1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Crane Song Phoenix...

Dyskusja w dziale 'Pluginy' rozpoczęta przez ibook, 22 Listopad 2009.

1. ibook Początkujący

Jest wersja tej wtyczki VST? A jesli nie to jest na rynku jakis odpowiednik VST, ktory brzmi podobnie jesli chodzi o charakter i jakosc?
  2. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    jest tylko wersja TDM
    jest to zestaw 5ciu wtyczek, ktore brzmia dosc roznie
    marzylem o tym zawsze, zeby miec podobny plugin natywny, ale niestety nie znalazlem

inne pluginy sa po prostu... inne

mozesz kupic przetwornik Cranseong Hedd gdzie jego elementy regulacji brzmienia sa rozwinieta wersja tego pluginu
  3. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Jacek,jakbys mial czas i ochote,wsadz tu pare przykladow na tych 4 wtykach,dosc mocno nasycone i plik oryginalny.Moze byc loop bebnowy 4 taktowy.Pzdr.
  4. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    mysle, ze taki przyklad nic nie pokaze
    to dziala jak symulator tasmy, jest bardzo subtelne i najwieksza roznice robi jak jest uzyte w wielu sladach w miksie i na sumie, dodane z odpowiednim smakiem
    ustawienie "maks" w 95% przypadkow nie sprawdza sie
  5. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Na jednym z EiS... były przykłady audio z wykorzystaniem wersji sprzętowej...

I zgodzę się z jackiem... same próbki surowy - obrobiony... nie wiele mówią... ale na tym teście w EiS były właśnie próbki solo i w miksie...

Nie wiem czy zamieszczenie tych próbek tutaj będzie legalne... raczej nie... więc jak nie zapomnę mogę podać ewentualnie nr EiS w którym to było... lub załatwić sprawę przez PW
  6. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Dlaczego nielegalne,chyba ze mowisz o tych z gazety.
  7. ibook Początkujący

Heh...zaczelo sie od tego ze niedawno wpadla mi w rece najnowsza plyta Huntera (w postaci mp3). I tak jak nielubie tej kapeli, to tej plyty moglbym sluchac z przyjemnoscia - oczywiscie chodzi o brzmienie. Dopiero kilka dni temu dowiedzialem sie ze miksowal i masterowal ja Jacek. W poscie zamieszczonym na tym forum dotyczacym pracy nad ta plytka
    Hunter - Hellwood: premiera 14 Kwietnia 2009 - Strona 3 - DZWIEK.ORG
    Jacek wypisal mniej wiecej jakich pluginow uzyl. Na wokalu i na sumie uzyta jest ta wtyczka, a od jakiegos czasu szukam czegos co by mi nasycilo slady jakims brudem analogowym ewentualnie zaimitowalo tasme.
    Na stronie www.jacekmilaszewski.com w zakladce muzyka pierwszy utwor, ktory idzie z odtwarzacza "perfidnie" ale pieknie nasycony jest czyms podobnym. Czyzby to to?
    To oczywiscie pytanie do Jacka albo do kogos kto cos na temat tego utworku wie.
  8. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    strona to www.milaszewski.com
    ten pierwszy utwor byl akurat w polowie nagrany na bardzo perfidnym sprzeciez - na tanim magnetofonie fostexa, przegrywany kilka razy przez kiepskie przetworniki (nie specjalnie), jedynie wokal i bas zostaly nagrane bezposrednio do pro toolsa przez dobre preampy i przetworniki
    na sumie tez tam jest phoenix, ale w tym perfidnym i brudnym brzmieniu to on odgrywal najmniejsza role :)
  9. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Straszna przepasc miedzy tym Hunterem a Acidami czy Maigra,ktora mi najbardziej przypadla do gustu,fantastyczna kapela.Nawet nie mowie o miksie ale muzycznie jest kiepsko,co rowniez rzutuje na koncowy efekt.Jesli dalbys rade Jacek to chociaz jeden przyklad zrob i zamiesc plus oryginal,chcialbym to porownac z VW2 i Tapehead Masseya.Pt HD bede mial gdzies za 2-3 tygodnie w studio,wiec teraz nie mam mozliwosci odpalic demo.Pzdr.

