1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Dostrajanie chóru

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez Tonmeister, 28 Luty 2011.

1. Tonmeister Początkujący

Dostałem do złożenia nagranie chóru a'capella. Utwory były nagrywane krótkimi fragmentami, ale nawet na przestrzeni 2-3 taktów chór strasznie spada z intonacją. Zaśpiewanie każdego odcinka rozpoczyna się podaniem dźwięków na fortepianie, więc konieczna będzie poprawa stroju każdego z odcinków, bo inaczej się tego nie złoży.
    Co proponujecie? Jaki soft, jaki najlepszy sposób?
  2. SONIC LOFT STUDIO Użytkownik

Zawód:
    realizator
    DAW:
    Sonar
    Jak mnie pamięć nie myli to Przemak kiedyś stroił kilku akordeonistów, więc powinien naświetlić sprawę, ale nie pamiętam już czym.
  3. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Przemak pisał chyba kiedyś o melodyne DNA. Ale w przypadku chóru problem może być dużo bardziej złożony :)
  4. 1521kuba Aktywny Użytkownik

DAW:
    Adobe Audition
    Miałem kiedyś taki problem. Było to dawno i robiłem to na Fosteksie D 160. Przepisywałem miks na DAT-a ręcznie kręcąc pitch i sprawdzając strój na klawiszu. [IMG]Wariactwo.
    Musisz wszystko zrobić ręcznie. Każdy odcinek przeanalizować i odpowiednio ruszyć pitch benderem. Na chórze żaden automat nie zadziała.
  5. JoachimK moderator globalny

Zaśpiewać od nowa. Poważnie. A jak dalej będzie źle, to już problem chóru.
  6. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Nie, melodyna po pierwsze nie da rady zchorem, a po drugie to nie ten problem, bo jak rozumiem, chor ze soba stroi, tylko spada. W takim razie trzeba to przestrajac "plynnie", to znaczy poczatu nie ruszac (bo do podanego dzwieku jest OK) a potem podwyzszac. Plynnie to bedzie slychac, a wiec trzeba wybierac miejsca gdzie nie slychac, i podwyzszac, i tak po kawaleczku. Lepiej brzmi podwyzszanie z przyspieszaniem, przyspieszenia nie powinno byc slychac, a brzmienie lepsze. Troche roboty jest...
  7. Tonmeister Początkujący

Tak, chór sam w sobie stroi idealnie, ale systematycznie spada. Nagranie raz jeszcze odpada, muszę spróbować zrobić coś z tego co jest. Jeśli melodyna odpada, to rozumiem, że najlepiej będzie po prostu podkręcać pitch. W jakim DAWie będzie najlepiej? Mam do dyspozycji Adobe Audition, Samplitude i Logica na MACu.
  8. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Czyli jest dobry, ale ma jedna wade ;) MSPANC
  9. 1521kuba Aktywny Użytkownik

DAW:
    Adobe Audition
    W tym, który najlepiej znasz. Ta funkcja jest wszędzie.
  10. JoachimK moderator globalny

W takim przypadku dobrze jest mieć taką możliwość, jak oferuje np. Wavelab - nanoszenie punktów na linię odwzorowującą pitch, wtedy nie trzeba nic ciąć i cały materiał przestrajać płynnie non stop zawyżając. Tak czy inaczej kontrowersyjna sprawa, z doświadczenia wiem (a chórów się trochę ponagrywałem, także tych amatorskich), że był płacz, gdy się okazało, że fajnie by było pomontować co lepsze fragmenty i ciężko trafić z dostrojeniem, bo rzadko kiedy chór "idealnie stroił sam w sobie", jak to podobno jest w tym, przypadku :p (co z drugiej strony mogło nawet pomóc, ale nierzadko dyrygent czy jakiś tam opiekun chóru odrzucał po kilku próbach kombinacje i zostawiał naturalnie, lub wywalał całe nagranie).
  11. Tonmeister Początkujący

No cóż, będzie trochę zabawy, ale nie ma wyjścia. Mam jeszcze pytanie - zwłaszcza do Joachima - oczywiście wiadomo że każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie, ale czy mógłbyś podpowiedzieć coś w kwestii equalizacji - jakieś typowe pasma, na jakie należy zwrócić uwagę?
  12. przemak Przyjaciel dzwiek.org

W kubusiu tez.
  13. JoachimK moderator globalny

Można i wtyczką typu Waves SoundShifter ;)
  14. JoachimK moderator globalny

Tak jak piszesz - indywidualna sprawa, wystarczy że postawisz dwa różne mikrofony (albo nawet te same dookólne mikrofony będziesz różnie kierować względem źródła) i już będzie inaczej brzmiało, przy czym wcale nie jest to równoznaczne ze skorygowaniem na EQ później. Trzymaj się ogólnych zasad, czyli jasność to może być 10-12k, wyrazistość, prezencje szukaj na 3-8k, uważaj na telefoniczne brzmienie na 1k i niżej, ciepło basu to może być 80 albo i 120, zależy. Ale najlepiej tak kombinuj z mikrofonami i ich ustawieniem, żeby potem nie korzystać z korektora ;) (na to już chyba za późno w tym konkretnym przypadku)
  15. Tonmeister Początkujący

Ten materiał ponoć był nagrywany na Neumannach TLM103, więc dobry sprzęt, ale jest dużo "syczenia" na spółgłoskach "S", "C" itp. Czym to można spróbować podciąć? Jeśli korektor, to jakie pasmo? A może jakaś inna wtyka?
  16. JoachimK moderator globalny

Syczenie bywa różne, może być np. wąsko już na 2,5kHz (charakter gwizdu) albo i wąsko na 12k, a może syczeć szerzej, np. 5-8k. Korektorem tego nie ruszaj, syczenie się eliminuje de-esserem. Ale to nie jest typowe narzędzie do chóru. Mikrofony bardzo dobre, więc albo coś źle nagrane, albo coś innego.
  17. birtuin Użytkownik

a to nie z tlm-ów to syczenie? one b. jasne są...
  18. Darekk Użytkownik

kiedyś miałem podobną bajkę , robiłem na audition-ie , do orginalnej ścieżki dokładałem drugą z korekcjami piche itp. i w miarę jak spadali ta przerobiona narastała , ja miałem chyba lżej bo dodawałem jeszcze reverb katedral (chyba) z wtyczki NI FX3 to rozmydlało , zainteresowani byli zadowoleni , i nie pokazuj etapów pracy tylko gotowy mix ...

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. chór problem intonacji

,
  2. jak dostrajać dźwięk w programie logic pro 9