1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Czy te bebny są spoko ??

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez Tasiorowski, 28 Kwiecień 2010.

1. Tasiorowski Stały Użytkownik

Własnie wczoraj ustawialiśmy beczki. Dzisiaj mają iść nagrania. Wziąłem to do domu no i chciałem żebyście się wypowiedzieli, jak wam te beczki siedzą. Muzyka to będzie rockowizna, z lekkim zacięciem na coś mocniejszego. MAm wrażenie, że coś jest nie tak z fazą na OH, więc będę musiał to w studiu jeszcze zgoniomierzyć. Beczki idą przez korektory ze stołu.

Acha, to taka wolna amerykanka bębniarza, więc nie oceniajcie proszę jego gry :D
    Dzisiaj wieczorem lecimy dalej, więc wszelkie sugestie zanim pojadę do studia mile widziane...

Załączone Pliki:

2. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

czesc,

mi się nie podoba to (odsłuch z laptopa), ze slysze tomy *mocno* w prawym glosniku. Co prawda ile osob tyle zdania na temat panoramowania bebnów, ale ja osobiscie nie lubię słuchac bebnów staaaaad do taaaaaaamtąd :) reszta ładnie gra, ale ja sie nie znam ;)
  3. Tasiorowski Stały Użytkownik

To jest dopiero taki test drive, więc jak już nagramy kawałki i zacznę je miksować, to wtedy o tym pomyślę. NIe kryję jednak, że muzycy a w szczególności bębniarze lubią mieć tomy stąąąąd do taaam. Inna bajka jest taka, że on tutaj dużo gra na floorach, więc wszystko ucieka w prawo, bo ja je lubię panoramować do skrajów.
  4. prusiewicz.marcin Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, producent
    DAW:
    Pro Tools
    mozesz wrzucic jakies foty tego pomieszczenia? strasznie ono brzmi:(
    te gary wogole nie oddychaja:( a z bebniarzem to juz slychac ze bedziesz mial duzo problemow, tlumaczenie ze to tak na probe nic nie ma do rzeczy.
  5. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

ale skoro gra na floorach to nie powinno to być po lewej? (chyba ze perkusista odwrotny)..\

przynajmniej ja tak robie, ze panoramuję tak jak widzę bebniarza przed sobą a nie będąc nim.
  6. Tasiorowski Stały Użytkownik

Ja wiem, że już same rozgrzewki dużo świadczą, ale już znim pracowałem i jakoś chop daje radę. Niestety pomieszczenie jest olbrzymie, ale przytłumione. możesz w mojej galerii luknąc. Próbuję to zwalczyć rozkładając drewniane ( z osb :) )takie duże panele dookoła zestawu, aby wygenerować trochę odbić no i przede wszystkim nie zabierać góry pasma.
  7. Tasiorowski Stały Użytkownik

Ja zawsze panoramuję jak z perspektywy bębniarza. Jakoś tak lubię, acha - no i w foo fighters tak są też beczki spanoramowane
  8. prusiewicz.marcin Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    gorilla republic studio ?
  9. Tasiorowski Stały Użytkownik

10. prusiewicz.marcin Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    bardzo fajny klimat studia! bardzo mi sie podobaja pomieszczenia,ale masz to co czesto sie spotyka czyli z****ne pomieszcznie do nagrywki, tyle gabki matko:(, to sie juz nie dziwie czemu tak te gary brzmia. gdybys wszystko co jest wywalil to by brzmialo duuuuuzo lepiej, a same gary byly wieksze a nie takie zduszone i sciesniete. dla mnie gary z takiego pomieszczenia nadaja sie tylko do 100% resamplingu. na twoim miejscu bym wszystko wywalil ( gabka) i zastosowal pulapki basowe w rogach i cos pod sufitem tez:) mozliwosci jest mnostwo to tylko jedna z nich, ale z pewnoscia gabka nie jest rozwiazaniem:(
  11. prusiewicz.marcin Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    wszystkie pomieszczenia z ta cholerna gabka brzmia tak samo, ostatnio byl temat z innym studiem ktore tez tak wlasnie ma jak ty. i teraz tocza sie walki z firma ktora to robila ( nawalila gabek) bylem zrobic tam pomiar ( rezyserka) rece opadaja ,ale szczesliwie wlasciel studia okazal sie czlowiekiem z lbem na karku :) i zmiany beda wprowadzone
  12. Tasiorowski Stały Użytkownik

Ja to doskonale wiem, tylko że nie miałem wpływu na kształt tego pomieszczenia. Ono też służy jako studio greenboxowe i jako... komora testowa dużego przedsiębiorstwa. Mieliśmy więc prosty wybór - albo nagrywamy tam albo nigdzie. W zamyśle mamy takie jeżdżące, na 2 metry wysokie ściany z płyty OSB, aby wygenerować jeszcze więcej odbić i blasku. To jest jakiś pomysł na ożywienie, ale zdaję sobie sprawę że to ersatz. Jakbym mógł, to bym całe studio wyłożył drewnem i kamieniem. Ale niestety nie mogliśmy do tego stopnia w nic zaingerować.

