1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Miks Czas miksowania; Passing z wokalami do ćwiczeń! (melodyjny metal)

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez Widek, 19 Styczeń 2011.

1. Widek Użytkownik

Zawód:
    Student
    Cześć, jeżeli ktoś ma ochotę się pobawić i pomiksować mój najnowszy numer to serdecznie zapraszam do ściągania ścieżek i poćwiczenia sobie na śladach. :) Wybaczcie słabe brzmienie DI ( w koncu toneport gx) ale mysle ze da sie z tego co nieco wyciagnąć. ;)

Tutaj miksy referencyjne:

a) wersja czysta bez wokalu

Passing - ESP LTD EC-1000 & Seymour Duncan SH4

b) wersja z wokalem:

Widek&Backe - Passing (Vocals) - original metal song

Tutaj można posłuchać w dobrej jakości:

http://widekmusic.bandcamp.com/

Tempo kawałka : 95

Ważne -> mam mały problem z plikiem midi (bas i perka) - po zaimportowaniu go do waszych programów samplujących wrzućcie pliki wav w czas 0.00.200 w sesji - inaczej będzie opóźnienie względem pozostałych ścieżek. Oczywiście możecie skorzystać z przygotowanych już przeze mnie sampli perkusji i basu. Niedługo postaram się tę niedogodność naprawić, sorki także za pliki w stereo, ale myślę ze nie sprawi to wam większych problemów. ;) Gdy tylko znajdę znowu wolną chwilę postaram się wszystko naprawić.

Linki do ścieżek:

http://www.sendspace.com/file/5nj6e0

http://www.sendspace.com/file/tptx19

Miłej zabawy! ;)
  2. jaca Stały Użytkownik

Numer fajny , popraw co masz poprawić i bedziemy sie bawić ;)
  3. Widek Użytkownik

Zawód:
    Student
    Numer można już od razu miksować - jeżeli skorzystasz z moich sampli garów i basu, jeżeli chcesz swoje - wystarczy przesunąć je w miksie do 0.00.200 :) Niestety przez najblizszy tydzien jestem poza domem, wiec poprawic jestem w stanie to dopiero za jakis czas ;)
  4. Matey Użytkownik

Zawód:
    Wieczny Student
    DAW:
    Reaper
    Fajny to za mało powiedziane [IMG] Miły dla ucha, bardzo melodyjny. Na perwszy rzut ucha melodeath, a intro prawie jak djent...Faworyzuję polski sprzęt, ale o strunach FM Strings jeszcze nie słyszałem. Szybko nie pomiksuję na tak wolnym internecie. Z resztą co tu miksować skoro brzmi przyzwoicie, ale ścieżki postaram się ściągnąć. BTW mam chrapkę na EC-1000.
  5. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Widek, grasz i śpiewasz w tym numerze ?:)
  6. Matey Użytkownik

Zawód:
    Wieczny Student
    DAW:
    Reaper
    detektyw google donosi:
    Alexander 'Backe' Backlund - Passing (Vocals)

w folderze Guitars zabłąkał się plik .pk z Adobe Audition [IMG]
  7. sinmix Aktywny Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Widek - bardzo dobra produkcja wokal jak do tego klimatu super !!!
    Wiem że ciężko dogodzić wszystkim dlatego wybrałem pośredni miks (4 godzinny) z tych które ukręciłem, Jeszcze raz wielkie dzięki za ślady !!!

Załączone Pliki:

8. jaca Stały Użytkownik

no no, niezle ;)
    Tak tak Widek, dzięki:)
  9. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Wrzucam swoje ;)
    Sinmix - bardzo fajna robota, mi się podoba. Mam skojarzenie ze stylem miksowania Andy Sneap i np płyty As I Lay Dying "Shadows Are Security" ;)

Załączone Pliki:

10. jaca Stały Użytkownik

artree, za mało kopie i zadyma w niskim środku, za ciemne chyba.
    moja propozycja, doradzcie co poprawić.

Załączone Pliki:

11. Matey Użytkownik

Zawód:
    Wieczny Student
    DAW:
    Reaper
    Nie mam dobrego odsłuchu, więc nic dobrego nie zdziałam. Nawet nie czułem się na siłach żeby wysłać miks, ale cóż, pogodziłem się z tym, iż jestem do niczego.
    Pracuję przy tym utworze od środy. Po usłyszeniu powyższych utworów opuścił mnie dobry nastrój [IMG] Mój miks...chociaż wszystko wywróciłem do góry nogami, brzmi cicho, więc wieczorem wzmocniłem sygnał o 10 dB clipperem, podbiłem niskie częstotliwości mniej więcej od 40 do 100 Hz, ale po wszystkich zabiegach czar nagle prysł i wyszła wielka soniczna papka...jeszcze wiele trzeba się nauczyć.
    Oczywiście skorzystałem z plików MIDI.
    Gitara basowa gra równo z MIDI po kilku godzinach doszedłem do wniosku, iż oba źródła nie zgadzają się z resztą ścieżek, więc przesunąłem bas i MIDI o 100 ms.
    MIDI z perkusją oczywiście nierówno, przesunąłem o 130 ms.

