1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Dźwięk na planie w warunkach extremalnych

Dyskusja w dziale 'Postprodukcja i dźwięk do filmu' rozpoczęta przez Pawel Walentynski, 19 Grudzień 2011.

1. Pawel Walentynski Użytkownik

Zawód:
    realizator dźwięku
    Witam, mam pytanie, bo możliwe że zetknął się ktoś z was z podobnym zleceniem.
    Mamy tu do zrealizowania poważny job, 6 wyjazdów po 10 dni do 6'ciu różnych zakątków świata..od mokrej jungli przez suchą pustynie po zimną syberie..
    Będziemy nagrywać coś na zasadzie reality show, z 8 kobietami które chcą zrobić wszystko by odmienić swoje życie..

Pytania:
    1. Czy nagrywamy je wszystkie na mikroportach czy np na 3, 4 tyczkach? Będą biegać po błocie, w wodzie między innymi..nie koniecznie grupami..
    2. Jak telewizja czy inne duże ekipy załatwiają tego typu joby?
    3. Ilu dźwiękowców da rade to ogarnąć?

Pozdrawiam!!
  2. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    acha oprocz tego co na FB odpisalem moze jeszcze jeden asystent (ew. stazysta) co moglby biegac pomiedzy wami z bateriami, akumulatorkami, zmienial i wymienial. Wszystko zalezy od szybkosci strzelania oczywiscie.

i nie zapomnijmy o synchronizacji pomiedzy 2 recorderami i kamerami :)
  3. Artur(m) Aktywny Użytkownik

Taki superwypasjob a Ty się publicznie przyznajesz, że nie do końca ogarniasz sprawę... Odważne:).
  4. Pawel Walentynski Użytkownik

Zawód:
    realizator dźwięku
    Nie wiem jak Ty podchodzisz do całkowicie nowych i fascynujących jobów, które są dla Ciebie wyzwaniem Artur(m) ale ja wole wiedzieć jak się do tego przygotować, na jakie przeszkody moge sie natknąć, co mam mieć pod ręką i jak wszystkiemu sprostać w możliwie najbardziej ergonomiczny sposób by nie okazało sie że przez niewybaczalne braki w ekwipunku, którym można było zapobiec, narażam produkcje i własną przyszłość w branży na porażke.
    Jak to mówią, "kto pyta nie błądzi" tym bardziej przy zleceniach podobnych gabarytów :)

PS: Specjalizuje się w dźwięku na planie a nie w świeceniu oczami, a z tego co słysze to wielu naszych myli te dwie profesje niestety..

Pozdrawiam
  5. Artur(m) Aktywny Użytkownik

Mam nadzieję że Cię nie uraziłem. Ja bym się na taką poważną "imprezę" nie wybrał. Czas przygotowania powinien być przed " podjęciem wyzwania", a nie w trakcie. Brałem się za różne rzeczy, o których nie miałem pojęcia, lub wiedziałem "nie wszystko", ale w "najlepszym" przypadku, mogłem "najeść się wstydu", lub w najgorszym otrzymać "wypowiedzenie". Z tego co piszesz, na taką trasę, z natury ograniczonej czasowo, jedzie człowiek który w nocy po pijaku, w "pięć minut ustawia środowisko".
    Takt, nie znam się na specyfice życia dźwiękowego na planie, więc może niepotrzebnie zabieram głos.
  6. Pawel Walentynski Użytkownik

Zawód:
    realizator dźwięku
    Nic z tych rzeczy, nie czuję sie urażony, job dopiero co się ukazał i jeszcze daleko do realizacji, przed kosztorysem, w fazie kiedy możemy jeszcze zdecydować czy piszemy się na wszystko od początku czy tylko na post..bardzo mi na tym zależy dlatego tu to małe zamieszanie:))
    Luke cała ekipa dziękuje za pomoc!!

pozdrawiam
    Luke Audio lubi to.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. jak zrobić dźwięk na planie