EDIT:

reżyserke mogliśmy sobie urządzić jak chcieliśmy, więc jak widzisz - gąbek jest malutko i wszystkie panele jak Everest przykazał. Uwierz mi, że koszt nawalenia takiej gąbki przekracza gigantycznie koszt zrobienia paru porządnych absorberów. Ale po prostu nie mogliśmy nic zrobić z konstrukcją tego pomieszczenia. Dostaliśmy je "as is".

Wracając do tematu - uważasz że te beczki są do niczego ??
  13. prusiewicz.marcin Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    a no to zmienia postac rzeczy, myslalem ze to twoje studio, beczki sa slabe poprostu i duzo tu psuje akustyka ( gabka)
    posluchaj tego to zrozumiesz o co mi chodzi:)
    obie probki pochodza z mojego studia (pisalem kiedys artykul o wplywie ruchomych ekranow na akustyke)
    jedna z nich jest nagrana wlasnie w takim gabczastym pomieszczeniu ( stosuje je do wszystkiego innego ale nie do garow)
    a druga to puste zaadaptowane pomieszczenie.
    zauwaz ze twoje pomieszczenie w gabce jest bardzo duze a to w ktorym jak nagrywalem te stlumione jest jakies 2x3
    a eff ''objetosci'' jest porownywalny do twojej nagrywki.

Załączone Pliki:

14. Tasiorowski Stały Użytkownik

To jest moje studio i mojego kumpla - wspólnika, tyle że korzystamy z pomieszczenia pewnej dużej firmy. Wiesz zapewne ile by kosztował wynajem takiej powierzchni, nie mówiąc już o budowie :) A co do beczek. No te moje wydają mi się minimalnie większe niż te Twoje głuche, ale Twoje żywe są ewidentnie większe. Ja sobie zdaję z tego sprawę i w idealnym świecie bym sobie zbudował takie wielkie pomoieszczenie wyłożone drewnem, z ruchomymi ekranami na ścianach itd. No ale nie żyję w takim świecie :) A co do beczek. Myślę że można dobrym impulsem w miksie je trochę ożywić.

EDIT:

Czy w miksie wykorzystujesz tak dużo ambiensu ??? wydaje mi się taki trochę "szorstki" momentami. Jak dałem głośno swoje pierdziawki, bo na cichszym odsłuchu było naprawdę fajnie
  15. prusiewicz.marcin Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    pytasz czy te beczki sa spoko to wyrazam swoja opinie ze nie sa:) dla mnie nie:) argumentuje tez czemu wedlug mnie sa slabe( akustyka) jesli jestes w kropce to zostaje ratowanie sie przy mixie.
  16. Tasiorowski Stały Użytkownik

A co byś sugerował na tę chwilę ?? Tak aby fix it before the mix ?? :)
  17. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    W miksie to pewnie jakiś pogłos splotowy by tutaj pomógł.
  18. Tasiorowski Stały Użytkownik

Mam SIRA z darmową biblioteką BRICASTI. Są naprawdę niezłe. MAm też BFD z dodatkami, więc jak nic nie pomoże - to klikanko. Mam cichą nadzieję, że ze splotem, w miksie, usiądą jak trzeba.
  19. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Takie fajne pomieszczenie i tyle gabek piramidek! Wywalic je! Do green screenu nie sa chyba potrzebne? Wywalenie gabek i instalacja dyfuzorow zamiast nich uczyni z tego mega rewelacyjny liveroom.
  20. Tasiorowski Stały Użytkownik

Niestety ten numer nie przejdzie.:( To pomieszczenie należy do przedsiębiorstwa, które robi w nim testy głośności swoich urządzeń. Nie zgodzą się na taki manewr. Jedyne więc, co możemy, to biegać jak drwale z drewnem pod pachą i stawiać jakieś konstrukcje, które wygeneruję te minimum odbić....

Share This Page