PS.bebny najlepiej z samplera.
  10. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    nie mam bebnow z samplera, jutro zgram cos z miksu jaki aktualnie robie
  11. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    to sa kompletnie inne pluginy
    crane song phoenix nie bedzie w stanie zastapic zadnego z nich jesli tego szukasz
    kazdy z tych trzech jest innym rodzajem procesora

vw2 jest dosc zlozonym procesem (odsylam do pliku pdf, w ktorym to ladnie jest rozrysowane), jest to wielopasmowy procesor dynamiki z opcja generowania harmonicznych i ma najszersza palete zastosowan z wszystkich trzech

tapehead brzmi jak przyzwoity filtrowany delikatny przester i jego idea byla symulacja tasmy

cranesong jest rownoleglym procesem dodawanym do oryginalnego dzwieku majacym za zadanie symulowac brzmienie tasmy - jest tego sumarycznie 15 brzmien, bo to 5 roznych pluginow pracujace w 3 roznych trybach
  12. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Na pewno masz racje,tylko dalej nie jestem w stanie sobie wyobrazic jakiego rodzaju jest to brzmienie.Chcialbym to uslyszec i porownac,nie twierdze,ze to jest to samo,przeciez tak nie napisalem.
  13. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Jacek,w logicu 9 masz bebny w exs-24 albo UltraBeat.Pzdr.
  14. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    oto solo bebnow z miksu, ktory robie
    na grupie bebnow Dark Essence
    na sumie Iridescent

jeden plik ma je wlaczone, drugi zbypassowane

pozostale pluginy sa w obu przypadkach wlaczone

Załączone Pliki:

15. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Dzieki Jacek,charakter brzmienia rzeczywiscie jest zupelnie inny niz Tapehead i VW,przypomina mi to troche Voxengo VariSaturator,nie wiem czy probowales kiedys.Niestety Voxengo nie robi wersji RTAS.
  16. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Mysle,ze to jest blisko Phoenixa,jesli kogos nie stac na TDM,to na LE mozna uzyskac bardzo podobny efekt za pomoca PSP VW i Massey L2007.

Załączone Pliki:

17. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Tylko to nie tedy droga. Uklad pluginow byl taki:

----- bebny ------------
    RComp
    Dark Essence
    ---- suma miksu ------------
    Oxford EQ
    S1
    Iridescent
    Oxford Inflator (tylko clipping, effect ustawiony na 0%)
    ------------
    Dark Essence jest zupelnie inny od Iridescent a umieszczenie VW i TH w innym miejscu kompletnie zmienia postac calego miksu. Robiac to tym sposobem to kazdym pluginem mozna uzyskac cos podobnego.
    Podejrzewam, ze uzywales kiedys tasmy analogowej i wiesz mniej wiecej o co mi chodzi
  18. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    zwroc tez uwage na to jak mocno zmiekczony zostal w twoim przykladzie atak stopy i werbla
    musisż po prostu sprobowac go samemu krecac sobie nim w studio zeby moc dobrze go porwnac
    jesli chcesz, zapraszam do siebie, mam pelna vw2 i demo tapehead
  19. Koltun Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, technik backline
    DAW:
    Cubase, Pro Tools
    Ciekawe jak by wypadł w porównaniu z URS Saturation Plugin. Czasem żałuję że nie mam PT.
  20. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Za ok dwa tygonie to zrobie na HD,sciagne sobie demko Phoenixa.Bardzo chetnie bym przyjechal(przy okazji posluchal ProAc),ale mam taki nawal roboty,ze nie jestem w stanie sie wyrwac.Ale Darek mowil,ze masz przyjechac do studia do Knurowa w odwiedziny,wiec jesli tak,to moze wzialbys ze soba ProAc,oczywiscie jesli to nie klopot.Dzieki za przyklady i pzdr.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. Cranesong Phoenix

,
  2. crane song phoenix torrent

,
  3. crane song phoenix torret mac

,
  4. crane song hedd eis,
  5. cranesong vst,
  6. crane song phoenix 2 mac torrent,
  7. cranesong phoenix mac torrent