1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

CUBASE - pliki AAF

Dyskusja w dziale 'Postprodukcja i dźwięk do filmu' rozpoczęta przez Krzych Ridan, 5 Styczeń 2011.

1. Krzych Ridan Początkujący

Witam
    Próbuję zaimportować sesję dźwiękową z Avid Media Compser 5. Przy projekcie HD nie ma mozliwości eksportu do OMF-a tylko do formatu AAF. Czy jest jakaś możliwość imprtu takich plików do Cubase (bezpośrednio tylko OMF)? Jeżeli nie ma , to czy na PC otworzę taką sesję z AVIDA prwidłowo, w jakimś programie poza Pro Tools (próbowałem w Sony Vegas Pro 9) ale zawiesza się.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
  2. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    Od dluzszego czasu Avid nie ma opcji wyrzucania OMF ( glownie z tego powodu iz jest to przestarzaly system ). Opcja AAF dziala w ten sam sposob jezeli chodzi o export. Istnieje sztuczka ktora pozwoli ci wyrzucic OMF z Avida. Mam nadzieje ze twoj angielski jest na dobrym poziomie.

1. in the AVID project (in my case a 1080 50i project with XDcam material, running on MediaComposer 4 with MOJO hardware) make a copy of the sequence you wish to later import into Cubase.
    2. delete all video tracks.
    3. set the system format to an SD resolution (25i if you're coming from 50i, 30i if you're coming from 60i)
    4. MIXDOWN any rtas effects you have in the sequence, and get rid of them.
    5. right-click on the sequence, choose "consolidate/transcode" from the drop-down menu.
    6. in the resulting dialog, switch from "consolidate" to "transcode"
    7. set an appropriate handle-length (100 frames does fine for me)
    8. set the output format to "wav (OMF)" NOT "PCM (MXF)"
    9. execute the transcode.
    10. export the resulting sequence as an OMF file. this option will now be available to you.

sorry ale wszystkiego do tej pory uczylem sie po angielsku wiec nie chce tlumaczyc tego tekstu dla zabawy i uciechy kolegow :D
    mam nadzieje ze to ci pomoze!
  3. Krzych Ridan Początkujący

Dzięki za pomoc, dzisiaj sprawdzę jak to działa.
    A dlaczego uważasz że OMF to przestarzały system, czy AAF daje większe możliwości?
    Final Cut exportuje OMF-a. Czy nie jest tak, że AVID za wszelką cenuję próbuje skłaniać innych na posługiwanie się Pro Toolsem, choć są inne równie dobre programy, jak choćby Cubase.
  4. dejote Użytkownik

Zawód:
    inżynier dźwięku/reżyser filmowy
    Cubase i jemu podobne to DAW dla dłubaczy muzyki, a nie profesjonalne narzędzia do postrodukcji audio-video. Poszukaj dokładnie - Pro Tools i Vegas to nie jedyne DAW obsługujące AAF
  5. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Uważasz, że zabłysnąłeś tą wypowiedzią ?

Czym był Pro Tools 21 lat temu ?
  6. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    To nie jest moja wlasna opinia lecz oficjalne stanowisko Avida.
    Cubase jest dobry dla edycji midi. Narazie przynajmniej, dopoki PT nie osiagnie takich samych funkcji do edycji midi jak Cubase.
  7. dejote Użytkownik

Zawód:
    Absolutnie nie chciałem zabłysnąć, czy stwierdzić że Cubase jest złym programem - po prostu jest stworzony do innych celów. To tak jak z rowerem - jest świetnym środkiem transportu po mieście i na krótkie wycieczki - sam z roskoszą go używam, ale na 4 dniowy wyjazd z teatrem, gdzie 9 osobowa ekipa jedzie do kilku miast oddalonych od siebie o 200km z rekwizytami i sprzętem wybiorę raczej duży samochód transportowy. Targetem Cubase (czego Steinberg nigdy nie ukrywał) są studia projektowowe, oraz producenckie - do postprodukcji audio/video ten sam producent ma inne narzędzie - Nuendo. Targetem Pro Toolsa od samego początku nie były raczej studia projektowe... A że w takich go wykorzystywano - to zupełnie inna sprawa.
  8. Krzych Ridan Początkujący

