1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Długi kabelek = długi problem

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez kamilbiedrzycki, 30 Styczeń 2011.

1. kamilbiedrzycki Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools, Reaper
    Wstawiłem do działu Live bo pewnie tutaj więcej osób korzysta z takiej dobroci jaką jest "pyta" czyli kabelek wieloparowy. Moje pytanie jest takie czy ktoś z Was zauważył żeby przy długości ok 90 - 100 m zmieniał się sygnał z mikrofonów i w jaki sposób. Mam w pracy połączone dwie pyty z reżyserki na scenę do nagrań o łącznej długości ok 80m i podejrzewam że coś mi one z dźwięku zabierają. Jeśli macie jakieś spostrzeżenia to proszę o podzielenie się.
  2. Koltun Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, technik backline
    DAW:
    Cubase, Pro Tools
    Zabiorą i jest to dość oczywiste - nastąpuje tłumienie wyższych częstotoliwości, jego stopień zależy od: impedancji wejściowej preampu oraz pojemości własnej przewodu.
  3. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    A to dopiero zjawisko statyczne, kabel w jakimś stopniu zmienia strukturę sygnału, a 80m to już dosć długi kawałek kabla jest.
  4. kamilbiedrzycki Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools, Reaper
    To że ścina górę to jak wiem i trochę to słychać ale bardziej chodzi mi o dynamikę.
  5. JoachimK moderator globalny

Dynamika ucierpi od śmieci zakłócających. A te są uzależnione od ekranu, pojemności oraz właściwości mechanicznych przewodów (zgniatanie zmienia pojemność) oraz impedancji na odbiorniku - im większa, tym więcej śmieci. Ale że jest to wartość niezmienna, więc głównym winowajcą jest tu sam przewód. Pewnie pytasz o klasykę, więc dodam, że nie mieliśmy specjalnie kłopotów z transmisją sygnałów dobrą pytą z mikrofonów DPA czy Schoeps na dość duże odległości do np. Millenii, choć fakt, że aż 80m to nie było.
  6. kamilbiedrzycki Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools, Reaper
    Dzięki Joachim za odp. Siedzę i myślę jak zmniejszyć dystans ale chyba mi się nie uda. Jedyne co wymyśliłem to to że to są dwie pyty i ich łączenie jest na jednej z galerii w teatrze przez co mogę tam wstawić przedwzmacniacze i dalej pociągnąć już sygnał liniowy. Jeśli uda się kupić kiedyś inne zabawki do nagrań to nawet zostawiałbym przedwzmacniacze w orkiestronie. Kiedyś podczas rozmowy z jednym panem z firmy Polyhymnia zapytałem jak sobie radzą z dynamiką przy niektórych nagraniach klasycznych i w odpowiedzi wspomniał coś takiego że tak zna posiadane mikrofony i preampy (jakieś przerabiane Philipsy), że spojrzy na partyturę, zobaczy skład i ilość literek "f" i wie na jakie wzmocnienie ustawić. :)
  7. PacMan Użytkownik

Tak przy okazji: Jak zmierzyć parametry pyty ? (najbardziej interesują mnie przesłuchy między kanałowe)
  8. DawidZ Użytkownik

To co napisał wyżej Koltun jest oczywiste i zrozumiale ale czy moglbys Marcinie rozwinąc swoja wypowiedz?
    Pozdr,
  9. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Oj ja w tym względzie nie mam szerszej wiedzy, wiem tylko ze takie zjawiska zachodzą. Bardzo dużo wie o tym niejaki pan Van Den Hul. Dla niewtajemniczonych tylko kolejny producent Audiofilskiego VooDoo, jednak dla zaznajomionych z jego osobą wiadomym jest, że facet w tym co robi jest artystą i naukowcem przede wszystkim. Dokładnie wie dlaczego kable róznią się brzmieniem nie tylko poprzez parametry R, L, C, ale równiez poprzez różnice materiałowe i strukturalne. Podkreśla przy tym, że większosć z tych różnic na kablach o długości metra, czy dwóch słychać tylko na skrajnie precyzyjnych i wyżyłowanych systemach odsłuchowych. Polecam przeczytać wywiad z nim:

http://www.hifi.pl/wywiad/vandenhul01.php

Wiem, że hihi.pl to nienajlepsza dla nas strona, ale chodzi o wywiad z Van Den Hulem w języku Polskim, a nie o uzytkowników tego portalu.
  10. szkudlik Przyjaciel dzwiek.org

A nie lepiej iść w cyfrę i wysyłać wszystko jednym CAT5 ew. światłowodem?
  11. kamilbiedrzycki Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools, Reaper
    Czyli masz teraz podliczenie takiego układu:
    Przedwzmacniacze 24 kanały - ok. 42 000 zł
    Przetworniki 24 kanały z wyjściami MADI (opcja) - ok 50 000 zł
    Karta po stronie komputera i dodatkowy przetwornik na odsłuch - ok 15 000 zł
    Opcja tańsza np z RME:
    Przedwzmacniacze z przetwornikami i MADI - ok. 60 000 zł
    plus reszta po stronie komputera
    Jakby nie patrzeć idzie to w bardzo duże pieniądze i nie zawsze udaje się wszystko za jednym zamachem kupić, więc szukam na tym etapie jakim mogę.
  12. PacMan Użytkownik

To chyba jedyne "bezkosztowe" rozwiązanie.

+ casy i oszycie :)
    Preampy + AD na MADI za 3800 za kanał - jakie to urządzenia ?
  13. kamilbiedrzycki Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools, Reaper
    Dobre :) :) Jeśli w kraju potrafi się dla jakiejś małej filharmoni włożyć 16 kanałów MIllennia Media to w najbardziej obrotnej operze w kraju też się powinno dać. Skończy się pewnie na tym że prędzej sobie własne kupię :) :)
  14. PacMan Użytkownik

Lista użytkowników na stronie jest spora, może to o czymś świadczyć.

Wracając do tematu - AD8HR przy scenie i potem cyfrą ?

Share This Page