1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Czyszczenie dialogow i nie tylko - reNOVAtor

Dyskusja w dziale 'Postprodukcja i dźwięk do filmu' rozpoczęta przez Luke Audio, 1 Czerwiec 2011.

1. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    Polecam wspanialy program firmy Algorithmix o nazwie reNOVAtor. Na forum byly juz tematy od roznych denoiserach lecz jeszcze do tej pory nie wspomnielismy o tym programie a moim zdaniem naprawde warto.

W sumie nadaje sie do kompleksowego czyszczenia dialogow ale mozna go uzyc do restauracji starych nagran dzwiekowych czy tez problematycznych dzwiekow w nowych produkcjach.

Program ten uratowal ok 70% dzwieku nagranego na planie filmowym TRON, gdzie aktorzy ubrani byli w kostiumy wyposazone w swiatla ktore przyprawialy kolegow dzwiekowcow do szalu :)))

Zapoznamy sie z tym programem ogladajac ten oto krotki film:

Sempoo lubi to.
  2. JoachimK moderator globalny

Wspominałem kilka razy - używam od kilku lat :)
  3. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    :D rzeczywiscie, przesiadlem sie z RX na to cudenko i za bardzo sie podniecilem mozliwosciami tego programu co nie co ;)
  4. JoachimK moderator globalny

Wspominałen nawet chyba kiedyś o Algorithmix w wątku, gdzie Ty z kolei wspominałeś o RX :) Mi jakoś RX nie podszedł...
  5. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    Ja z kolei zaczalem wlasnie z RX pracować ale teraz przejrzałem na uszy :D niesamowicie lepszy intefejs, bardziej logiczny i user friendly...
  6. JoachimK moderator globalny

Jeszcze jedna uwaga co do tytułu "czyszczenie dialogów i nie tylko" - otóż jak dla mnie właśnie chodzi o to "i nie tylko", a nie o same opcje usuwania szumu itp. Dialog na planie to pikuś (no, prawie...), a ponieważ reNOVAtor pracuje niezwykle precyzyjnie na filtrach z liniową fazą z próbkowaniem aż do 384kHz, jest topowym narzędziem nie tylko do renowacji starych nagrań bez uszczerbku na materiale, na którym wykonuje się zabiegi restoracji, ale także do usuwania błedów tam, gdzie niemożliwe jest użycie jakichkolwiek innych narzędzi, bo takowe po prostu nie istnieją. Przykładem może być usuwanie kaszlu czy sygnału telefonu komórkowego kogoś z publiczności na sali koncertowej na gotowym stereofonicznym (lub wielokanałowym) materiale, bez pogorszenia samego dźwięku oraz ambientu sali koncertowej.
    Przykłady z mojego podwórka:
    - nagranie monologu aktora w katedrze, podczas której otwierane są skrzypiące metalowe wrota - silnie stonowałem (prawie zupełnie usunąłem) skrzypienie nie uszkadzając nawet pogłosu obiektu
    - usuwanie / stonwanie kaszlu ludzi, skrzypienia krzeseł czy wrzasku płaczącego dziecka na sali koncertowej
    - eliminacja śmieci dźwiękowych typu przejeżdzające w dali na ulicy samochody
    - wyeliminowanie błędnych uderzeń (nie w tej miarze taktu) głośnych instrumentów perkusyjnych na sali koncertowej, gdy muzyk się pomylił (ten zabieg zszokował moich kolegów po fachu, gdy usłyszeli efekt finalny, nie mówiąc o dyrygencie orkiestry, nikt się nie spodziewał tak dobrych efektów naprawy).
    - usuwanie syczenia czy efeków pop w basie, na całym materiale
    Oczywiście to wszystko wymaga czasu... czasu... czasu... no i nie zawsze edycja wyjdzie zupełnie dobrze, a często jedynie dzięki metodzie prób i błędów wiadomo czy wyjdzie, a czas leci (i kasa za studio dla klienta - nie ma na to rady).
  7. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    pikus??? a ile razy trzeba bylo usunac glos rezysera, skrzypienie wozka z kamera, niby technocrane jest cichy jak sie wysuwa ale ja wiem swoje ;) przewracane krzeslo, ktos na planie kichnal, etc....

