1. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Dubstep, Drumm'n Bass, Glitch (Moc i dużo basuu) - społeczność

Dyskusja w dziale 'MIX muzyki elektronicznej' rozpoczęta przez Szymon Waliczek, 2 Styczeń 2012.

1. Witam,

Szczęśliwego nowego roku!

Chciałbym, aby osoby które mają coś wspólnego z produkcją muzyki w stylach jakie sa w temacie, dały o sobie znać. Jeżeli zebrała by się jakaś sensowna grupa to myślę że można by poruszyć nie jeden ciekawy temat i wiele się od siebie nauczyć.

Jestem ciekaw czy jest ktoś wiecej na tym forum z takim zamiłowaniem, gdyż jestem świadomy ze zdecydowana większość obraca się w zdecydowanie innej muzie.

Osobiście swoją pasję przekładam na projekt Bad4You, i zapraszam do odwiedzenia naszych profili ;)

http://www.facebook.com/Bad4YouMusic
    http://soundcloud.com/bad4you

Pozdrawiam!
  2. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    Ja robię od czasu do czasu dnb w starym dobrym stylu (samplowane).
  3. CENTRALA Użytkownik

Zawód:
    producent, sound designer
    To moja główna działka muzyczna - tworzę projekt kIRk, z którym niedawno wydaliśmy winylowe LP "Msza Święta w Brąswałdzie". Wcześniej było kilka winylowych VA i CDkowa Epka. Podobno też współtworzyłem płytę "Planet LUC", ale ja tak nie uważam - bo moje propozycje zostały tam "twórczo" przetworzone. Nie znoszę tej płyty :)

Miksuję muzykę elektroniczną. Zdarza mi się także masterować (niektóre rzeczy w labelu New Moon Recordings, m.in. "Private Universe" Think'a).

Poza powyższymi zajmuję się kompozycją na potrzeby tv/radio/www oraz szeroko pojętym sound designem.
  4. Czyk Użytkownik

Siema, jak najbardziej pozytywny dział. Fakt siedzę w Dubstepach nie długo - chodzi mi o ich tworzenie. Nie są one zbyt idealne , ale myślę , że ludzie siedzący już w tym trochę mogli by opisać jakieś techniki, czy element samej produkcji by pomóc newbie :)
  5. sigur Użytkownik

DAW:
    Logic

poszukaj w necie jest tego miliooooon
  6. Myślę że bardzo ciekawie i aktualnie (czasowo) prezentują się Dodge & Fuski ze swoimi tutami! Polecam :)

Pozdrawiam!
  7. Czyk Użytkownik

Dzięki za linki :)
    Ale panowie u góry to sprzęcik też mają dobry i jakość słychać zresztą pewnie mają też wykupione wtyki i DAWa. A ciekawi mnie czy można coś zrobić podobnego na kradzionych pluginach?:d
  8. sigur Użytkownik

DAW:
    Logic
    Pan powyzej - Rusko nie ma sprzetu poza monitorem z poprzedniej epoki ;) a jest uwazany za jednego z pionierow Dubstepu wiec jak widzisz cala sprawa nie rozbija sie tu o sprzet czy super studio a o to co siedzi w twojej wyobrazni
  9. Czyk Użytkownik

No właśnie to zauważyłem, tylko, że Rusko odnosi się ogólnie do produkcji jak on to mówi : " Szluga, kawa i rób muze " ;] Tylko , że jakich wtyczek używać.
    Ja osobiście jak próbuje zrobić woobla jak Rusko czy jak Szymon wysłał producentów, niestety nie moge takich zrobić, próbuje na różne sposoby to wychodzi mi "melodyczny" dubstep, nie z jebnięciem, że tak nazwę po imieniu.
    Żebyście zrozumieli wyślę próbkę którą przed chwilą zmontowałem , chciał bym to poprawić bo ogólnie rozumiem, że to brzmi bardzo nowatorsko ale chciał bym to poprawić.
    Mi się wydaję , że to zależy bardzo dużo od wtyczek których się używa http://soundcloud.com/czyku/x , a to starsza produkcja http://soundcloud.com/czyku/xcx ale za każdym razem gdy próbuje coś zmajstrować wychodzi mi efekt podobny.
    Nazwe to jak już wcześniej wspomniałem linią melodyczną, a chciał bym coś bardziej z "jebnięciem" i chcial bym się tu doradzić na jakieś rady na początek ;)
  10. mixslut Początkujący

nie od wtyczek lecz od umiejętności, podstawa to oscylatory i filtry. Jak chcesz potężne brzmienie to musisz layerować warstwy, jak już chcesz to nazwy wtyczek to : sylenth1, albino (tego chyba rusko używa, gdzieś czytałem), no i klasycznie massive.
  11. sigur Użytkownik

DAW:
    Logic
  12. sigur Użytkownik

DAW:
    Logic
    tu cos o wielowarstowym basie o ktorym pisal MIxslut oraz praktyczne wykorzystanie OHMICIDE

Matey lubi to.
  13. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    To jak masłować masło :)
    sigur lubi to.
  14. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator

Kolega czyk chyba za słabbo szuka w internecie bo takich tutooriali typu How to make... jest pelno.
  15. Czyk Użytkownik

