1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Czym nagrać wokal w domowych warunkach?

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez rachitograf, 13 Marzec 2011.

1. rachitograf Początkujący

Witam, szukam mikrofonu pojemnościowego i interfejsu do nagrywania wokalu w domu. Do wydania mam w sumie 700 zł. Co do interfejsu to wypatrzyłem EMU 0202 USB i Line 6 Tone Port. Który lepszy? Co o nich myślicie?
  2. Igor Aktywny Użytkownik

Zawód:
    trener, realizator
    DAW:
    Pro Tools
    Żaden z nich nie podaje zasilania fantomowego (+48v), więc mikrofonem pojemnościowym nie podziałasz...
  3. AKYSZ Stały Użytkownik

POD Studio™ GX - tylko do gitary
    TonePort™ UX1 - posiada wejście mikrofonowe bez zasilania phantom
    dopiero TonePort™ UX2 posiada wejścia mikrofonowe z zasilaniem phantom (+48V)

a jeżeli chodzi o E-MU to 0404 USB to chyba najniższy model z phantom +48V
  4. rachitograf Początkujący

Hmm, nie ma nic w granicach 500 zł z zasilaniem phantom ? Gdybym kupił E-MU 0404 to musiałbym się wstrzymać z kupnem mikrofonu... Mam dynamiczny shure c608. Czy nagrywanie nim przez E-MU 0404 dawałoby jakiś znośny efekt? Bo próbowałem nagrywać nim bezpośrednio podłączonym do komputera i brzmi to kiepsko. I mam jeszcze pytanie jaki tani w miare dobry mikrofon pojemnościowy byście polecali? Ktoś miał styczność z Cad GXL-2200 albo mxl990 ? Który lepszy?
  5. Igor Aktywny Użytkownik

Zawód:
    trener, realizator
    DAW:
    Pro Tools
    Możesz spróbować z M-Audio Fast Track MK II, nie będą to może najwyższe loty, ale phantom w nim jest.
    Podłączenie mikrofonu bezpośrednio do karty w komputerze, to słaby pomysł, stąd kiepskie rezultaty.
    CAD ma lekko mniej chamską górę niż MXL, ale to ta sama kategoria mikrofonów - tanie "chińczyki", które raczej rzadko się sprawdzają, choć na początek na pewno Ci wystarczą. Nie ma tu co mówić o różnicach w jakości, w tym przedziale cenowym wszystko jest na podobnym poziomie.
  6. adamos Początkujący

Ja wybrałbym CAD'a. Rzeczywiście ma bardziej przyjazną górkę. Miałem kiedyś ten mikrofon i z jego pomocą stawiałem pierwsze kroki. Jeśli chodzi o wpinanie mikrofonu bezpośrednio w kartę, to w cenie E-MU 0202 kupisz na przykład Alesis'a iO2 Express. Ma on takie same funkcje jak 0202 oraz zasilanie Phantom, które jest niezbędne do zasilania układu właściwie każdego pojemnika. Poza tym dysponuje on dodatkowo wejściami insertowymi, które pozwolą Ci wysłać sygnał na urzadzenia zewnętrzne takie jak kompresor, czy equalizer.
  7. rachitograf Początkujący

Ostatecznie zdecyduję się chyba na zestaw Alesis iO2 Express + CAD GXL-2200. Dzięki za pomoc
  8. TheArt Początkujący

TonePort UX2 posiada zasilanie fantomowe dla mikrofonowych kanałów, warto się zaznajomić zanim się odpowie ;). TonePort sprawdzi się. A mikrofon Studio Project B1, dużo wydajniejszy od Shure.
  9. Igor Aktywny Użytkownik

Zawód:
    trener, realizator
    DAW:
    Pro Tools
    Racja, przeoczyłem, że UX2 posiada fantoma, aczkolwiek kolega w pierwszym poście nie napisał, czy chodzi mu o UX1 czy UX2. Mea culpa :) Swoją drogą, ciekawe, czy już dokonał zakupu, bo minęło już ze 2 miesiące...
  10. oses Użytkownik

Daj sobie spokoj z tanimi pojemnikami. Kup sm57 + pop filter i bedziesz dodatkowo mial majka do nagrywania gitarki, werbla, a nawet basu i stopki.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. mikrofon do nagrywania wokalu w domu

,
  2. mikrofon do nagrywania wokalu

,
  3. nagrywanie wokalu w domu

,
  4. domowe nagrywanie wokalu,
  5. jaki mikrofon do nagrywania wokalu w domu,
  6. jak nagrać wokal w domu,
  7. czym nagrać dźwięk,