1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Czy Mac Pro jest głośny?

Dyskusja w dziale 'Komputery, Interfejsy, Oprogramowanie - Mac & PC' rozpoczęta przez vasyl, 6 Czerwiec 2010.

1. vasyl Super Moderator

DAW:
    Pro Tools
    Cześć,

Jestem przed wyborem komputera do nagrań i miksów. Początkowo myślałem o nowym MacBooku Pro z i7, ale ze względu na możliwości późniejszej rozbudowy wybór panie najprawdopodobniej na Maca Pro 1 x 2.66GHz Quad-Core Intel Xeon Nehalem. Tu mam pytanie - czy te komputery lubią hałasować przy dłuższej pracy? Pytam, bo reżyserka i live room to jedno pomieszczenie nieprzedzielone żadną ścianą ;-) Chciałbym uniknąć sytuacji, kiedy nie będę mógł nagrać szeptu bo... krowa ryczy.:shot:
  2. pi_ Aktywny Użytkownik

ryczenie krowy to przesada ale w porownaniu do maka mini to nie jest cichy komputer,
    i co w twoim przypadku najistotniejsze- jego glosnosc bedzie wzrastac wraz z rozbudowa,
    kazda dodatkowa kostka ramu to potrzeba dodatkowego chlodzenia,
    ale najbardziej halasuja dodatkowe dyski, 1 fabryczny- calkiem spoko,
    2,3,4 i juz masz fabryke- dlatego kluczowe oprocz wydajnosci sa parametry dotyczace glosnosci dyskow,
  3. vasyl Super Moderator

DAW:
    Pro Tools
    Zdaję sobie z tego sprawę, dzięki. Może ktoś nagrywał w jednym pomieszczeniu z MP i podzieli się doświadczeniami?
  4. pi_ Aktywny Użytkownik

mac mini 1metr od glowy- wydaje mi sie ze go nie slysze, macpro 2metry- slysze go wyraznie,
    podlaczenie zewnetrznego dysku do mini psuje zabawe,
    duzo zalezy od tego jak mocno odkrecisz preamp ale MP jest po prostu obecny,
    nie wiem jak MBP ale te i7 ponoc gotuja wode wiec pewnie wentylacja niezle musi dzialac,
    dlatego przez chwile pomyslalem ze mac mini + zewnetrzne dyski w jakims schowku po dlugim FW to do nagran byloby cos
    ale postprodukcja juz na MP
  5. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    jest na tyle cichy, ze mozna bez problemu miksowac i nagrywac wokal
  6. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    Producent muzyczny, inżynier dźwięku
    DAW:
    Pro Tools
    Każdy laptop (w tej liczbie też Mac Mini, czy iMac) po obłożeniu pluginami zaczyna mielić wiatrakiem, jak wściekły, na tyle, że bywa to uciążliwe. Sam nagrywam czasami w jednym pokoju z moją G4, która warczy jak wściekła, i nie mam problemów z nagrywaniem się*hałasu z komputera. Chociaż nagrania gitary akustycznej solo bym nie zaryzykował ;)

W studio mam Mac Pro. W porównaniu do G4 jest on niesłyszalny ;) W kategoriach bezwzględnych - tak, jak napisał*Jacek, nie powinno być problemów.

Pozdrawiam!
  7. Koltun Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, technik backline
    DAW:
    Cubase, Pro Tools
    Zawsze można zamknąć komputer do wytłumionej skrzyni. U nas tak stoi PC i hałas generowany przez wentylatory jest znacznie mniej uciążliwy przy zachowaniu rozsądnej temperatury we wnętrzu obudowy.
  8. vasyl Super Moderator

DAW:
    Pro Tools
    dzięki chłopaki!:beer:
  9. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    Ableton Live, Logic, Pro Tools
    Zero halasu ....(a mam 4 twardziele w środku !)

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. głośny macbook pro