1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Miks Dream Theater udostepnia stemy

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez B.E.C.I.D, 26 Wrzesień 2011.

1. B.E.C.I.D Użytkownik

DAW:
    Reaper
    News lekko nieświeży bo sprzed czterech dni, ale może ktoś przegapił: na oficjalnej stronie DT www.dreamtheater.net każdy posiadacz ostatniego krążka może ściągnąć paczkę 5 stemów do singlowego kawałka "On The Backs Of Angels" (ściągnięcie wymaga dość nowej Javy, a paczka waży 620 MB). Jak dla mnie (początkującego :) ) kapitalne odkrycie - posłuchać jak brzmią poszczególne instrumenty z rasowej produkcji w izolacji... Fani DT mogą się przekonać czy Myung rzeczywiście cokolwiek gra ;) (okazuje się że tak i to całkiem sporo...).
  2. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    To ja czekam, co Śmiechu powie na jakość tych śladów :p
  3. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    jak zdaniem fanów Dream Theater wypadł miks 64 letniego Andyego Wallace'a? :)
  4. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    On miksowal ? Jesli tak to w koncu bedzie dobrze brzmiaca plyta DT bo jak sluchalem kilka poprzednich to brzmialy jak tanie demo :)
  5. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Jeszcze nie słuchałem :p

Nie bardzo rozumiem to zdanie?? Na wszystkich płytach DT bas jest doskonale słyszalny... Nie jest żadnym problemem usłyszenie co i jak gra Myung...

Pytanko do tych którzy słuchali nowej płyty... Czy JP przestał się lenić i nagrał gitary rytmiczne z dublem?? Bo na ostatniej "Silver clouds and coś tam..." gitara rytmiczna poszerzona w panoramie przez wykorzystanie tego samego "podejścia" doprowadzała mnie do szału...
    No chyba że JP gra już tak precyzyjnie że potrafi nagrać 2 podejścia które zerują się po odwróceniu fazy jednego z nich :D (taki realizatorski joke)
  6. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Po ostatnich przebojach... proszę nie mylić 64 letniego Wallace'a z 64bitowym DAW i 64 bitowym przetwarzaniem :D bo zwariuje...
  7. B.E.C.I.D Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Zdanie nie odnosi się do tego jak słychać bas (nigdy nie miałem z tym problemu), tylko do tego, co się o tym powszechnie sądzi, pierwszy z brzegu (tzn. z googla) przykład: http://www.talkbass.com/forum/f8/dr...cks-yes-you-can-hear-myung-575377/index2.html (tytuł posta).

Posłuchałem specjalne tego stema jeszcze raz i... nie wiem... Przez 90% czasu jestem przekonany, że bez dubla. Ale różne drobnostki (fret noise tu, atak kostką tam...) nie dają mi spokoju. Może rzeczywiście gra precyzyjniej niż jesteśmy w stanie uwierzyć? ;) Tak serio to pewnie będzie oczywiste dla kogoś wprawnego, dla mnie nie jest...
  8. RollingTapes Użytkownik

Zawód:
    Mixer
    Ale tortura.. biedny Andy..
    Jak można mieć przyjemność w miksowaniu Dream Theater? :rolleyes:
    EMZK lubi to.
  9. B.E.C.I.D Użytkownik

DAW:
    Reaper
    To on tego nie robi dla pieniędzy? ;)
  10. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    :ehhh:
  11. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    eee, no myślę że można i to wielką, tylko to ogarnąć, to jest wyzwanie :)
    klarnetwielki lubi to.
  12. vasyl Super Moderator

DAW:
    Pro Tools
    Wyzwaniem jest raczej odpalenie jakiejkolwiek płyty tego bandu. ;) O gustach się nie dyskutuje panowie.
  13. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    napisałem tu o złożoności sesji, o gustach ani słowa nie wspomniałem :)
    muza nie jest prosta, o to mi chodziło
    a jaki masz problem z odpaleniem plyty ?
  14. vasyl Super Moderator

DAW:
    Pro Tools
    Fizycznie żadem jeśli o to pytasz, muzyka mnie odrzuca.
  15. B.E.C.I.D Użytkownik

DAW:
    Reaper
    I tak wygląda niedyskutowanie o gustach :)

Myślę, że ci, którzy jeszcze nie wiedzą wszystkiego (myself included) mogą czegoś się nauczyć słuchając stemów nawet z gatunków, których na co dzień nie trawią. Ja na przykład posłuchałem wnikliwie automatyki, korekcji czy pogłosów - wszystko to słychać znacznie lepiej niż w kompletnym miksie. Chętnie posłuchałbym też stemów do innych topowych produkcji - jeżeli macie jakieś linki, podzielcie się proszę...
  16. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Muzyka Dream Theater jest dla wielu z nas kontrowersyjna, ale trzeba docenić umiejętności techniczne muzyków oraz fakt iż mają miliony fanów na całym świecie. Fanami są przede wszystkim muzycy. Mnie interesuje jak z perspektywy takich muzyków wygląda miks AW :)
    Chodzi mi o to, że fan DT najczęściej nie będzie lubił Nirvany, RATM, bo to są rzeczy, które pozbawione są muzyczno-chirurgicznej precyzji jaką ma DT.

Sent using Forum Runner
  17. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Czyli to są stemy z automatyką? W takim razie dla mnie to jest fajna rzecz do analizy miksu AW :) Dotrę do studia, to ściągnę :)

Sent using Forum Runner
  18. B.E.C.I.D Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Przynajmniej ja moim drewnianym uchem słyszę gdzieniegdzie automatykę. Wyobrażam sobie, że nie wszystko da się odtworzyć w stemach - w szczególności nie da się tego, co było zapięte na sumie. Najlepiej pewnie porównać z gotowym miksem.

Ciekaw też jestem ile z tego dość potężnie brzmiącego wokalu wyprodukował Chycki, a ile Andy...

Chętnie poznam Twoje zdanie o tym materiale - gdybyś miał problemy ze ściągnięciem (trzeba mieć fizycznie włożony krążek do napędu), daj znać...
  19. dobarek Użytkownik

mam cos takiego, tyle że z poprzedniej płyty - do wydania DeLuxe dokładali DVD z zapisanymi wszystkimi Steamami wszystkich utworków :)

a co w ogóle sądzicie o miksie nowej płyty - moim skromnym zdaniem Mike Mangini, który zastąpił Portnoya nie do końca wpasował się ze swoim stylem gry do DT
  20. B.E.C.I.D Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Pytasz o miks, czyli jak Andy wpasował Mike'a do reszty zespołu ? :)
    Czy o samego MM? Bo to drugie, to - jak ktoś tu wcześniej zauważył - kwestia gustu, a to jest cechą osobniczą.
    Tak szczerze to nie sądzę, żeby zmiana perkusisty drastycznie wpłynęła na jakość muzyki/brzmienia. Jestem prawie pewien, że zmiana byłaby znacznie bardziej wyraźna, gdyby odszedł ktoś z pozostałych..., zwłaszcza JP, JR lub JL. Ryzykując potępienie ze strony wyznawców DT powiem, że jest mi obojętne - z brzmieniowego punktu słyszenia - czy za garami siedzi jeden czy drugi Mike.

Share This Page