Nie w tym rzecz, że nie szukam i nie szukałem. Tylko prawda jest taka, że ciężko zrobić podobny wooble + odpowiedni drum na początkowym poziomie by to chulało ładnie. Za każdym razem gdy próbowałem robić 'podobnie' wychodziło mi zupełnie inaczej niż zamierzałem. Więc może coś na początek lepiej by zaoszczędzić sobie ' czasu ' a ćwicząc od podstaw pewne kwestie.Ponieważ wydaję mi się, że Ci znani producenci mają sample mega jakości , odsłuchy, klawisze , DAW oryginalny i wtyki do niego zakupione. Więc raczej ciężko początkującemu będzie dorównać poziomem tym bardziej znanym.
    Ja staram się 'robić' dubstep w FLu ale widzę, że większość robi w innych programach - typu Cubase etc.
    Rzecz w tym, że mimo iż mam chęć i pomysł zrobić coś mega pompującego wychodzi mi zupełnie inaczej, bez mocy. Mimo , że jakoś ' to brzmi ' to nie jest jeszcze to a słuchając później takiego Rusko dostaje ' kompleksów ' :D
    Nie wiem od czego to zależy. Od czasu? Od sprzętu? Od bani? Poświęconego czasu nad trackiem ?
    Dzisiaj przejżałem te wszystkie Tutki, co prawda nie Bass nie był robiony w Massive lecz w darmowych wtykach pobranych z neta i wyszło mi coś takiego.
    Jest lepiej, ale jednak to nie jest to http://soundcloud.com/czyku/xdee
  16. Marek Walaszek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    "Pan Akustyk"....
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Jestem całkiem przekonany że legalność oprogramowania nie wpływa na brzmienie :)
    Słyszałem świetne produkcje zrobione tylko na stockowych brzmieniach Logica. Np. Wiley (wtedy gdy z nim pracowałem) robił wszystko w Logicu, bez sampli. Teraz wiem że to się zmieniło.

Niestety ale prawda jest taka że efekt końcowy uzależniony jest od talentu, poświęconego czasu i kreatywności.

Ludzie będą próbować replikować Dubowy bas a nie tworzyć nowe brzmienia dpióki będzie modny. Potem ktoś będzie na tyle odważny że zrobi coś nowego i znowu ludzie będą go podrabiać.

Słucham dubstepu chyba od 2001 roku i dopiero po 10 latach udało mu się przebić do mainstreamu. Teraz niestety nie słyszę takiego gatunku który będzie po nim.
  17. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    Dokładnie.

A co do pana Czyk'a. Jeżeli brak twoim produkcjom kopa i wogóle to może czas zainteresować się działem pod tytułem miks? Kupić jakąs dobra ksiazke/kurs Video z tym i zaczac cwiczyc zeby to wszystko lepiej brzmiało i miało "kopa".

PS. słuchałem twoich rzeczy i słychać ze dopiero od niedawna robisz muzykę więc daj sobie troszkę czasu na poznanie wszystkich zasad dotyczących danej muzyki i naucz się ją poprawnie robić ;)

PS 2. A sprzet nie ma nic do tego bo wszystko masz w swojej głowie. Przykładów ludzi ktorzy wydaja swietne rzeczy korzystajac tylko z darmowych rzeczy mozna mnozyc. Poznaj jak najlepiej swoj DAW, efekty syntezatory itp itd.
  18. Czyk Użytkownik

Ok mniej więcej za kumałem o co chodzi i jakie błędy popełniałem. Pobrałem massive i zupełnie inna bajka ;)
    Ale mam teraz pytanie z innej beczki, czy np. da się zrobić tak, żeby na klawiaturze ( nie midi ) były np. dźwięki z dwóch wtyczek?
    Lub przypisać danym klawiszą , dany dźwięk? żeby je grać?
  19. Czyk, ogólnie mówiąc - pluginy, DAWy wszystkoj jest dostępne w internecie, mało tego miliony gotowych presetów w danej stylistyce są do odnalezienia w odchłaniach google ;] Godziny filmów - naprawde sensownych do ogarnięcia na youtube ;] - wszystko pod nosem tylko trzeba spędzić naprawde dużo czasu zeby to wchłonąć i wprowadzić w czyn.

Kolejne tuty od D&F - Panowie napawdę sensownie gadają :]

Do masywnych Łobli przyda się Massive, FM8 (to tego synta uzywa Skrillex) + multiband Dist/Overdrive (np. Ohmicide) + inne przestery (oczywiscie w granicach rozsądku) + Kompresja + Efekty (Phase, Reverb, Imager itp)

Jeżeli już ktoś się chce brać za layerowanie (nakładanie na siebie) różnych brzmień w celu uzyskania jednego - to ciekawe rezultaty otrzymuje się dzieląc je na Sub/Mid/Hi

Dodam jeszcze tutorial polskiego wykonawcy - zapewne rozjaśni wiele spraw.

Pozdrawiam,
    www.Bad4you.pl
    http://www.facebook.com/Bad4YouMusic
    http://soundcloud.com/bad4you
  20. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    Pełno informacji po Polsku o tym jak robić muzykę typu dubstep, drum & bass oraz glitch znajdziesz w styczniowym numerze z 2011 [01/2011] Estrady i Studio. Pełno tutoriali na płycie + pare stron artykułów o tym.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. jakiego programu uzywa skrillex

,
  2. wtyczki do dubstepu

,
  3. jakich programów używa skrillex

,
  4. program do robienia dubstepu,
  5. jak tworzyć dubstep,
  6. dzwieki do dubstepu,
  7. najlepsze wtyczki dubstep,