1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

dudnienie gitary?

Dyskusja w dziale 'Kącik Gitarzysty - dyskusje o gitarach, efektach i' rozpoczęta przez jaca, 8 Wrzesień 2009.

1. jaca Stały Użytkownik

Zamieszczam fragmencik nagrania mojej gitki.
    Prośba do Was jest taka:
    -Przepuśćcie proszę, nagranko przez swoje zabawki (peampy, impusy, piece, głowy,paczki...) i obadajcie, proszę, czy coś Wam dudni ?
    U mnie wybija dość mocno pewną częstotliwość, myślałem, że to wina pomieszczenia, ale na słuchawkach też:confused:.
    Zastanawiam się czy ta gitara się jeszcze do czegoś nadaje?:)
    Z góry dzięki.

Załączone Pliki:

• gitka.mp3
      File size:
      817.6 KB
      Wyświetlenia:
      53
  2. Hollowman Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Zawód:
    Wkurzanie ludzi...:)
    2 wersje jedna bez eq, druga jakbym mixowal do utworu (duzo dolu podcinac aby dodac ''jeb*&^*&(^*(^" gitara basowa

Załączone Pliki:

• J-eq.mp3
      File size:
      728 KB
      Wyświetlenia:
      46
    • J+eq.mp3
      File size:
      728 KB
      Wyświetlenia:
      48
  3. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

wITAM,
    SYMULACJE VST + IMPULSY

Pozdrawiam,

Załączone Pliki:

4. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Chodzi Ci o rezonanse w niskim paśmie... czy o kijowe wybrzmiewanie gity prze tłumieniu prawą ręka?? Jeśli to drugie to nie wina gitary tylko gitarzysty...

Ostatnio nagrywałem młodziaków... wpadli z jakimiś pierdziawkami... a chcieli "mięcho"... no to mówię że od razu jedziemy przez symulacje i będzie po sprawie... oni na to "ok"... po czym nagrywają i marudzą że "ej ale lipa, to miało być mięcho...", no i rzeczywiście było lipnie... kręcę tymi gałami w amplitube :D po czym zirytowany zabrałem gitarę kolesiowi i zagrałem ten sam riff, bo aż sam nie wierzyłem... no i w moim wykonaniu było "miecho"... oni wielkie oczy i cisza... po chwili konsternacji... "ej a może ty nam zagrasz??"... po czym "ja tu robie za realizatora czy muzyka sesyjnego??... męczyć się i nagrywać" w ostateczności część partii zagrał drugi gitarzysta który szybko załapał o co biega i zagrał jak trzeba...

Ehhh... te moje cudowne historie :D chyba pamietnik zaczne pisac :p
  5. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

poddales sie jesli chodzi o nagrywanie gitar z pieca mowie o miechu ;) ???

Pozdrawiam,
  6. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Nie... to do czego ostatnio wrzuciłem gary nagrywałem w 100%z piecy i jest ok... jak obrobię... to wrzucę co z tego wyszło... w trakcie ustawiania mików porównywaliśmy do symulacji... a że nagrywałem głowę MG Raven 2 z kopią prempu mesy oraz pake JCM900... to było to całkiem sesnowne porównanie i nawet się zbliżyłem... ale jak pisałem :D idealne ustawienie SM57 przegapiłem... a miałem i było już tak pięknie... i nie udało się wrócić... a czasu marnować też nie było co...
  7. jaca Stały Użytkownik

dzięki Panom za odzew.
    U mnie wywala 120 Hz w kosmos i nic nie mogę z tym zrobić, dudni jak cholera na każdym impulsie, na piecyku, na Amplitube też. W słuchawkach też. Myślę że może gita do pupy??? U Was nie???

