1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Czy jest coś lepszego w podobnej cenie, od Rode NT2A?

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez GCD, 11 Czerwiec 2011.

1. GCD Użytkownik

Pytam, bo wydaje on mi się najbardziej zbliżony do klasyka Neumann TLM 103?
    Chodzi mi tylko o nagrywanie wokali męskich i żeńskech w warunkach domowych, ze screen filtrem.
    Mam więcej doświadczenia z majkami estradowymi, z wielkomembranowymi mniej.
    Do tej pory miałem tylko na własność AT 2020 i jego przetestowałem solidnie, ale on nie miał 1".
    Czy w NT1A jest ta sama kapsuła co w NT2A (kardioida)?
  2. Diki Użytkownik

nie, kapsuły są inne. Ta sama co w NT1 jest w NT 1000. A ta sama co w NT2A jest w NT 2000.
  3. GCD Użytkownik

Myślałem, że w kardioidzie będzie to samo brzmienie, ale słuchając testów, zdecydowanie NT2A wypadł lepiej.
    Bardziej dosadny, mięsisty wokal się zarejestrował z NT2A.
    Ciekawe, jak wypada w konfrontacji z MK 319?
    Mnie interesuje tylko kardioida.
  4. Diki Użytkownik

Prawdopodobnie Oktava będzie miała ciut więcej dołu, więcej środka i mniej góry, bo Rode są dość jasno brzmiącymi mikrofonami (przynajmniej w moim odczuciu). Wszystko zależy do jakiego głosu potrzebujesz mikrofonu.
  5. Tasiorowski Stały Użytkownik

Rode NT 1000 ma inną kapsułę niż NT-1. Jeszcze niedawno ( nie wiem do kiedy ) w NT 1000 montowali HF1 - tą samą co jest w NT2 i NT 2000. Teraz na stronie widzę że jest cośtakiego jak HF2 - jak ja kupowałem to było niby HF1.
  6. Diki Użytkownik

całkiem możliwe ;) ja kupowałem niedawno i tak mi się wydawało że było to opisane, widocznie się pomyliłem ;)
  7. GCD Użytkownik

Potrzebuję dla kapelki, do wokalu męskiego i żeńskiego, zatem uniwersalnego raczej.
  8. Diki Użytkownik

Wiesz, ciężko będzie doradzić, bo każdy głos brzmi inaczej na różnych mikrofonach - najlepiej jak masz możliwość to przetestuj sobie mikrofony (chociaż z Oktavą pewnie będzie problem), ale Rode jest dostępny praktycznie wszędzie, więc możesz zobaczyć czy będzie Ci pasował do ich głosu i wtedy zdecydować. Ogólnie obydwa mikrofony są dość popularne, więc zawsze jak Ci nie przypasuje to nie powinieneś mieć problemów z ich sprzedaniem ;)
  9. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Nie wnikajac w szczegoly bo jestem lekko pijany, to dodam. ze nie mam sensu montowanie dwumembrnaanowych kapsul w mikrofonach z jedna charakterystyka kierunkowa...
  10. GCD Użytkownik

A macie jskis sposób, żeby rozpoznać czy OCTAVA MK 310 to nie podróba?
    Mam takową na oku, ale naczytałem się o egzemplarzach odstających od oryginału.
    Np. logo OKTABA nie OKTAVA.
  11. Diki Użytkownik

Oktavy z tego co mi się wydaje (poprawcie mnie jeśli nie mam racji) były robione w różnych krajach i stąd te różnice w nazwach. Więc chyba pojęcie "nieoryginalna" nie istnieje - raczej z jakiego okresu i jakiego kraju produkcji.
  12. Magda Początkujący

Znalazłam coś takiego -może pomoże
    Producent mikrofony Oktava - Spółka Akcyjna "Oktava" (JSC Oktava, Federacja Rosyjska / Tula) - potwierdza, że Oktava-online firma (prywatna firma Natalia Kuzmenko) jest oficjalnym przedstawicielem i / lub autoryzowanych dystrybutorów JSC "Oktava". Wszystkie produkty / pozycje, przedstawione na stronach internetowych www.oktava-online.de ihttp://stores.ebay.de/Oktava-online , to oryginalne produkty z JSC "Oktava.
    Dyrektor generalny UAB "Oktava" GIUljanov
  13. GCD Użytkownik

No i wybór padł na OKTAVA MK 319
    Zobaczym jak przyjdzie, czy nie podróbka.
    Niby ma bite nr seryjne i stan jest idealny.
    Gość gadał, że z Rosji przywoził.
  14. RX75 Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    I co - zadowolony jesteś? Oryginał?
    Poczytaj o historii firmy.
    Tam było tyle zawirowań społeczno-politycznych [pracownicy przejmowali firmę itp.], że różnic w modelach jest pełno.
    Produkcja też była przenoszona, wstrzymywana - cała matuszka rassija.
    Ja mam mk319 z oktava-online.de więc jak będziesz miał wątpliwości to możemy porównać fotki, detale itp.
  15. GCD Użytkownik

Chyba oryginał, gość pisał, że z Rosji przywiózł.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. Rode NT2-A

,
  2. rode nt2a

,
  3. Rode NT-2A

,
  4. rode nt2,
  5. rode nt 2 ,
  6. røde nt vs,
  7. nt1000 czy nt2