1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Distortion

Dyskusja w dziale 'Kącik Gitarzysty - dyskusje o gitarach, efektach i' rozpoczęta przez Satch, 10 Kwiecień 2006.

1. Satch Początkujący

Jaka kostka bedzie najbardziej przypominac brzmienie w stylu Vaia czy Satrianiego i bedzie w rozsadnej cenie? Wiem ze samym distortionem takiego brzmienia nie osiagne ale narazie pomijam wszystkie delay'e, kompresory itp - to z czasem :wink: Czy np. ds-1 bossa chociaz troche spelni moje oczekiwania? chyba Satch swojego czasu jej uzywal...

pzdr.
  2. kraft Guest

Witam. Też niegdyś szukałem brzmienia Satrianiego ale poprzestałem, gdyż zrozumiałem że brzmienie to nie tylko sprzęt i elektronika. Ale...
    Kupiłem sobie DS-1 i miałem zamiar go zmodyfikować na wzór modyfikacji Roberta Keeleya, takiej ,jakiej używał właśnie Satriani. Zmodyfikowałem więc go sobie (gdyż standartowy nie przypominiał za bardzo jego brzmienia ;)
    Ale troszke mi nie podeszło jego nowe brzmienie. Pozmieniałem wartości elementów na inne i powiem szczerze, że brzmienie nieco podobne (na pewno bardziej niż wcześniej) Ale niestety nie mam Ibaneza JS1000 tudzież Chrome Boy'a ani Peaveya Triple XXX / JSX ani jego paczek także poprzestałęm na tym DS-1. Prawdę mówiąc wyszła mi z niego całkiem fajna kostka :)
    Niestety nie jestem w stanie nagrać brzmienia pomojając to, że nie mam go akurat w domu bo pożyczyłem kumplowi na koncerty ale nie mam odpowiedniego mikrofonu :) A chętnie bym go zaprezentował
    Pozdrawiam.
  3. Hardi Aktywny Użytkownik

Sama kostka cudów nie sprawi, gdyż to tylko element całej układanki, ale Boss DS-1 modyfikowany przez Roberta Keeley to jest właśnie ta kostka, której używają ci giganci gitary, tutaj możesz sobie kupić tą kostkę jak i inne modyfikowane przez Roberta Keeleya
  4. Satch Początkujący

Wiem ze sama kostka to jeszcze nic, ale od czegos trzeba zaczac, wiec po kolei :wink: Poza tym to czym sie rozni ta kostka po modyfikacji? Jest duzo wieksza roznica niz przed przerobka?
  5. kraft Guest

Modyfikacja polega na wymianie diód obcinających na LEDy, zamontowaniu przełącznika zmieniającego rodzaj tych diód, i zamianie kondensatorów na MKT no i zmianie ich wartości. Testowałem z sklepie mój DS-1 i oryginalny i powiem, że różnica duża. Znajomi mi pogratulowali przeróbki :p i mam już pare zamówień na przeróbki :] Także myśle że warto.
  6. Larsu Użytkownik

To moze podasz schemat przerobionego ukladu? Albo przynajmniej wartosci tych wymienionych elementow?
  7. kraft Guest

Share This Page