1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Crane Song Avocet

Dyskusja w dziale 'Q&A - Marcin Bors (zakończone)' rozpoczęta przez dejote, 5 Grudzień 2010.

1. dejote Użytkownik

Zawód:
    inżynier dźwięku/reżyser filmowy
    Przeglądając materiały z prac nad nowym materiałem Myslovitz zauważyłem że używasz Crane Song Avocent do kontroli odsłuchu. Czym się różni od dziesięciokrotnie tańszych urządzeń typu Presonus Monitor Station?
  2. marcin.bors gość specjalny

Witaj!

Przede wszystkim jakoscia przetwornika D/A (niezmiernie istotnym dla mnie tematem jest posiadanie mozliwie jak najlepszej konwersji DA do wszystkich odsluchiwanych zrodel) wykonania, podzespolow i funkcjonalnoscia.

Poczytaj:

http://www.cranesong.com/AVOCET.html

Mam kilka produktow firmy Cranesong i kazdy z nich jest wyjatkowy w swojej kategorii.

Szczerze powiedziawszy, jestem zaskoczony stosunkowo malym zainteresowaniem ich konstrukcjami na naszym rynku.

Rzeczywiscie ceny moga odstraszac, ale uwazam ze zarowno HEDD, STC-8 jak i Avocet to w chwili obecnej urzadzenia bezkonkurencyjne.

A jestem zwolennikiem teorii ze tylko takie urzadzenia sa warte kazdej ceny.

Mimo tego, ze uwierz mi, doskonale wiem ile pracy i czasu nalezy poswiecic aby wejsc w ich posiadanie.

M
    Dzidzia lubi to.
  3. lukasz.blasinski Przyjaciel dzwiek.org

Masz jakis specjalny case do Avocet'a, czy nie przeszkadza Ci "pykanie" przekaznikow?
  4. marcin.bors gość specjalny

Nie przeszkadza, a na dodatek powoduje, ze rzadziej zmieniam poziom odsluchu (niestety jest to dla mnie nawyk bardzo trudny do zwalczenia).

Kiedy czesto zmienia sie poziom odsluchu podczas sesji, trzezwa ocena proporcji, pasma i dynamiki nagrania jest bez szans..

Rozwiazaniem stala sie dla mnie funkcja DIM.

Kiedy miksuje, programuje poziom glowny i bardzo cichy DIM (np - 20dB) i przelaczam miedzy nimi.

Share This Page