneś się tak tym przejmować, tylko jak najwięcej grać i nagrywać :D Jeśli zajmujesz się muzyką tylko hobbystycznie, to nie masz powodów, żeby w ogóle zwracać uwagę na ten problem. A jeśli chcesz być full pro, to zastanów się co, z kim, gdzie i za ile musisz grać*i nagrywać, żeby zarobić na lepszy instrument oraz żeby na nim zarabiać na życie ;)

Pozdrawiam!
  19. jaca Stały Użytkownik

Dzięki wszystkim.
    Gąbeczka w sprężynki i jakbym nową gitare miał :) Przy okazji, w komorę elektroniki też gąbka poszła :)

Jeszcze raz dziękuję.
  20. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

nooo to dawaj te nowe nagrania na gitarce !!!

Pozdrawiam,

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. bas hpf site:dzwiek.org