Zgodnie z powyższymi radami udało mi się wyeksportować OMF z Avida. Jeszcze raz dziękuję.
    A co do dyskusji o wyższości Pro Tools nad Cubase, to podzielę sie tylko takimi spostrzeżeniami. Moim zdaniem Cubase ma wszystkie niezbędne narzędzia do obróbki plików audio na potrzeby filmu, pozostaje tylko kwestia dodatkowych plaginów na potrzeby bardziej zaawansowanych prac. Pro Tools znam pobieżnie, ale zraziło mnie kilka kwestii: wykonywanie mixdown w czasie rzeczywistym (przy godzinnym filmie i nie daj Boże konieczności eksportowania kilku traków oddzielnie - to może być problem), brak możliwości nakładania efektów bezpośrednio na klipy, a tylko na całe traki oraz tworzenie oddzielnego pliku audio przy każdym użyciu narzędzia fade (a być może też przy innych efektach). Pozostaje oczywiście problem standardu i współpracy z innymi studiami nagraniowymi. Przy oddawaniu udźwiękawianego filmu na Chełmskiej w studiu S1 musiałem wszystkie traki eksportować do WAV, a wystarczyłaby sesja Pro Tools !
  9. dejote Użytkownik

Zawód:
    Brak importu AAF i robienie tego na okrętkę to chyba też problem?
  10. Krzych Ridan Początkujący

Problemy są dlatego wiem, że w najbliższym czasie będę musiał kupić Pro Tools zwłasza, ze wersja 9 współpracuje z kartami ASIO, a i cena nie jest powalająca..., ale człowiek jest wygodny i jak już się przyzwyczaji to ciężko zmienić program.
  11. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    Nie ma za co!

hmm......zanim inni uzytkownicy PT ciebie przeklna na wieki :D postanowie tutaj odpowiedziec na twoje uwagi dotyczace PT:

nie znam nikogo w powaznym studiu AV dla kogo bylby to problem, po prostu po skonczonym miksie, zarzucasz to na noc,ewentualnie robota dla asystenta
    przyznaje nie jest to szybki proces ale za to proces perfekcyjny i stabilny

Proponuje zapoznac sie doglebiej z PT, taka opcja istnieje. Od dawna.

Jest to tak zwana niedestrukcyjna edycja, tworzy pliki fade zamiast edytowac na oryginalnym materiale, dzieki temu pozbywamy sie wielu problemow.

jezeli pracujesz na Cubase to rzeczywiscie musiales wszystko do WAV exportowac. Wiekszosc studiow posiada PT i nie ma problemow z przeniesieniem sesji. W sumie jest to praca dla technikow w studiu. Ty dajesz sesje PT, oni sprawaja ze wszystko chodzi i burczy.

acha.....PT9 nie wspolpracuje ze wszystkimi urzadzeniami, wiec zanim sie porwiesz na zakup jakiegos sprawdz czy PT9 rzeczywiscie obsluguje twoj sprzet.
  12. Krzych Ridan Początkujący

13. Pawel Uszynski (Leveuho) Użytkownik

Zawód:
    producent / dźwiękowiec / dj
    No, wiesz, jest jeszcze Nuendo. Jeśli cenisz sobie Cubase'a i jesteś do niego przyzwyczajony, polecam. Bardzo przyjemne, efektywne i bogate środowisko pracy.

A co do eksportu OMF-ów, znajomy montażysta kilkakrotnie z Avida wypuszczał mi go w ten sposób, że projekt HD zmieniał na PAL. I wówczas OMF-y dało się wypuścić. Nie ręczę za tę metodę i nie przedstawię jej szczegółów, bo przy całym, procesie mnie nie było :)
  14. Krzych Ridan Początkujący

Dostałem tą metodą OMF-a, ale są pewne błędy - między ścieżkami są dziury. Wydajemi się,że są to miejsca, gdzie były nałożone efekty mix dźwięku dwóch ścieżek.
    Może montażysta źle ustawił parametry eksportu.
  15. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    Punkt 4 nie został do końca wykonany, niech przejrzy w Avidzie co tam siedzi, jeszcze raz mixdown zrobi i sprawdzi czy się udało, a potem resztę zrobić według recepty :)
  16. Pawel Uszynski (Leveuho) Użytkownik

Zawód:
    producent / dźwiękowiec / dj
    Dziury między ścieżkami (klipami?) mogą też wynikać z czegoś innego, zdarzyło mi się to też w Nuendo. Montażysta dał mi kiedyś OMF-a w 44100, ja pracuję oczywiście w 48000. W drugą stronę podobnie: projekt stworzony w 48000, a otwarty w Nuendo w 44100 potrafi sobie zrobić pitch down i rozciągnąć się...

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. plik aaf

,
  2. jak otworzyć omf w pro tools 8