1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Dźwięk "charczy"

Dyskusja w dziale 'Postprodukcja i dźwięk do filmu' rozpoczęta przez Matall, 12 Sierpień 2009.

1. Matall Początkujący

Witam wszystkich:)
    Jestem pierwszy raz na tym forum,nei wiem,gdzie opisać mój problem,postanowilem zrobić to tutaj ;)
    Otóż sprawa jest taka. Znajomy nagrywał koncert na aparacie cyfrowym. Niestety,usiadł zbyt blisko głosników, i dźwiek strasznie "charczy". Czy jest możliwość w jakiś sposób zmniejszyć ten efekt? Nawet kosztem utraty basów...
    Jeśli nie da sie tego zrobić w połączeniu z filmikiem, to chociaz zeby zrobic tak,żeby oczyścić sam dźwięk(wycinając go z filmu)?
    Dziekuję z góry za pomoc ;)
  2. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

w adobe audition jest taka opcja clip restoriation, ale czy da sobie rade? musisz probowac (innych edytorow nie znam, moze tez cos mają).
  3. Michal_Chojnacki Użytkownik

Zawód:
    uczeń
    JA bym się osobiście pobawił z EQ, Bo tutaj aparat jest zbyt czuły i chyba dlatego charczy. Może wystarczy przyciszyć problematyczne częstotliwości.
  4. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    absolutnie nie - przesterowany dzwiek to utracone informacje, a nie ich nadmiar - eq tutaj nic nie pomoze
  5. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

otóż to - wystarczy luknąć na wykres i widac pewnie jak ładnie poucinane - jak mocno, to w zasadzie chyba ciezko uratowac.
  6. Michal_Chojnacki Użytkownik

Zawód:
    uczeń
    Ja nie wiedziałem dlatego o EQ pisalem... Teraz już bedę wiedział że to nie EQ :)
  7. Lolo Stały Użytkownik

Zawód:
    pogrzebacz
    DAW:
    Reaper
    dźwięk jest zniszczony, jakbyś fuzz'a podłączył :)
  8. bluesteam Użytkownik

9. JoachimK moderator globalny

Nie, nie i jeszcze raz nie!!!

Zaden przecietny zestaw do restoracji (a takim pomimo ceny jest powyzszy) nie naprawi ciaglego przesterowania. Mozna sie postarac o czesciowa naprawe krotkotrwalych przesterowan, ale efekt nie gwarntowany, a czas poswiecony na to spory. Ale na pewno nie nadaje sie do tego to oprogramowanie Waves czy podobne.
  10. bluesteam Użytkownik

A niby czemu nie? Używałem przez krótki czas w pracy i naprawiałem sobie właśnie tym nagrania z aparatu. Cudów nie ma ale jakaś poprawa była. Nie twierdzę że się opłaca kupować ten pakiet by naprawić jeden filmik ale obaczyć demo nie zaszkodzi.
  11. JoachimK moderator globalny

Jesli uwazasz ze dziala, OK
    Zajmuje sie tym (restoracja) co jakis czas od paru lat i mam nieco inne spojrzenie na problem.
    Tak czy inaczej dalej twierdze ze przesterowania nie da sie naprawic - bo to po prostu niemozliwe, gdyz nie wiadomo, jak wygladal sygnal przed przesterowaniem. To nie jest problem usuniecia jakijes harmonicznej czy harmonicznych w danej jednostce czasu, czy tez uzycia narzedzia usuwajacego szybkozmienne piki, bo wlasnie takich nie ma w przesterowanym sygnale.
  12. bluesteam Użytkownik

Piszę to jak przeciętny zjadacz chleba, który po zastosowaniu wyżej podanego pakietu (dokładniej X-Cracle) usłyszał różnicę i to na plus dla obrabianego materiału. Nie wnikam na jakiej zasadzie dana wtyczka działa, jeśli słyszę że jest "lepiej" to używam danego narzędzia.
  13. Lolo Stały Użytkownik

Zawód:
    pogrzebacz
    DAW:
    Reaper
    Restoracją starych nagrań (winyle) zajmuje się od 10 lat, amatorsko co prawda - ale zawsze, ale jedno jest pewne - każde oczyszczanie, odpikowywanie, odbuczanie, niszczy dźwięk, teraz tylko zdrowy rozsądek i ucho może być jedynym narzędziem.
  14. JoachimK moderator globalny

Na pewno, kazdy zabieg, niemniej moglbys sie zdziwic odnosnie niektorych efektow takich restoracji :)
    Ale tak porzadnie to nie da sie zrobic wtyczkami typu Waves i podobnymi
  15. bluesteam Użytkownik

100% racji że każda taka ingerencja wpływa degradacyjnie na materiał, ale musze przyznać że dwa razy ten pakiet uratował mi dupę. Kiedyś obiecałem kumplom że nagram im ich pierwszy koncert na wielokanałową kartę, akurat pech chciał że coś mi się tam zrąbało ze sterownikami i na każdej ścieżce co jakiś czas dość nieregularny miał różnego rodzaju trzaski. Dzięki wtyczką X-Click i X-Cracle jakoś mi się udało pozbyć w 90% tych anomalii. Najgorzej było na śladach perkusji, bo trzeba było uważać aby nie poprzycinać transjentów.
  16. JoachimK moderator globalny

Alez ja nie mowie, ze to nie dziala, wrecz przeciwnie :)
    Niestety Waves Restoration nalezy do tych, ktore daja znac o sobie tym bardziej, im bardziej chcialoby sie odszumic. Ale to nie znaczy, ze nie dziala!
  17. Lolo Stały Użytkownik

Zawód:
    pogrzebacz
    DAW:
    Reaper
    denoiser i declicker Steinberga (standard w Wavelab) działają bardziej "zachowawczo".
  18. JoachimK moderator globalny

Nie wiem co masz na mysli ;-)
    Dla mnie to przyklady na jedne z gorszych tego typu narzedzi, aczkolwiek mam male wyjatki, gdzie uzyje declickera steinbergowego (denoisera juz nie).
    No chyba ze na sladach w miksie, gdzies w tle, ale na pewno nie na restoracje w pojeciu doslownym na materiale komplekosowym.
  19. lego Użytkownik

Dyskusja ciekawa, ale temat sę zagubił. Może niech OP spróbuje demo iZotope RX i zobaczy, czy wog'le coś się z jego problemem da zrobić?

Acz osobiście łaskawie wątpię ;-)
  20. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    A wrzuć fragment tego nagrania, każdy ma różne sposoby i narzędzia., Przecież są tu magicy od czyszczenia dźwięku na potrzeby sampli na przykład.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. jak oczyścić dźwięk w filmie

,
  2. jak naprawić przesterowany dźwięk

,
  3. dzwiek charczy

,
  4. naprawa przesterowanego dźwięku,
  5. aparat cyfrowy niszczy dźwięk filmików,
  6. jak zmniejszyć przesterowane nagranie,
  7. nagrywanie aparatem cyfrowym koncertu,