1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Miks Czy często tniecie OH od dołu?

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez Jurek, 18 Lipiec 2011.

1. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    Mam problem ze zbyt jasnym miksem. Po kilku godzinach walki, teraz zacząłem się zastanawiać czy to nie przypadkiem wina mojego nawyku ścinania OH na (około) 300 Hz?
  2. pablogns Użytkownik

DAW:
    Ableton Live, Reaper
    masz na mysli overheady ??
  3. Marek Walaszek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    "Pan Akustyk"....
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    300HZ to dość głęboko.
    Wszystko zależy ok klimatu piosenki, gęstości miksu i stylu muzycznego.
    Duży wpływ ma również pomieszczenie.
    Jeśli perka była nagrywana w słabym pomieszczeniu możesz na dole spodziewać się tylko jakiegoś łomotu, nie wiele wspólnego z muzyką. W takim przypadku tnij śmiało i miej nadzieję że sygnał ze stopy i werbla to zrekompensuje.
    Ja z reguły tnę od dołu między 80 a 150hż w zależności od potrzeby. Często mi się zdarza również ciąć coś w okolicach 100-400hz, bo tu znajdziesz dobrze słyszalny rezonans nie doskonałego pomieszczenia (czyli praktycznie każdego)
    Musisz wziąć też pod uwagę, co tak naprawdę chcesz mieć z tych OH. Czy tylko balchy, czy tomy, czy całą perkę...
    Ostatnio bardzo często nagrywałem perkę na 5 mikrofonów ze świetnymi efektami (jak dla mnie).
    1-stopa
    2 i 3 -oh
    4- ambient
    5- werbel (zapasowy, jakby trzeba było jeszcze go wzmocnić)

Nie mam doskonałego pomieszczenia ale jakoś to działa.
    Jeśli dobrze ustawisz OH i ambient, nie potrzebujesz mikrofonów na tomy, przynajmniej ja tak czuję.
    jaca lubi to.
  4. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    Też zdarzało mi się wypuszczać nagrania bez osobnych mikrofonów na tomy (bo ich nie miałem). Tym razem było wszystko: świetne pomieszczenie (duża, drewniana chałupa), 8 mikrofonów na bębny i - brzmi dziwnie. To znaczy wciąż jestem kilometry od referencji (kilku różnych), nawet biorąc pod uwagę niedoskonałość muzyków. Nie jestem teraz w studio, więc nie mogę sprawdzić kwestii OV, ale może tu jest problem? Czy mógłbyś wypowiedzieć się nt. mojego miksu tutaj:

http://www.dzwiek.org/threads/dzień-w-studio.7693/

?
  5. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    Tak, oczywiście :)
  6. Miketyson Użytkownik

7. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    wiele zależy od gatunku, nie ma jednej odpowiedzi na to pytanie
  8. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    HPF na OH u mnie zawsze.
    Podobnie jak Marek pisze - po co mi niskiej jakości pogłos od stopy i dołu werbla, po co mi problemy fazowe, w jakim celu potrzebuję w kanale side tyle mulącego dołu? Poza tym mam nawyk ostrego podcinania wszelakich pogłosów HPF'em - jest czyściej imho.
    Generalnie staram się zachować jedynie blachy i kliki werbla i stopy, a więc tnę wysoko - do 700Hz a jeśli tnę niżej, to monofonizuję OH do 300-400Hz.
    AKYSZ lubi to.
  9. Igor Aktywny Użytkownik

Zawód:
    trener, realizator
    DAW:
    Pro Tools
    Jam jest zdania, że jak OH brzmią w porządku, to tylko podcinać najniższy dół (50-100Hz) i ewentualnie jakieś dudnienie z pomieszczenia w niskim środku (o ile występuje). Ale jak OH są nagrane kijowo (z różnych przyczyn), to nie ma wybacz - bezlitośnie ciąć nawet do 400-500Hz. Zależy od podejścia, utworu, koncepcji - czasem warto ciąć możliwie najmniej i zyskać ogólne brzmienie całych bębnów z OH i tylko je lekko dopalić bliskimi ujęciami, a czasem użyć ich tylko do blach - różnie może być, każdy ma pewnie inny styl, jak i kazda sytuacja może się prosić o inne rozwiązanie. Szukanie definitywnej odpowiedzi nie ma zbytnio sesnu :) Pozdrawiam
  10. miuzikus Użytkownik

Nie wiem jak był nagrywany(na jakim sprzęcie) i miksowany ten utwór, który prezentujesz (Thrill Is Gone). Bass jak dla mnie po prostu buczy - chyba był źle ustawiony na piecu. Ma średnicę, ale gdzie bass w basie? I to taki przenikliwy z lampowego pieca? Gitara podobnie - nie wiem jakiś Marshall? Mojego kolegi stary Vox chyba lepiej się nagrywa z linii.
    Co do perkusji - no wszystko brzmi świetnie, ale nie ma klimatu brzmienia bębnów - czyli głębi.

Nie wiem - może to powinno być trochę przynajmniej equalizowane przed zapisem, może źle ustawiona jest czułość na preampach - ciężko mi uchwycić. Czy ktoś czuwał nad ustawieniem nagrywania?
  11. mate_ok Aktywny Użytkownik

Zawód:
    użytkownik Protoolsa / konstruktor BlueBoardAudio
    DAW:
    Pro Tools
    Mało kiedy tnę.. Raczej korekcja na dole jakaś. Przy jednym mikrofonie nad ramieniem bębniarza, środek jest tym czego chcesz mieć jak najwięcej ;)
  12. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    Dzięki za odpowiedzi. Co do mojego miksu, to dyskusję o nim kontynuuję cały czas tutaj:

http://www.dzwiek.org/threads/dzień-w-studio.7693/

Dość powiedzieć, że z HPF-em na OH zjechałem do 75 Hz + na kolor całego miksu duży wpływ ma ustawienie np. samej stopy. Nowa wersja jest do przesłuchania w powyższym wątku.
  13. RX75 Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Coś na wzór Glyn Johns + ambient?
    A czy mógłbym prosić o małą próbkę takich bębnów?
    Chciałbym tak zarejestrować bębny i szukam udanych współczesnych prób.
  14. Marek Walaszek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    "Pan Akustyk"....
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Chyba coś mampostaram się wleić.
    Coś takiego jak GJ plus ambient i werbel.
  15. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Ja tne zawsze filtrem od 60Hz w dół i bywa ze czasami podcinam górę
  16. jaca Stały Użytkownik

chyba od dołu do 60;) a górę to z22 na 20kHz?;)
  17. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    kwestia formułowania myśli. od 60Hz odcinam wszystko poniżej.
    jesli chodzi o górę kwestia sytuacji, jeśli masz coś w zakresie 22 to tnij i pochwal się :)
    po za tym nie przykówam aż tak wielkiej uwagi do cyfr.
  18. jaca Stały Użytkownik

nie kwestia formułowania myśli, bo znaczy co innego:) wiec sie nie usprawiedliwiaj;)

Zdarza Wam sie "ograniczac" gore pasma w OH?
    nie pytam >20kHz tylko to slyszalne;)

Edit: a 22kHz tez masz;)
    ja dla ladu i skladu hpf na 20k zapinam. Za wysoko moze?
  19. RX75 Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Puk puk - znalazło się coś?
  20. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Jeszcze nie miałem przypadku obcinania OH LPF'em, raczej nawet podbijam górę prędzej, niż bym miał przyciąć.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. co ciąć hpf lpf site:dzwiek.org

,
  2. tomy site:dzwiek.org