1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Dobrze brzmiące HH

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez jacko, 12 Styczeń 2011.

1. JoachimK moderator globalny

Kupowałem w 96r. właśnie w AmpTown Jema. Gitar od groma, myślę że naprawdę któryś tysiąc włącznie z sygnaturami, jak np. strato Sambora - wszystkie na statywach na podłodzie, można brać i ograć, poza dosłownie kilkoma wiszącymi za szybami - ten mój Jem, jakiś telecaster custom shop za chyba ponad 9tys. DM jeśli pamiętam i jeszcze coś. Oczywiście nie było problemu, żeby Jema ściągnąć i żebym parę godzin pograł sobie... Byłem dwa razy tam, w końcu po załatwieniu niemałej kasy kupiłem. Dostałem gratis masę zestawów porządnych strun do tego. Potem jeszcze wracałem do tego sklepu (kaczka Voxa, cośtam...).
    Ten sam model Jema, który kupiłem, pojawił się w katalogu rodzimego sklepu jakieś 2 lata później (kto miał Ibaneza w Trójmieście wtedy? - bo już nie pamiętam), oczywiście na zamówienie, a więc bez możliwości pomacania, ale za to 30 czy 40% droższy :)
    Rok temu widziałem tego Jema w Gemini w Gdyni, cena praktycznie taka sama jak tamta sprzed lat :)
  2. Romek Użytkownik

Zawód:
    Student
    Może Interton?
  3. Ofczi Użytkownik

Zawód:
    Amator- ale chłonie wiedzę w każdej ilości
    jestem perkusistą już trochę lat i (wydaję mi się przynajmniej) o co Jackowi chodzilo w pytaniu. Blachy typu zildjian Z hihat 13' brzmi faktycznie troche jak dzwonek, tego samego typu blachy firmy sabian będące odpowiednikiem zetek na moj gust ze zbliżonym brzmieniem to aa regular, Chodzi zapewne o jasność brzmienia i ten przyjemny "es". Proponuję posłuchać jak brzmi formuła sabiana hhx- 14'- jest dla mnie czymś neutralnym bez skrajnosci w skrajność. Są jeszcze formuły K zijdljiana, które brzmia jasno,ale tych nie próbowałem. Mogę podesłać jakąś próbkę tego hhx, bo coś nagrywałem, chyba przy użyciu jakiegoś cada. Poza tym dużo też daje różnicy, jak perkusista skręca ten hihat, czesto zdaje się że musi być otwarty mocno żeby była luta w miksie ale to jest złudne, kiedy zaczynają dochodzić elementy typu kompresja czy eq i przestery, z tego często perkusisci do konca sprawy sobie nie zdają. Zresztą każdy ustawia jak lubi kiedy mu to pod ręką brzmi...Przykładem bardzo lekko rozluźnionego hihatu jest gra Larsa Urlicha (maszynka zamocowana na blaszce jest tylko po to żeby scisnac blache, a nie ją unieść- a z niektórych artykułów, jakie gdzieś kiedyś pojawiały się w moich rękach wynikało że nie używa jej wcale).
    jacek.mixer lubi to.
  4. Oskar Frydrych Użytkownik

Zawód:
    student
    DAW:
    Pro Tools
    ja zamieszczam tutaj brzmienie zildjiana 14 K custom dark HH w kontekście całego nagrania, jest jaka jest pod względem realizacyjnym, ale to nie o to chodzi teraz
    Wieczorem zamieszczę jeszcze jeden przykład innego zespołu z dokładnie tym samym HH

Załączone Pliki:

Share This Page