1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Dobór technik mikrofonowych do rejestracji bebnow etnicznych - praca dyplomowa

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez hallvi, 17 Grudzień 2010.

1. hallvi Użytkownik

Witam, witam

Własnie urodzilo mi się dziecko w postaci pracy inżynierskiej na temat:"Dobór technik mikrofonowych do realizacji nagrań etnicznych instrumentów perkusyjnych". Temat wybrałem ze względu na nikłą/żadną ilość publikacji na ten temat (ja sie z żadną nie spotkałem) oraz eksperymentalno-badawczy charakter. Pracę zamieszczam w zredukowanej formie (omówione:djembe, darabuka, misa tybetańska ze wszystkich 8 instrumentów). Na stopniu magistra chcę temat pogłębiać i kontynuować i jeżeli wszystko pójdzie po mojej myśli, to wyniki wykorzystać do bardziej komercyjnych celów.

Co do samej pracy: ma ona charakter stricte praktyczny. Nie ma w niej zawartych szczegółowych opisów warunków akustycznych (jak chocby pomiar promienia krytycznego w pomieszczeniach), z prostego powodu - braku czasu ( na napisanie calej pracy miałem ok. 2,5 miesiąca). W ramach kontynuacji badań mam zamiar uderzyć w szczegółowy opis zasad działania bębna, pomiary wibrometrem wychyleń membrany oraz rozchodzących się na jej powierzchni modów etc.
    Starałem się przerobić pracę dla potrzeb artykułu pod kątem edycyjnym i merytorycznym, ale mogłem przeoczyć jakieś "fejki". Mimo to całość powinna być zrozumiała w tej formie jaką zamieściłem.

Jestem świadom, że niektórzy mogli mieć całkowicie inne przygody z podobnymi instrumentami, ale moje wyniki i wnioski zostały oficjalnie uznane przez promotora za wiarygodne:p.Mam nadzieję, że ten artykuł pomoże Wam w walce z omówionymi instrumentami i ich rejestracją/nagłośnieniem:).

P.S.

Cały artykuł zawiera sie w pdfie poniżej no i jest stosunkowo obszerny, aczkolwiek czyta sie go szybko i jest duzo obrazków:p:p. Również dodaje skompresowany folder z zarejestrowanymi próbkami do omówionych instrumentów.

Załączone Pliki:

2. hallvi Użytkownik

Widzę, że kilka osób pliki sciągnęło. Chcialbym, aby ktos napisał po zaznajomieniu się z tematem, na ile przydatne toto może być dla inżynierów nagrań. Nie oczekuje ani głaskania ani bezsensownych i obrazoburczych komentarzy, ale konstruktywnej oceny materiału, bo nie wiem na ile kontynuacja tego tematu na poziomie dalszym ma sens od strony inżynierskiej jak i muzycznej;]

Share This Page