Jak to poprawić?
  8. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    A ja wiem?? :D mocniej docisnąć dłoń, inaczej ułożyć, bardziej prostopadle, mniej prostopadle, bliżej mostka, dalej mostka... nie wiem jaka masz technikę... wiem że jak sam siebie nagrywam to cholernie na to zwracam uwagę... najgorsze że takie rzeczy najczęściej wychodzą po nagraniu a nie w trakcie... szczególnie z "żywego" pieca...

A... w sumie gitary też może być wina... bo w mojej rezonowały sprężyny od naciągu mostka... musiałem je wytłumić chusteczkami higienicznymi :D
  9. jaca Stały Użytkownik

No i oto mi biega:) tylko nie chciałem tego pisać.
    Myślałem, że to niemożliwe, a jednak sprężynki jeb..., je wyciszyć trzeba:)

U was dudni czy nie , dowiem się????????????
    Przecież na suchym śladzie, każde "D "lekko dudni, dlatego nagrałem dookoła tego dzwięku. Wy tego nie słyszycie, czy to jest normalne i pomijalne?
  10. jaca Stały Użytkownik

widziałem jak ktoś lekko odsuwał rękę od mostka i wtedy fajnie tłumił, ale to pewnie zależy... .
    Czyli jak powinno brzmieć, mając na uwadze moje jako wyjściowe?
  11. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    Producent muzyczny, inżynier dźwięku
    DAW:
    Pro Tools
    Chusteczki to standard przy nagrywaniu gitar z ruchomym mostkiem.

Podobnie radzę sobie z muzykantami, którzy nie umieją stłumić tych strun, na których nie grają ;)

Co do Twojej gitary, to oczywiście buczy jak cholera coś w okolicy 120, ale też wyżej dzieją się*brzydkie rzeczy. Co to za instrument?

Pozdrawiam
  12. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Śmiem stwierdzić że to jest wręcz "klasyka"... następne stadium to chyba po prostu wywalenie nieużywanych strun :D
  13. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    No to niektórzy powinni mieć po jednej strunie :D:D:D

Pozdrawiam
  14. jaca Stały Użytkownik

Opowiedzcie mi o tych chusteczkach jak to się robi?:)

Czyli co? chusteczki na struny:)

No i tego się obawiałem, że gitara do wymiany.
    Jackson DK2 za 2 koła kupiony, olcha, most znacie, Hellfire pod mostem , jeden singiel pod gryfem, a środkowy singiel wywalony i dziura załatana twardą pianką, tak doradzili dobrzy ludzie.

A:) szóstka, drop h, 12 -56.ernie:)
  15. jaca Stały Użytkownik

zwolnijcie , bo zaraz się okaże, że mam zdjąć wszystkie:)
  16. pe-em Użytkownik

Zawód:
    realizator dźwięku
    Żeby się potem nie okazało, że dalej buczy...:D
  17. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Stary wyluzuj... myślisz że tylko twoja tak brzmi?? Jak dla mnie to nie ma jakiejś wielkiej paniki... z tego co zauważyłem to większość gitar przed i po przesterowaniu ma tendencje do rezonansów w okolicach 120 -160Hz... i nie jest to wada... po prostu taka jest "barwa" gitar elektrycznych, że uwypuklone jest to pasmo a szczególnie gdy gra się techniką "palm muting"... tragedia zaczyna się wtedy gdy zaczynamy nagrywać gitary przez piec i miki w pomieszczeniu w którym to pasmo jest także uwypuklone...

Przysłuchaj się dokładnie brzmieniu gitar w swoich ulubionych kapelach... najlepiej z jakimś analizatorem widma... praktycznie zawsze jest uwypuklone pasmo 120 -160 Hz przy graniu palm mutingiem... cały bajer polega na tym by ten rezonans trwał możliwie krótko... a to również zależy od techniki gry...
  18. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    To bardzo tani instrument.

Smutne, ale po ostatnich doświadczeniach z prawdziwymi gitarami - mówię tu o PRS Custom 22 w Artist Package, o dwóch gitarach Suhr i dwóch gitarach Tom Anderson zazwyczaj często jest tak, że nic tam nie dudni i nie buczy. One brzmią po prostu równo, jak stół, w całym paśmie, bez zastrzeżeń...

