1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Double

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez MaTyS, 11 Luty 2011.

1. MaTyS Początkujący

witam forumowiczow jestem nowy.
    mam pytanie odnosnie Dubli czy inaczej podbitek w jaki sposob je rozmiescic w panoramie bo wokal głowny idzie zawsze środkiem a podbitki? prosze o pomoc?
  2. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    A jak lubisz?
  3. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Nie ma zasady... czasem może być i 5 dubli głównej linii pod nią i do tego po 2 na lewo i prawo... A czasem można wrzucić główny i dubel z lewej i prawej... Wszystko to kwestia dostosowania do potrzeb... artystycznego zamysłu, producenckiej wizji... i mikserskiego podejścia...
  4. MaTyS Początkujący

rozumiem..lecz chodzi mi o podbitki w stylistyce hip hopowej...jak sa np. dublowane głosy w utworach dr.dre....czy mogł by mi ktoś powiedzieć.......
  5. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Próbuj. Jakimś patentem, ale to raczej na chórkach w popie jest skrajne rozbicie w panoramie i użycie jakiegoś stereo enhancera. Fajnie spłaszcza brzmienie i pracując nieco korekcją i delikatnym pogłosem, odsuwa w panoramie.
  6. MaTyS Początkujący

nie bede zakładał nowego tematu wiec zapytam tutaj....a czy wiecie moze...jak uzyskać taki efekt...jak jest rozmieszczony wokal w tym utworze?

Załączone Pliki:

7. JoachimK moderator globalny

noo... panoramą, niczym innym
  8. MaTyS Początkujący

a czy wie ktoś jak zrobić taki efekt?
  9. Lolo Stały Użytkownik

Zawód:
    pogrzebacz
    DAW:
    Reaper
    japej nagrywa dwa razy to sam i tak samo i rozkładasz w panoramie, jak masz jeden wokal i rozłożysz go w panoramie z offsetem zrobi się coś a'la pogłos (można próbować delikatnie zmienić eq, ale nie da tego samego efektu co dwa różne wokale)
  10. MaTyS Początkujący

o co chodzi z tym offsetem bo nie kumam? a mi sie wydawało ze ten wokal jest l-ri do tego delikatny reverb?
  11. Matey Użytkownik

Zawód:
    Wieczny Student
    DAW:
    Reaper
    Nagrywanie 2 różnych śladów jest najlepszym rozwiązaniem...jak powiedział Lolo
    Gdy odtworzysz oryginał i identyczną kopię, a w jednym odwrócisz fazę to usłyszysz ciszę. Nawet jak rozłożysz dwa ślady szeroko w panoramie to uzyskasz i tak dźwięk grający na środku. Przesunięcie w czasie jednego śladu np. o 30 milisekund da Ci już szeroką panoramę, ale jak dobrze się wsłuchasz lub na wyjściu ustawisz mono to usłyszysz efekt fazowy taki jak chorus. Korektory zmieniają fazę, więc możesz uzyskać trochę różne ślady.

Spróbuj wszystkiego. Metoda prób i błędów.
    Skopiuj wokal. Jeden ślad ustaw na lewym kanale, drugi na prawym i przesuń o kilka milisekund...oczywiście tylko jeden ślad przesuwasz w czasie.
  12. rops Użytkownik

To nie jest 2x nagrane, tylko delay z niewielkim przesunięciem czasu.

Share This Page