1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Crane Song Phoenix...

Dyskusja w dziale 'Pluginy' rozpoczęta przez ibook, 22 Listopad 2009.

1. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    nie dam rady - z moim aktualnym stanem zdrowia sa dla mnie za ciezkie
  2. prusiewicz.marcin Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, producent
    DAW:
    Pro Tools

-------------------------------------------------------------------------------------------------
    ma ktos ten plugin? (urs)
    bardzo mnie interesuje.
    jestem ciekaw jak sie sprawuje
  3. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Ale przyjedziesz?Tak czy tak bede mial pretekst zeby przyjechac do ciebie na kawe:)
  4. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    wczoraj i dzis spedzilem troszke czasu z phoenixem i jak przyzwyczajony bylem do uzywania Iridescent i Dark Essence, to po testach porownawczych moje ulubione to Luster i Luminescent
    Luster robi mniej wiecej to co RBass na sumie, tylko ze inaczej i podoba mi sie duzo bardziej
    Luminescent jest niesamowity, bo jednoczesnie rozjasniajac powoduje odziarnienie brzmienia i zaczyna to brzmiec jak plyta :)
    View attachment 3191

Załączone Pliki:

5. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Czy plug-iny Crane Song np Phoenix są dostępne też na PC, bo na stronie producenta widzę że chodzą pod Pro Tools, nie piszą nic o maszynie ?
  6. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    w dziale download na stronie Crane Song sa wszystkie potrzebne informacje:
    http://www.cranesong.net/download.html
  7. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    to jest po prostu gałka "lepiej" :)
    ciężko jest mi dorabiać jakieś teorie do tego... po prostu działa to jako fajny delikatny kompresor
    wg. producenta jest to symulator taśmy analogowej, wg. wielu użytkowników jest to najwierniejszy cyfrowy odpowiednik, ale nie jestem w stanie tego zweryfikować, bo nigdy nie korzystałem z taśmy analogowej
  8. jaca Stały Użytkownik

Jacek a jak ma się ta wtyka do Inflatora i jego "nasycacza" ? Stosowałeś kiedyś inflatora tylko dla jego sekcji "utaśmiacza" ?
  9. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    jest inna, warto spróbować obu
    CS Phoenix to 5 różnych pluginów
  10. JoachimK moderator globalny

A którą sekcje konkretnie masz na myśli?
  11. jaca Stały Użytkownik

Joachim, o te dwa suwaczki na środku mi chodzi ;) , co to niby taśmę udają, w trybie "po odpaleniu" ;)
    No niestety raczej nie dane mi będzie spróbowac tej piątki:( a co jest zbliżone działaniem do tych pięciu? Ppytam , bo kiedys Jacek pisałeś że nic takiego nie ma ;) Może coś się zmieniło...
  12. JoachimK moderator globalny

Czy ja wiem, czy to jest podobne do taśmy... hmmm wg mnie to jest coś innego. Masz na myśli Sonnoxa czy jakiegoś innego inflatora?
  13. jaca Stały Użytkownik

Nie nie, tego Sonnoxa,
    No tak piszą, że niby taśma ;) A według Ciebie jak to działa/ brzmi?
    Szukam czegoś czym niewiele trza kręcić a dobrze robi ;) Inflator mi niby pasi ale tej saturacji jakos nie moge rozgryżć.
  14. JoachimK moderator globalny

Powiem tak: mam Inflatora, korzystam nieraz z niego i szczerze mówiąc nie wpadłem na to, że to ma udawać taśmę, aczkolwiek nie podchodziłem tak do tego. Można rzeczywiście tym obciąć piki, zaokrąglić brzmienie, ale taśma jakoś nie kojarzy mi się to z taśmą (porównań nie robiłem). Na wszelki wypadek zerknąłem do manuala i wg wyszukiwarki w pdf nie ma nic o taśmie czy saturacji.
  15. d.b Aktywny Użytkownik

Zawód:
    obibok
    DAW:
    Pro Tools
    jaca jak masz PT to spróbuj Massey Tapehead bardzo fajnie robi ale nie zawsze :D
  16. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Taśma czy nie taśma, ostatnio bardzo dobre wrażenie zrobił na mnie soundtoys decapitator. Masa różnych brzmień od delikatnego nasycenia na sumie lub śladach po agresywne przestery z różnym charakterem. Do tego fajnie działający najprostszy EQ świata: gałka bright-dark ;) Po miesiacu testowania zdecydowanie kupuje. Skleja mi bardziej miksy i pomaga dodać charakteru ścieżkom.
  17. jaca Stały Użytkownik

"Wtyczka Inflator została stworzona po to, aby móc zwiększyć ogólną głośność dowolnego materiału audio bez spadku jakości, czy słyszalnej redukcji zakresu dynamiki, a także unikając szkodliwego dla dźwięku zwiększenia wartości szczytowych sygnału. Za pomocą wtyczki Inflator można także dodać „mocy”, prezencji i „ciepła” do obrabianego materiału audio, a do tego pewien margines „headroom” powyżej cyfrowego maksimum zapewniając brzmieniu subtelny i muzyczny charakter przypominający działanie układów lampowych"
    ..taki opis znalazłem i to mnie zmyliło;) i jeszcze w kilku innych miejscach było w necie o nasycaniu. Faktycznie o taśmie nic nie ma. Przepraszam za zamieszanie.

DB, jak bym miał PT...;)
    BtQ, dzięki.

Chyba porywam wątek;) może by tak założyć temat Inflator?
  18. JoachimK moderator globalny

No ciekawy jest...
  19. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Ale strasznie niestabilny a przynajmnien pod Sonarem... maks 2 instancje na projekt... wiecej juz sie boje...

Sent using Forum Runner
  20. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Pod PT LE i MacOS działa bardzo dobrze w wielu instancjach jednak zauważyłem lekki spadek stabilności ostatnio. Nie umiem tylko powiedzieć czego to wina. Być może decapitatora.

Share This Page