Gitarę basową skompresowałem i wyróżniłem wyższe częstotliwości, brzmi ślicznie. Dodałem więcej basu z samplera i dodałem symulację headów basowych + paka.
    Do perkusji dodałem drugą, ale wszystko ginie w miksie.
    Dodałem dużo automatyki. Większością wytłumiłem szumy i inne niepotrzebne dźwięki.

Solówka jest świetna więc starałem się ją wyróżnić...chyba za bardzo.

Czysty wokal zawiera pogłos, korekcję i kompresję. Duble rozmieściłem w panoramie, ale w miksie jest niewyraźny.

Growl chciałem żeby był suchy, brudny i agresywny. Dodałem przester z symulacji head'a ten sam, który zastosowałem w gitarach (Nick Crow Lab 8505)
    Przester dodał mnóstwo wysokich częstotliwości, które musiałem przefiltrować.

Może poprawię miks, wyrzucę dodatkową perkę, przester z growlu.

A teraz wszystkim panom życzę miłej nocy.

Załączone Pliki:

12. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    trochę muli gdzieś tam gdzie piszesz to prawda, ale gitary są ciekawiej brzmiące i gary wg mnie.
    u Ciebie jest selektywniej zdecydowanie, przez co więcej kopa, ale gary są trochę nie równo w sensie werbel jakby odstaje i w gitarach za bardzo wyciągnąłeś nosowe brzmienie, brakuje trochę "metalowego"

wrzucam poprawioną wersję

Załączone Pliki:

13. Mukan Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Miałem parę godzinek żeby się pobawić, więc wrzucam mix ze znienawidzonymi już przeze mnie symulacjami wzmaków;)

Załączone Pliki:

14. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Mukan - fajny, rockowy miks !
    A ja trochę polubiłem symulacje :)
  15. Matey Użytkownik

Zawód:
    Wieczny Student
    DAW:
    Reaper
    Nowy miks Artree kopie porządnie. Z gitar wyraźnie czuć brzmienie kolumny. Dobrze słychać perkusję, która bardzo ładnie się przebija. Czysty wokal łatwo ginie, ale growl jest wyraźny. Solówka ostra, ale brakuje jej czegoś...tej delikatności. Syntezatory i podobne wygenerowane dźwięki giną. W przeciwieństwie do Jacy słychać dużo basu.

Miks Jacy jest dla mnie za głośny. Odsłuchując w słuchawkach, odruchowo zmniejszyłem głośność. Dużo wysokich częstotliwości. Stopa bardziej cicha niż wyżej, ale ładnie siedzi w miksie. Reszta perkusji jest wyraźna. Solówka ładna. Chociaż chętnie bym ją wyróżnił. Pad końcowy dodaje dużo delikatności...uspokaja po ostrej dawce metalu. Gitary kopią, ale dodatkowe ścieżki nie są wyraźne.

Oba miksy brzmią inaczej, spójnie i profesjonalnie. W każdym dodanym miksie wokale tracą czytelność. Moc i duża ilość wysokiego pasma to wizytówka Jacy.
    Zdjąłem ze swojego miksu trochę basu, wywaliłem dodatkową perkę z MIDI, a zostawiłem stopę. Zwiększyłem odrobinę głośność g. basowej. Wokale po lekkiej korekcji stały się znacznie głośniejsze. Zostawiłem przester na wokalu.

Załączone Pliki:

16. pro_draqu Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Oto i moja próba podejścia do tematu. Co sądzicie?

Załączone Pliki:

17. Mukan Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Dzięki artree. Ja symulacji chyba nigdy nie polubię, bo żadna symulacja nie zabrzmi tak jak dobrze nagrana gitara z pieca;)
  18. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    no tak, ja tez z taka sie nie spotkalem.
  19. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    myślę że powinieneś zacząć niemalże od początku i skupić się na garach. wszystko zrobiłeś bardzo "małe" i trochę bez dynamiki.
    skojarzyły mi się kapele ze szwecji typu unleashed, entombed, tam bazowali trochę na takich surowych brzmieniach, co miało oczywiście wielki sens :)

Matey, dzięki za miłe słowa i uwagi. faktycznie melo wokale giną. Trochę muszę dopracować jeszcze podstawę, ale do końca nie wiem co :)
    Chyba zrobię z zupełnie innym podejściem, z naciskiem na gitary i środkowe pasmo, tak w stylu szwedzkich mikserów :)
    Twój miks zaczyna kopać, ale mam wrażenie że masz monitory ze zbyt przesadzoną górą, bo w miksie drugim jest prawie wszystko przytłumione. Trudno pisać o detalach, ale wszystko bym postarał się rozjaśnić, przez co wyszło by na zewnątrz, myślę że i zaczęło by kopać mocniej, a potem zobaczymy ;)
  20. Michal_Chojnacki Użytkownik

Zawód:
    uczeń
    Ale zabrzmi lepiej niż źle nagrana gitara z pieca ;)

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. miksowanie wokalu

,
  2. jak miksowac wokal

,
  3. wokale do miksowania

,
  4. jak szukac wokali do miksowania,
  5. widek mix bass,
  6. ustawienia wokalu tone port gx,
  7. widek sample perkusja