1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

dbajcie o porządek w sesjach i nie nadużywajcie nieograniczonej liczby kanałów

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez jacek.mixer, 22 Marzec 2011.

1. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Screen shot 2011-03-22 at 10.42.23 AM.jpg

Powyższy plik pokazuje gitary, które dostałem do miksu w formie 21 śładów. Okazało się, że 18 z nich to symetryczne stereofoniczne zagrywki przesterowane, które grają niemal to samo i nie tylko mogą być, ale powinny być na jednej parze śladów.
    Złym nawykiem jest dzielenie sobie partii na osobne kanały. Ten sposób pracy jest po prostu trudniejszy, sesja jest mniej uporządkowana i nasz mózg ma kilka dotatkowych niepotrzebnych rzeczy do radzenia sobie.
    BtQ lubi to.
  2. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    kolejna piosenka, oto lista śladów wokali:
    Screen shot 2011-03-22 at 12.01.55 PM.jpg
    ciekawe do ilu zjadę...
  3. Lolo Stały Użytkownik

Zawód:
    pogrzebacz
    DAW:
    Reaper
    hahaha, mocno, ze 4 zostaw :D
  4. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

jacek, a moze to jest chor aleksandrowa i kazdy mial swoj mikroport?? :D
    RadekX lubi to.
  5. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    nie, to są sesje ze "zjazdem z góry" - każda następna część to nowy ślad

ja lubię klasyczne sesje, gdzie jest główny wokal i dośpiewki
  6. kamilbiedrzycki Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools, Reaper
    Przynajmniej masz jeszcze podpisane te slady. Najgorsze jest to jak dostaniesz cos co ma nazwy Audio 1, Track 01.... itp.
  7. aldi Guest

Nie wiem do końca o co chodzi w pierwszym zrzucie - czy o to, że jest na czterech śladach , czy o to, że ma naście części nieposkładanych w jedno?
  8. Lolo Stały Użytkownik

Zawód:
    pogrzebacz
    DAW:
    Reaper
    Jest dokładnie opisane.
  9. aldi Guest

No dobrze - czyli zrzut ekranu jest po pewnym przerobieniu - w sensie zrzuceniu wielu plików na jeden ślad.
    Tak?
    Bo ja to rozumiem - tylko chodzi o to uściślenie.
  10. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Tak zrzut pokazuje gitary uporządkowane na 5 śladach, które oryginalnie były dostarczone na 21 śladach.
  11. jaca Stały Użytkownik

A takie buty, to faktycznie ktoś przesadził.
  12. Igor Aktywny Użytkownik

Zawód:
    trener, realizator
    DAW:
    Pro Tools
    Dlatego zawsze byłem zwolennikiem zniesienia nieograniczonej liczby tracków w DAW-ach. Chwyt marketingowy, który ogłupia, rozleniwia i na pewno nie pomaga muzyce, że o biednych realizatorach nie wspomnę...
    jacek.mixer lubi to.
  13. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

a ja bylem zwolennikiem zeby uzywac mozgu i kierowac sie zdrowym rozsadkiem. Ktos kto krytycznie podchodzi do samego siebie sam po pewnym czasie stwierdza, ze nadmiar nie jest dobry i nie pomaga.
    VaaB lubi to.
  14. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Igor bez przesady. To nie nieograniczona liczba śladów jest za to odpowiedzialna, tylko niewiedza i bałaganiarstwo. W moich sesjach na przykład nie znajdziesz nigdy bałaganu nawet jeśli mam wiele ujęć gitary mimo że pracując w Reaperze nie masz ŻADNYCH ograniczeń. Porządek to podstawa pracy. Jesli masz dużo pracy, chcesz ją sobie ułatwić a nie utrudnić. Inną sprawą jest, że z tego co zdążyłem zauważyć PT w moim odczuciu nie ma najlepiej na świecie rozwiązanej kwestii montażu take'ów i jesli ktoś nie ma w tym wprawy woli robić metodą "zjazdu z góry" robiąc tym samym bajzel. Tak czy owak, porządek zależy od nas, nie od oprogramowania i jego ograniczeń lub ich braku.
  15. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    montaż wielu takeów jest jedną z podstawowych cech Pro Toolsa, w świecie profesjonalnym nie spotkałem jeszcze kogoś, kto robiłby zjad z góry w PT

nie spotkałem jeszcze DAW, który miałby kwestię take'ów rozwiązaną lepiej (w sensie kompletnym, bo np. pewne pojedyncze elementy są zrobione lepiej w niektórych programach, ale jako całość - PT rządzi)
  16. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Tu to chyba mamy do czynienie z innym problemem - ja np. w czasie nagran czesto mam rozne rzeczy na roznych sladach, ale przed zgraniem a juz wysylajac do kogos to oczywiste, robie z tym porzadek.
  17. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Oto sesja aktualnie nagrywanego przeze mnie wokalu. Dodam, że jeszcze w PT 7 nie było możliwości wyświetlenia wszystkich playlist jednocześnie, ale już wtedy był to dla mnie najlepszy sposób zarządzania take'ami. Key command focus oraz klawisze C i V były wtedy oczywiście kluczowym elementem całego procesu.

Załączone Pliki:

18. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    U mnie to wygląda identycznie, tylko po wybraniu take'ow do głównej playlisty zmieniam color na default w "Color Palette" - draznia mnie takie teczowe tracki ;)
    Najfajniejsze w PT jest to że tak samo operuje się ścieżkami wokalu jak i mulitrackiem bębnów albo innymi wielościeżkowymi nagraniami. Dzięki temu np częściej nagrywam ujęcia ambientowe prawie wszystkiego - nawet jeśli miałoby się okazać, że ich nie użyje w miksie.

Warto też dodać, że w PT bardzo wygodna jest obsługa ścieżek stereo. Można na przykład wrzucać duble na ścieżki stereo (przeciągając dwie ścieżki mono na jedną stereo). Pożniej przy użyciu multi-mono plugin możemy obrobić identycznie oba ślady z ew możliwością zmiany parametrów w poszczególnych ścieżkach i mamy je w mikserze pod tylko jednym faderem.
    Wszystkie sesje do miksu dla siebie staram się tak przygotowywać.
  19. aldi Guest

A co jeśli jest kilka podejść (na całej długości utworu - bez punchu) np. wokalu i automatyzuje się wstępnie, łącząc jednocześnie poszczególne ślady z głośnością odpowiadającą twórcy.

Należy to zgrać do jednego tracka stereo oddając do mixu? Tak?
  20. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Co to znaczy "jest kilka podejść"? To są take'i z których chcesz zmontować jeden, czy one mają grać jednocześnie?

Jeśli oddajesz ślady do miksu dla kogoś innego, to absolutnie nie oddajesz tego z automatyką. Jeśli masz wątpliwości, przeczytaj informacje na stronie www.chimpstudio.com - tam są moje wytyczne, które częściowo skopiowałem od Tomasz Lorda Alge. Myśle, że mogą być użyteczne nie tylko dla tych co przekazują muzykę do miksu dla mnie.

Sent from my iPhone using Forum Runner

Share This Page