A już Gibson SG mojego przyjaciela, z 1973 roku, na minihumbuckerach zdecydowanie odstaje klasą od tamtych instrumentów, już coś w nim buczy i dudni.

Także to smutne, ale masz po prostu słabą, tanią gitarę :) Nie Ty jeden, ja gram na 20letnim Squierze z Japonii :D

Jak to jest, że muzycy klasyczni rozumieją, że taki akordeon, żeby grać, musi kosztować 30 k zł, głupie dobre skrzypce to też 30k zł, a najtańsze kiepskie fortepiany zaczynają się od 100 000. Dlaczego dobre gitary mają być od nich tańsze, bo gra na nich więcej hobbystów? :)

Smutne, ale prawdziwe.

Pozdrawiam
  19. Hollowman Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Zawód:
    Wkurzanie ludzi...:)
    lestek...ty znowu swoje :)
    trzeba ci jakis kacik przemyslen zalozyc :)

ja mialem podobny problem jak jaca, z tego faktu ze tez od jakeigos czasu bardzo mocno nap*** w struny
    co do tlumienia...maniere mam taka ze podczas kostkowania gornych strun, maly paluszek dotyka dolnej krawedzi humbackera mostkowego, lezac w ten sposob na ''wiekszosci'' strun - dziwne wytlumaczenie ale taka mam maniere i to mi pomaga.

mozesz sie zdziwic ale znaczenie moze miec najmniejszy detal, ustawienie reki, tlumienie, rodzaj kostki do gry, grubosc strun, odleglosc strun od przystawki...

inna sprawa to ze ustawialem brzmienie jakie mi sie podobalo a potem w modyfikowalem je pod katem PM (mniej basu, itd itd)
    dla doswiadczenia sobie nagraj jakis frament na jakims sprzecie lin6 - normalne riffy a potem PM zobaczysz roznice :)
    podczas solowek tappingu czy czegos przewaznie zaklada sie frotke albo gumke do wlosow albo owija czyms gryf na 1-2 progu by nie rezonowalo nic innego jak tylko struny uderzane.

uwazam ze twoja gitara nie jest taka zla jak marudzi lestek i spokojnie da sie na niej wyciagnac jakiegos szatana. hellfire jest mocnym pasywniakiem, ktory 'daje mocy' instrumentowi, ktory jak stare gibole czy prsy nie ma wyraznego brzmienia z drewna.

i zaradnosc radzi - blagam nie robcie z tego tematu o gitarach na poziomie ''dozbieraj i kup mese''
  20. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    Kącik przemyśleń? Chętnie :)

Możecie wierzyć, albo nie, ale między naszymi tanimi zabawkami, a prawdziwymi instrumentami, na jakich (między innymi) nagrywają płyty panowie z Ameryki jest bardzo duża różnica. Nawet miałem w rękach Mayonesa zrobionego specjalnie dla Krzysztofa Misiaka, wierzcie, albo nie, ale to była prawdziwa gitara bez ściemy. Tyle, że jak powiedział sam Krzysztof, zbyt wiele wspólnego z Mayonesami poza logo to ona nie ma :)

Panowie, tak, to wszystko jest tak proste. Wystarczy dobrze grać na dobrym instrumencie i nagrać to dobrze. Chłopaki z Ameryki są od nas lepsi na każdym etapie produkcji o metr i na końcu z tych metrów robi się kilometr, jak ładnie powiedział*bodajże pan Leszek Kamiński. I już :)

Trza się z tym pogodzić, albo się nie poddawać :D

Pozdrawiam

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. frotka na gryfie

,
  2. gitara dudnienie

,
  3. dudnienie gitary

,
  4. po co frotka na gryfie,
  5. frotka gitara,