co mnie wlasnie poruszylo do tego programu to wlasnie mozliwosci jakie zapewnia przy obrobce gotowych mixow w stereo lub surround...

napewno przyda sie przy kolejnych nagraniach live, gdzie publicznosc na widok mikrofonu potrafi wyprodukowac najdziwniejsze dzwieki ;)
  8. JoachimK moderator globalny

No tak, ale jak nadmiernie przegniesz, to nie ma tragedii, szum tła możesz sklonować. Gorzej, gdy w tle ciągną się np. zmieniające się w czasie smyczki i wtedy zaczyna się jazda - jak wyciąć by nie uszkodzić tła :) Ale - jak pokazuje praktyka - też warto próbować :)
  9. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Te video z 1. postu jest świetną reklamą - jak zobaczyłem kilka ruchów w widoku spektralnym, to na myśl przyszło mi porównanie do Photoshopa - genialne! Ale 2000€ to jednak dużo :)
  10. pi_ Aktywny Użytkownik

w budzecie filmu tron to pewnie bylaby jedna z podrzednych pozycji,
  11. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Pełna zgoda - ale jeśli miałbyś zlecenie prywatne na jakąś poważniejszą restaurację, to trochę hajsu byłoby do wydania ;)
  12. JoachimK moderator globalny

Ktoś wymyślił algorytm, jakiego dotąd nie było, to i kasę chce. To jest przemyślany produkt, instalka zajmuje tyle, że by weszła na dwie dyskietyki 3,5"(!).
  13. JoachimK moderator globalny

Tak tłumaczyłem ludziom zasadę działania - bardziej dla grafika, trzeba myśleć warstwami, które się "zdrapuje" - jak w renowacji budynku czy fresku, tyle że na obrazie monitora.
    Instrukcja jest niewielka (coś 30-kilka stron), z tego większość poświęcona instalacji, autoryzacji i takie tam...
    Sama część merytoryczna opisana na parunastu stronach włącznie ze screenami, jednak tego się nie da użyć do bardziej zaawansowanych prac tak od razu po przeczytaniu tych parunastu stron i zrozumieniu zasady działania. Trzeba się doświadczalnie nauczyć takiego ustawienia wizualizacji, by dojrzeć zakłócenie w obrazie - a nie zawsze jest ono widoczne od razu, jak to ma miejsce w przypadku pełnopasmowych trzasków itp. Tu trzeba praktyki, ja musiałem intensywnie ze 3 dni po omacku działać, by potem przystąpić do poważniejszych zabiegow i wiedzieć, co w ogóle należy na ekranie szukać i jak wywołać na ekranie dany obraz. To nie jest takie oczywiste, jedno zakłócenie może być reprezentowane w różny sposób na widmie, i trzeba niekiedy tak ustawić parametry wyświetlania, by zobaczyć zakłócenie w różny sposób, usuwając na każdym etapie po kawałeczku.
  14. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    A są jakieś mniej wypaśne alternatywy do tego typu zadań (usuawnie kaszczlnięć, chrząknięć itp.)?
  15. JoachimK moderator globalny

Pewnie jakieś cooleditowe, lub tańsza wersja RX. Ja niestety jestem zboczony, mając to szczęście, że mam dostęp do Algorithmix (nie tylko reNOVAtor) a wcześniej NoNoise na platformie Sonic Solutions psioczę na wszystkie wavesy i inne podobne odszumiacze.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. czyszczenie dźwięku

,
  2. http://www.dzwiek.org/threads/czyszczenie-dialogow-i-nie-tylko-renovator.7372/

,
  3. oczyszczanie dźwięku w filmie

,
  4. program do czyszczenia dzwieku,
  5. program do czyszczenia dzwieku w video,
  6. program do czyszczenia dźwieku w filmie,
  7. program do czyszczenia dzwieku w filmach,
  8. program do czyszczenia głosu,
  9. program do usuwania dialogów,
  10. programy do czyszczenia dźwięku