1. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Co najlepsze do nagrywania nowoczesnych(w brzmieniu :P) gitar w domu?

Dyskusja w dziale 'Forum' rozpoczęta przez flem, 19 Styczeń 2012.

1. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Opoznienia wprowadza. Czy wielkie czy nie, to zalezy od punktu "sluchania", ale wprowadza. Pomaranczowa kostka bossa nie wprowadza ;)
    Brzmi fajnie, aczkolwiek wole ampfarma, zakladam, ze wtyczka eleven to to samo co rack.
    Co do ceny to pozwole sobie jeszcze raz zacytowac pytajacego: "obecnie posiadam kartę Behringera bca 2000" ;)
  2. sinmix Aktywny Użytkownik

DAW:
    Cubase
    http://en.wikipedia.org/wiki/Amplifier_modeling

Pozdrawiam,
  3. Artur(m) Aktywny Użytkownik

Nie mówię że są dobre, ale mi nie przeszkadzają. Wiesz, że jest różnica, na dodatek "dogrywki" to mała część tego co robię, (zwłaszcza, że przeszedłem na 256 po wgraniu update KB885222 do winXP sp2). Teraz w nagraniach, klasy jaki jest mi potrzebny, absolutnie mi wystarcza.
    Ciekawi mnie inna sprawa, jak komuś bardzo przeszkadza takie opóźnienie, to jak sobie z tym radzi na koncertach z monitorami podłogowymi, a jak jeszcze wali od kamienic przed sceną, albo w małych koncertach (w sali kinowej) od ściany, gdy sygnał powraca z opóźnieniem 100 - 200ms, gdy monitory nie zamaskują tego powrotu, (tak grałem)?
  4. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Na koncertach jest inaczej, bo nawet jezeli sa duze opoznienia w odlsuchach, to muzycy sie synchronizuja i graja jakos. JAKOS - nie zawsze dobrze, oczywiscie, ale jakos. Natomiast podczas nagran z buforem jest sytuacja, ze inaczej jest podczas nagrania a inaczej podczas odsluchu. Nie mozna grac "zle" podczas nagrania, bo "potem kompensacja latencji to przesunie" - masz dwie sytuacje, ktore nie moga brzmiec identycznie. Moze to nie przeszkadzac, ale warto chocby zdawac sobie z tego sprawe. Mozna grac z wyprzedzeniem, tak, zeby podczas nagrania bylo OK, zaden problem dla doswiadczonego muzyka, ale potem po nagraniu trzeba przesunac jego slad w tyl o wartosc opoznienia, bo inaczej jest kaszana.
  5. Artur(m) Aktywny Użytkownik

Zawsze piszesz jasno, i ja to rozumiem. Miałem tylko wątpliwości jak 15ms niekoherencja sygnału wpływa na "granie koncertów", (jeżeli w ogóle, przeszkadza).
    Ale wytłumaczenie, że w studiu musi być jakość a na koncercie może być jakoś i dobry instrumentalista poradzi sobie i tam i tu, wystarcza mi.
  6. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Zauwaz, ze na koncercie bardzo rzadko, w zasadzie nigdy, mamy do czynienia z sytuacja, w ktorej mamy duze roznice w "latencji" poszczegolnych instrumentow. Zwykle jest tak, ze wykonawca ma odsluch i z niego slyszy - i bebny, i siebie. Bebniarz ma odsluch i ma tam wszystko i czesto bebny. Wszystko to idzie z jednego miejsca, wiec nawet, jezeli stoimy daleko od tego miejsca, to bez problemu jestesmy w stanie to skompensowac sposobem gry. A jezeli gramy w klubie z piecow, to odleglosci sa mniej wiecej podobne, np. basisty od swojego pieca i od bebnow. Nie ma takiej sytuacji, ze bebniarz slyszy siebie z bebnow a gitarzyste z 15ms opoznieniam, a gitarzysta odwrotnie, bo by ciagle zwalniali, az do zatrzymania ;)
    Marcin Szwajcer lubi to.
  7. sinmix Aktywny Użytkownik

DAW:
    Cubase

Pozdrawiam,
  8. polar Początkujący

Zawód:
    Biolog analityk
    DAW:
    Logic
    Hej, ciężko mi sobie wyobrazić i usłyszeć opóźnienia 12ms. Wiem, to może być trywialne, co teraz napiszę, ale sprawdził kolega może czy w DAWie ma ustawione ASIO (kartę dźwiękową a nie windows WDM coś tam coś tam?). Ja u siebie na Focusrite IO 28/28 gram na latencji 128ms i da się komfortowo śmigać - ale to może dlatego, że nie siekam legato w 200 bpm...;o

Pozdrawiam,
    Polarr
  9. Artur(m) Aktywny Użytkownik

Być może grasz na latencji 128 ms, ale podejrzewam, że może grasz na opóźnieniu 128 próbek, a to już mniejsza latencja, to ok 3ms (wg. mich obliczeń).
  10. polar Początkujący

Zawód:
    Biolog analityk
    DAW:
    Logic
    a no może rzeczywiście jest tak jak piszesz kolego, sorki za głupotęęę

- latencja 128 sampli odpowiada ok. 12ms wg Logica
  11. sinmix Aktywny Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Wracając do tematu :D. Wszystko wydaję się naprawdę proste jak się zwie OLA. 3 kroki i masz - i zobacz jaka oszczędność czasu :D

KROK 1

KROK 2

KROK 3

Pozdro !,

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. 128ms asio